Posar ordre i fer complir les ordenances municipals de tinença d’animals, recollida de residus o ocupació de la via pública que fins ara estaven sota mínims per manca d’efectius. Aquesta és la voluntat de l’Ajuntament de Manacor, que aquest matí ha presentat en societat la nova Unitat Cívica de la Policia Local, una unitat específica que va entrar en funcionament fa un mes i que s’encarrega de vetllar pel compliment d’aquestes normatives relacionades amb el civisme i la convivència, on també s’hi inclou el reglament municipal pel qual es regula la circulació de vehicles de motor dins els espais naturals del terme de Manacor i que la passada setmana ja va donar els seus fruits.
La nova Unitat Cívica compta amb cinc efectius (un inspector, un oficial i tres agents) i està en funcionament des del passat 15 d’abril. Durant aquest període ha realitzat més de 100 actuacions, de les que 28 corresponen a la vigilància de punts sensibles relacionats amb la recollida de residus i neteja viària, 43 relacionades amb l’Ordenança municipal de tinença d’animals, 13 corresponents a l’ocupació de via pública i 20 de diversa consideració. El que contrasta amb les xifres de 2021 quan es dugueren a terme tan sols 18 actuacions en tot l’any, o al 2022 quan en foren 61. A més, també s’ha sol·licitat a la Delegació del Govern d’Espanya que aquests efectius puguin anar de paisà, ha informat el batle de Manacor, Miquel Oliver.
El seguiment de l’incompliment de l’Ordenança de recollida de residus i neteja viària és un dels punts destacats de la Unitat Cívica de la Policia Local. El delegat de Medi Ambient, Sebastià Llodrà, ha apuntat que “si bé sempre s’han posat sancions, hem detectat un incivisme preocupant, sobretot pel que fa a residus i tinença d’animals, que impacten molt en la imatge que té Manacor. Parlam de deixar trastos devora contenidors, de fer un ús incorrecte del porta a porta o de no recollir els excrements dels animals”.
La creació efectiva d’aquest grup especialitzat ha estat possible gràcies a un procés de mobilitat interna dins el cos de Policia i en què els agents han sol·licitat formar-ne part de manera voluntària. De fet el delegat de Policia Local, Mateu Marcé, ha agraït la feina i ha apuntat que les ordenances municipals “regulen la convivència dins el poble i en aquest cas, la Policia Local hi té un paper fonamental”.
La voluntat municipal és que aquesta Unitat Cívica recuperi l’esperit de la Policia Local de vetllar pel civisme i per l’atenció directa al ciutadà. “Es recullen les peticions de la ciutadania sobre la necessitat de posar fil a l’agulla a les molèsties que provoca l’incivisme” diu Oliver. “Per desgràcia hi ha gent que només entén el càstig i la sanció, i pel bé comú i pels que ho feim bé, que som la majoria, toca ser molt contundents amb el compliment de les ordenances. No pot ser que la majoria dels ciutadans ho facin bé i per mor d’uns quants incívics ens trobem amb problemes de convivència. Les ordenances, que són les instruccions mínimes que dicten els Ajuntaments per viure en societat, són per complir-se”, conclou el batle.
En aquest sentit, la Unitat Cívica fa feina de manera transversal amb els diferents departaments de l’Ajuntament de Manacor implicats per tal de compartir la informació de què disposen els tècnics i els informadors ambientals municipals, a més del departament de Sancions. La Unitat Cívica ja fa vigilància dels punts sensibles detectats per part del departament de Medi Ambient, també en horari nocturn i cap de setmana.