L’estudi econòmic del darrer trimestre xifra en més de 500 els pagaments pendents per part de l’administració a empreses que ja li han prestat serveis
La morositat derivada del pagament de factures pendent per part de l’Ajuntament de Manacor durant el darrer trimestre, lluny de reduir-se, ha augmentat fins a superar ja els 2,2 milions d’euros. Els darrers informes tècnics sobre l’estat de salut econòmica municipal, actualitzats dia 31 de març, constaten que el consistori ha passat de pagar els seus proveïdors a 34 dies a finals de 2023 a fer-ho a 44, deu dies més tard, amb el que això suposa, sobretot per a empreses locals que presten serveis a l’Ajuntament i que ara veuen, en alguns casos, compromesas la seva liquiditat.
Una situació denunciada precisament aquest dilluns pel PSOE local, que va posar damunt la taula unes xifres preocupants reconegudes després per l’equip de govern (Més-Esquerra i AIPC) però matisades per la regidora d’Hisenda, Paula Asegurado: “És cert que tenim un problema, però fa mesos que hi estam fent feina i ja hem reduït les xifres de març. Estam treballant en la fiscalització setmana per setmana”, explica. Encara que els consta que hi ha algunes factures pendents encara de 2022.
“Cal donar instruccions clares als funcionaris perquè no les deixin dins un calaix si tenen deficiències i les retornin o les resolguin”, contesta la portaveu socialista, Núria Hinojosa, que recorda que s’ha d’anar per la llei pel que fa als periodes de pagament i que, no fer-ho significa perjudicar moltes empreses manacorines. “La roda s’ha fet ja molt gran i ara la situació és molt indesitjable”, critica.
D’aquesta manera i amb les xifres a la mà, l’Ajuntament té damunt la taula 553 factures a proveidors, que representen més de dos milions d’euros, un handicap difícil de corregir a curt termini i que condiciona el dia a dia i el prestigi que pot tenir l’administració local enfront qui li presta serveis.
Per serveis
Així, si desglosam per les institucions que depenen de l’Ajuntament i que més serveis contracten, tenim per exemple, que el Patronat d’Esport municipal té al calaix fins a 124 factures per un valor de 114.000 euros, el del Teatre i Auditori de Manacor: 179 pendents d’abonar, o el que és el mateix 151.000 euros. Per la seva banda, l’Escola Municipal de Mallorquí en té 15 per 7.460 euros. La Institució Alcover en té 28 per abonar i un valor de 25.800 euros.
Però qui més en té és la SAM, la societat anònima municipal que s’encarrega de gestionar els aparcaments, l’ORA, la xarxa d’aigua potable de la ciutat o, des de fa tres temporades, els serveis de les platges del municipi. En total, 279 factures per 945.600 euros. I això que és precisament la SAM qui ha fet més esforç administratiu aquests darrers mesos, per passar dels 94 dies de mitjana per pagar fins a 71.