“Podria dir que aquest és un projecte de memòria històrica sobre una dona que va fer actes heroics o que es tracta de com es vivia l’homosexualitat al segle passat o que és una crònica sobre salut mental, però faríem curt. ‘Marçala’ és la història d’una dona que va viure molt, però a destemps”. Així explica l’actriu manacorina Bàrbara Nicolau el seu nou estímul: convertir en monòleg els principals episodis vitals d’Antònia Mas (Manacor 1910 – La Bonanova 2004), l’enigmàtica figura que, com un trencaclosques, es recomposa en el record per tornar a emergir.
Fa vuit anys que tot va començar a partir del llibre d’Antoni Tugores, ‘Víctimes invisibles’ sobre les dones oblidades durant la repressió franquista. “Allà era. Quan la vaig llegir, la vaig trobar una història molt dramatúrgica, capaç de transformar-se tant en una obra de teatre, com en un documental o una serie de quatre capítols… Trobava que se li havia de donar un impuls perquè anés més enllà”.
És per això que ara el desig s’ha convertit en un ‘crowfunding’ a la plataforma Goteo.org per tal d’autofinançar el projecte. De moment Nicolau ja ha aconseguit receptar el 45% dels poc més de 7.500 euros necessàris per pujar a l’escenari en condicions.
“Cada diumenge la família ens reuníem a ca la meva padrina per dinar. ‘Marçala’, cosina del meu padrí, era diferent, amb la clenxa feta, cabells onats i olor a colònia. El 1990 com que havia de combregar, me va regalar una gàbia de vimet amb un ocell de dins”, recorda Nicolau.” Durant molts anys he intentat desxifrar aquell regal, quina era la seva gàbia i quina la meva, el seu i el meu ocell. Un símil potent que me va fer voler saber més de la seva història per saber també d’on venc jo”.
Secret familar
La seva història no és només un secret familiar molt ben guardat, sinó també un episodi oblidat pel seu poble. “Amb aquest diàleg que recrea diferents episodis i anècdotes de la seva vida, vull donar a conèixer els fets que han contribuït al silenci. Però, qui no té silencis? Els secrets neixen per protegir-nos, però tanmateix, tenen data de caducitat. La veritat sempre se vol obrir camí. Ha arribat aquest moment”.
‘Marçala’ és un projecte creatiu sòlid i madur, que ha fet un camí llarg i ara està preparat per veure la llum. Tenim el text acabat, una proposta escènica definida i un equip consolidat que porta mesos treballant” diu Bàrbara Nicolau, després d’una recerca d’anys, visites a diferents institucions i arxius i entrevistes amb persones que la conegueren.
El monòleg dialogat vol ser un retrat de la societat manacorina del segle del XX, un qüestionament a les dobles morals, un debat sobre la bogeria, un crit a la llibertat i un homenatge a aquells que s’atreveixen a ser qui són amb totes les conseqüències. “Cal reconstruir la història des de la veu de les dones, però especialment de les vençudes, les oblidades i les silenciades. La Antònia és una de elles”.