Manacor activa les càmeres per restringir el trànsit al centre  

La Policia Local, encarregada del control i expedients sancionadors, ultima la integració del ‘software’ per evitar errors de lectura

La Zona de Preferència per a Residents (ZPR) de Manacor ja té a punt la darrera fase d’implementació, per tal de poder controlar de manera eficient qui entra a surt del centre i si té permís per estar-hi empadronat o hi pot circular amb una autorització puntual.

“No hi ha cap ciutat mallorquina de grans dimensions que hagi aconseguit esponjar així el centre”, explica el regidor responsable de la Policia Local, Mateu Marcé, qui afegeix que “a nivell perceptiu és increible el descens de cotxes que hi passen, cosa que, com a conseqüència, provoca que augmenti també la seguretat”.

Ara la ZPR, acabada la fase de proves, es troba a la fase final d’integrament amb el sistema informàtic de la Policia Local, que segons l’ordenança municipal és el cos responsable del control de les càmeres i de l’inici dels expedients sancionadors. Les vuit càmeres, situades als llocs estratègics d’entrada i sortida de la ZPR, primer han hagut de passar per vuit mesos de proves a partir de l’autorització estatal.

Com dèiem hi ha dues maneres de poder passar per la zona ZPR sense ser multat. La més habitual per a tota aquella població que no viu al centre, és la de demanar un permís puntual, per la qual cosa només cas registrar-se a l’aplicació específica, i justificar el pas (sense poder-hi aparcar) per una serie de motius, a mes de la matrícula. De fet quan pel mes de novembre de 2023 l’ajuntament de Manacor va anunciar la instal·lació de càmeres de control, es va assolir el rècord d’autoritzacions puntuals amb 2.300, quan la mitjana mensual dins el mateix any fou de 1.100.

El control visual però, també podrà ser a peu de carrer. I és que amb la creació de la nova Unitat Cívica de la Policia Local (encarregada de fer cumplir les ordenances municipals), es pretén aconseguir una unitat que sigui la punta de llança de tot el departament policial, per la qual cosa es dota amb cinc agents: un inspector, un oficial i tres agents. Sempre seran entre un i dos cada dia que, amb el permís de la Delegació de Govern, podran anar de paisà.

La grua municipal

L’implementació també de la grua municipal ja està començant a donar els seus fruits. Així, des del 14 d’abril quan es va posar en funcionament ja ha pogut retirar més d’una desena de vehicles (en paral·lel als serveis privats) el que ha aconseguit estalviar a l’administració pública 108 euros en cada intervenció.

La grua funciona des de les 7 del matí fins a les 9 del vespre de dilluns a divendres. “La reacció és més ràpida i pot fer serveis extraordinaris, el que permet una planificació més eficient”, diu Marcé, que recorda també que no està descartat poder comprar-ne una altra, però més petita, que tendria un cost aproximat de 60.000 euros i “que serviria per poder maniobrar molt millor pels carrers del centre de la ciutat”.

Pel que fa als vehicles pendents de retirada total que ja són al dipòsit municipal, 65 en total (a més de 14 ciclomotors i motos), ja n’hi ha 45 que se sap que ja tenen l’informe jurídic favorable per a ser destruits per l’empresa de tractaments de residus. Aquests 65 cotxes i furgonetes signifiquen que el depòsit és ple i per això el fluxe de retirada de vehicles abandonats als carrers del municipi és més lent. “El tema és que has de deixar passar un mes des de la denúncia fins que la grua el pot retirar”. Un vehicle només es pot treure de la via pública abans d’hora quan obstaculitza la circulació.

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad