Suralita, música per cohesionar i construir un nou poble

El centre manacorí de creació dedicat a la investigació i l’experimentació a través de art sonor i impulsat per Laia Vallès i Joana Gomila, posa dos nous projectes damunt la taula per a l’escolta i l’acció

Descobrir nova música, escoltar cançons ja sabudes des d’un altre punt de vista, explicar perquè un disc, una frase, un concert o un concepte relacionat t’ha canviat en algun moment, en algun lloc, de qualque manera. Aquesta és la intenció del Discofórum, la iniciativa nascuda del centre de creació artística Suralita i que des de fa cinc mesos proposa escoltes actives els darrers dissabte de mes a la sala d’actes del conservatori de música i dansa de Manacor.

“Feia temps que ho volíem posar en marxa”, explica Laia Vallès, que conjuntament amb Joana Gomila, impulsen aquesta iniciativa nova a aquesta part de l’illa. “A Barcelona hi ha un discofórum molt potent en el qual ens inspiram i amb el que estam agermanats. Està organitzat pels amics Jordi Oliveras i Rodrigo Laviña… és una experiència preciosa que es fa en el seu cas al Museu de la Música. Així és que el concepte ha estat més senzill d’aplicar perquè ho teníem clar”.

El funcionament va així: tohom qui vulgui participar ha d’enviar un correu electrònic indicant quina cançó vol que soni a la propera edició i que, abans o després que soni, li agradaria comentar o explicar. “A partir d’aquí la cosa és que en sorgeixi un debat comú des d’un altre lloc”. Fins un total màxim de quinze temes, “per no fer l’escolta massa llarga (comença a les onze i sol acabar hora de dinar), encara que qui vulgui també pot venir com a oient”, recorda Gomila.

De fet en aquest cinquena edició del Discofórum Suralita es pogueren escoltar cançons de tota casta, des d’una cançó instrumental de city pop japonès proposada pel músic Roger Pistola, fins a una altra de més reivindicativa amb les causes de pobles com el palestí, proposada per l’actriu Marina Collado. “No hi ha cançons o estils vetats, el més interessant és compartir històries, sigui a través del gènere que sigui; no hi ha restriccions, es trata de sortir del nucli”, afegeix Vallès. Les properes dates pel Discofórum seran una mica excepcionals, i és que el darrer dissabte de juliol serà a Maria de la Salut en col·loboració amb el col·lectiu Eima i el 3 d’agost hi haurà una edició extra des del concert Neuròtic, organitzat pels joves de Neura.

Integració i noves propostes

Ara, a més, i des de fa dos mesos, el Discofórum de Manacor compta amb la participació de persones tutelades per la Fundació Diagrama a pisos del municipi, i que ajuden també a descobrir altres músiques, altres ritmes i altres idiomes relacionats amb les tradicions i noves tendències africanes. Una integració per a persones nouvingudes i vulnerables que també es pot completar a través d’iniciatives com aquesta.

Per això, perquè Suralita és un centre manacorí de creació dedicat a la investigació, l’experimentació i l’intercanvi entre artistes i creadors, ara i amb el suport de l’Ajuntament de Manacor, ha obert una nova convocatòria internacional per donar suport a projectes de mediació comunitària i creació contemporània en l’àmbit de la música i l’art sonor, que es vinculin amb les diferents comunitats i col·lectius que cohabiten a la ciutat.

Aquest projecte de residències artístiques anomenat Suram (amb convocatòria oberta fins el 16 de juliol inclòs), neix amb el propòsit d’oferir suport econòmic i de producció a un projecte que centri la seva recerca en la transformació social a través de la música i l’art sonor. Més conretament en la creació d’una acció col·lectiva amb el teixit veïnal de Manacor.

Es valoraran especialment els projectes que tenguin com a finalitat provocar vincles entre les diferents cultures que conviuen a la ciutat, fomentar el diàleg, la cooperació, l’escolta i la implicació col·lectiva a través, precisament, de la música i l’art sonor. Prioritzant projectes que tenguin un impacte a l’espai públic.

La residència de creació constarà de tres estadis: una fase prèvia per posar en contacte l’artista amb les associacions/comunitats amb les quals vulgui vincular-se; una estada de dues setmanes, on l’artista treballarà conjuntament amb el col·lectiu/comunitat local amb què es vinculi per crear una intervenció artística a l’espai públic; i, finalment, la peça es presentarà a un espai públic de Manacor, preferiblement a l’aire lliure.

La esidència, que tendrà lloc entre juliol i desembre del 2024 amb una durada de dues setmanes, va adreçada a professionals de la música i les arts sonores nacionals i internacionals amb experiència o interès demostrable en mediació comunitària. Per inscriure’s a la convocatòria és necessari omplir el formulari disponible a través de la pàgina web suralita.com.

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad