La denúncia d’un veïnat de Manacor va fer caure Son Negre?

Opinió / Sebastià Sansó

Si la desgràcia de la caiguda de la coberta de l’església de Son Negre s’hagués pogut evitar o no, és tan subjectiu com les opinions i desinformacions (i no m’estic referint a la premsa) que s’han anat succeïnt durant els dies i setmanes posteriors a l’esfondrament. Evidentment és mal de dir si des del Bisbat es coneixia l’abast exacte dels problemes estructurals que patia el temple rural del llogaret manacorí, però sí que cal esmentar una sèrie de fets que marquen la història soterrada del desastre.

El primer és el que diu que, tot i un informe arquitectònic de 2017 on es feia menció a distintes problemàtiques de crulls, humitats i rotures internes, des de l’Església (Bisbat i parròquies de Manacor) sembla que no es va fer tot el possible per solucionar tots els desperfectes. La substitució de teules per goteres no va bastar. De fet el propi rector de Manacor, Antoni Amorós, a les Completes d’aquest passat gener encara va reconèixer que l’església patia una esquerda transversal a les tres naus centrals que s’havia d’arreglar. Tot i això, i que el perill venia d’enrera, no va semblar haver-hi cap problema per celebrar-hi (durant els darrers anys i de forma periòdica) misses, Matines i algunes noces. Qui ho podia preveure?.

El segon dels fets ens situa en els dies previs a la celebració de les Completes de Sant Antoni a l’església gran de Manacor. Quan un veïnat va denunciar, davant l’Ajuntament, les possibles males condicions i una suposada manca de seguretat en determinats llocs de la coberta de Nostra Senyora dels Dolors. Això va assustar tant el consistori, que fins i tot es va tèmer per una de les festes més representatives del 16 de gener. També va fer que tècnics municipals i del Bisbat haguessin de córrer per comprovar i certificar que l’església no patiria per la gent i els decibels del Cant dels Goigs.

El tercer són les conseqüències: i és que tot i que no fos motiu de cancel·lació de la festa, la denúncia i posterior revisió va dur a descobrir problemes a solventar. Distintes actuacions pendents que, de no ser arreglades, sí que podrien en un futur proper, suposar un perill de seguretat en dies assenyalats. Unes deficiències valorades en 100.000 euros. Justament els mateixos doblers (98.000 aproximadament) calculats per arreglar Son Negre. Però hi ha coses que passen davant i espais que són prioritaris. Fa uns mesos no hi hagué pressupost per dur a terme les dues coses. Ara n’hi haurà d’haver… si Déu ho vol.

Les habitacions amagades damunt les capelles de la parròquia de Manacor

 

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad