El darrer capítol abans de tornar a obrir la piscina municipal de Manacor

Revista 07500

| Revista 07500

El mal de cap judicial, que ja dura més de tres anys, està a punt d’acabar amb l’Ajuntament havent de pagar 1,2 milions d’euros

La piscina municipal de Manacor és un mal de cap. Un problema tan gran que no sols afecta els usuaris sinó que també té atrapat l’Ajuntament en un trull judicial que li pot costar més d’un milió d’euros. La piscina coberta ‘Esquitxos’, situada dins el parc municipal on abans n’hi havia dues: una a l’aire lliure i una altra de més petita per a infants, fou reformada i tornada a obrir l’any 1997 quan el consistori va signar un conveni de 30 anys amb l’empresa Esquitxos de Blavor SL, amb la finalitat que la gestionés a canvi de fer-se càrreg de l’obra.

Tot i les queixes reiterades pel preu de les quotes, que molts usuaris creien massa cares per una piscina de titularitat municipal, i les peticions de la concessionària perquè el consistori es fes responsable de certs manteniments de maquinària, la instal·lació va seguir funcionant fins el març de 2021, quan l’empresa va presentar un concurs de creditors i va rodar clau, farta que no li sortissin els comptes.

Tot d’una va demanar responsabilitats econòmiques a la Sala. Una reclamació milionària que va tenir una primera sentència el 3 de novembre de 2021, quan el Jutjat de lo Mercantil número 3 de Palma va donar la rao a Esquitxos de Blavor SL i va condemnar l’Ajuntament de Manacor a pagar 336.881 euros per l’inventari econòmic i 864.150 euros procedents de la llista de creditors; a més de córrer amb les despeses del procés.

Els serveis jurídics municipals van recórrer aleshores davant el Jutjat número 5 de l’Audiència Provincial, que el 25 de maig de 2022 va desestimar el recurs i va mantenir la sentència dictada mig any abans. Així les coses i amb totes les cartes dolentes, la situació va obligar l’Ajuntament a fer un darrer intent en forma de recurs de casació davant el Tribunal Suprem, que el passat 20 de març de 2024, és a dir dos anys més tard, no ha admès a tràmit el recurs.

Una demora que pel PSOE manacorí suposa un fracàs de l’equip de govern local en general (Més-Esquerra i AIPC) i del batle Miquel Oliver en particular. “O desconeix per complet com està la situació o és un mentider”, li recrimina la portaveu socialista, Núria Hinojosa, qui aquesta setmana ha estat molt contundent amb la situació de la piscina municipal i la gestió que se n’ha fet per part del consistori. “De quin jutge és culpa?, del primer, del segon o del tercer?. Quin full de ruta tenen per tornan a obrir la piscina?”.

Diferència d’opinions

I ara ve el dubte. Segons el PSOE, a l’oposició, el recorregut judicial del cas acaba aquí. És a dir que l’Ajuntament ha de pagar 1,2 milions d’euros si vol tornar poder obrir la piscina municipal, “i convé que ho faci el més ràpidament possible per no haver de pagar interessos de demora”, diu Hinojosa, que al mateix temps demana qué pensa fer el consistori un cop torni a tenir les claus de la infraestructura.

Pel batle Miquel Oliver, en canvi, el cas encara no ha acabat i “els nostres serveis jurídics ja estan fent feina, preparant la defensa, perquè el cas ha tornat al Jutjat de lo Mercantil de Palma, que és qui acabarà decidint”, sosté. El que encara podria allargar més encara els tres anys de degradació de la instal·lació, que un cop recuperada (d’una forma o una altra) haurà de ser reformada amb la consegüent partida econòmica. Perl que fa als usos posteriors i el model de gestió a curt plaç, Oliver explica que “tot i que hi ha tres possibilitats damunt la taula: la concessió, la gestió pròpia i el lloguer, els tècnics municipals aposten per la concessió administrativa”, més ràpida i més segura administrativament parlant.

publicitat
07500 botiga

Vols comprar el teu exemplar?

publicitat
publicitat