L’Ajuntament es compromet a dedicar un carrer o plaça a Antònia Matamalas

L’activista feminista i fundadora del Col·lectiu Dones de Llevant, Antònia Matamalas (finada el passat 23 de gener), tendrà un carrer o una plaça amb el seu nom al municipi de Manacor. Així ho ha fet saber el batle Miquel Oliver (Més-Esquerra) després que diumenge migdia diverses associacions i col·lectius locals demanéssin expressament el reconeixement institucional a una figura capdalt en la lluita dels drets de la dona a Mallorca.

“Feia mesos que des del consistori ho teníem present, però crèiem necessari també que la idea naixés i fos primer impulsada per alguna altra entitat. Ara que sabem que és així ens comprometem a posar-mos al capdavant institucionalment per fer-ho possible dins enguany”, ha dit avui Oliver, que recorda també que ara “hauran de ser els altres grups polítics amb representació qui també és mullin”, en referència que la proposta que arribi a ple per canviar el nom d’un carrer o plaça pel d’Antònia Matamalas ha d’anar recolzat per una majoria simple de l’Ajuntament, és a dir per onze dels vint-i-un regidors i regidores que composen el ple. Ara mateix l’equip de govern (Més-Esquerra, AIPC) en sumen només nou.

Pel que fa als plaços i possibilitats que s’obrin, l’ajuntament manacorí és clar: no és necessari convocar la comissió especialitzada perquè, per exemple, substitueixi algun nom amb reminiscències feixistes, sinó que es podria fer substituïnt-ne un altre de ‘normal’. I és que a Manacor, encara que fa uns anys va ‘netejar’ el seu mapa local de vies i places amb noms clarament franquistes, sí que encara en queden alguns que hi evoquen, com Via Roma, Alemanya o Via Portugal.

Actualment només vuit dels gairebé 150 carrers, rondes o places locals porten nom de dona, tres dels quals fan referència a religioses: Santa Catalina Thomàs, sor Rosa Parera o sor Magdalena Nadal; un altre carrer està dedicat a la màrtir paleocristiana Balèria, una plaça en record a ses Perleres (atesa la tradició per la manufactura de la perla artificial), el carrer dedicat a la ballarina Nunsi Elegido o el més recent carrer de les Pageses, al polígon agroalimentari a prop de la carretera de Felanitx. Un dèficit que l’Ajuntament està decidit a corregir.

Homenatge i record

Aquest passat diumenge migdia, el propi Col·lectiu Dones de Llevant i l’Assemblea Antipatriarcal de Manacor van retre un sentit homenatge a Matamalas al Teatre Municipal. Un acte emotiu i reivindicatiu a parts iguals, on també hi participaren d’altres entitats socials com s’Altra Senalla o representants dels instituts de Manacor i Porto Cristo així com familiars i membres de l’Ajuntament. Va servir precisament per fer palesa la necessitat de recordar-la d’una forma més permanent i decidida al seu poble.

“Pensàvem que era una reivindicació necessària, que l’administració no sols s’impliqui participant a un acte sinó que actui d’una manera més decidida en aquest sentit”, explica Margalida Gelabert, representant de l’Assemblea Antipatriarcal. “A més de ser una persona extraordinària, Antònia era una persona reivindicativa i no sols en causes feministes, sinó de protesta enfront entre d’altres coses, el poc respecte que molts cops tenen les institucions cap a les entitats”.

Tant el Col·lectiu com l’Assemblea aprofitaren per recordar que el partit que actualment governa l’ajuntament de Manacor, l’any 2019 estant a l’oposició ja va proposar la inclusió de més noms femenins pels espais urbans. “El que demanam, això sí, és que no sigui un carrer o plaça sencundària dins Manacor”.

 

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad