Comencen les obres de consolidació i rehabilitació de la coberta del temple dissenyat per Mossèn Alcover, esfondrada el passat 4 d’abril
Després de dos mesos el Bisbat de Mallorca ja ha començat les obres de rehabilitació de l’església de Son Negre, al terme municipal de Manacor, després de l’inesperat esfondrament de tres trams de la coberta el passat 4 d’abril. Unes feines de consolidació i seguretat que ja es veuen des de fora amb la col·locació de bastides a tota la paret longitudinal esquerra i que durant el proper mes apuntalaran les zones més conflictives, eliminaran enderrocs i cobriran els espais patrimonialment més sensibles.
Precisament fa ara dos mesos i mig i a conseqüència de la passada per ull de la teulada, l’Ajuntament de Manacor va emetre una ordre d’execució per dur-hi a terme actuacions urgents. El que va suposar, ja per començar, prohibir l’accés de manera immediata per qualsevol de les seves entrades; l’acordonament del costat nord per un perill de possibles desprendiments i el requeriment a la propietat d’un pla d’actuació per implementar les mesures necessàries de consolidar l’edifici i evitar la seva degradació. Així com, evidentment, el requeriment d’un projecte de rehabilitació en un màxim de dos mesos.
Uns tràmits que s’han endarrerit ja que el passat 10 de juny el Bisbat de Mallorca, en representació de la parròquia dels Dolors de Manacor, va demanar una pròrroga fins el 24 d’aquest mes, ateses les dificultats per poder aconseguir un camió grua, necessari pels primers treballs a realitzar.
Ara idò, passat aquest temps acordat amb el consistori, l’arquitecta tècnica del Bisbat, Loida Merino, ha presentat ja davant l’Ajuntament el pla d’actuació per a la consolidació de l’església de Sant Antoni de Son Negre, com a conseqüència del col·lapse de la seva bòveda.
Matalàs antiimpactes
Segons el ple d’actuació primer s’apuntalaran els arcs d’entrada i del presbiteri, es retiraran els materials amb risc de caiguda, s’apuntalarà la nau central, es retiraran els enderrocs i es durà a terme una acumulació d’elements a preservar. Un cop l’estructura estigui ja assegurada es durà a terme la protecció dels elements interiors mitjançant el vessament, des d’un camió grua, de cubs de poliestilè expandit de 50×50 centímetres, a fi de crear un matalàs antiimpacte i així protegir els elements interiors de cops o caigudes de material.
Tot seguit i des de la cistella de la pròpia grua, es retiraran els elements suspesos que puguin ser motiu de risc, com les restes de biguetes de fusta, ceràmica, teules i restes de mamposteria. L’empresa constructora manacorina Artigues Truyols SL s’encarregarà aquestes properes setmanes de la conservació, consolidació, restauració i rehabilitació de l’immoble, en una primera fase i durant un periode aproximat d’un mes des de l’inici dels treballs, amb un cost d’una mica més de 40.000 euros.
Cal recordar que el passat dijous 4 d’abril la parròquia dels Dolors va comunicar oficialment al Bisbat la caiguda de tres bòvedes de canó ojivals de la nau central del temple rural de Son Negre. Un cop retirats els enderrocs i apuntalades les zones de risc, l’arquitecte especialista en estructures Salvador Juan Mas va emetre un informe de la situació i les possibles causes del col·lapse. Com a primera mesura urgent es va prohibir l’accés interior i s’acordonà amb tanques d’obra tota la façana lateral esquerra, deixant cinc metres de distància.
Degut al col·lapse de les bòvedes l’edifici (i la coberta a dues aigües que hi havia per damunt) es va calcular que la superfície del forat deixat per l’esfondrament va ser de 52,66 metres quadrats. Cal recordar que la planta de l’església fa 23,90 metres de llarg i 8 d’ample, ocupa una superfície de 191,20 metres quadrats i la seva altura màxima fins a la clau de bòveda és de 7,50 metres. Els murs de pedra fan 60 centímetres de gruixa.
El Bisbat (en representació de la parròquia dels Dolors) és qui s’han encarregat de tots els tràmits amb l’Ajuntament perquè tot arribés a temps. Sinó, s’exposava a una penalització mínima de 600 euros per cada deu dies de retràs. L’església de Son Negre està catalogada com un element i espai protegit per part del consistori manacorí, amb caràcter de protecció integral.