“El ‘coliving’ és una solució ideal per a persones que passen per canvis vitals i laborals”

Gaspar Forteza ‘Parín’ (Manacor, 1967) és una persona inquieta. Lligat durant cinc anys al món de l’aviació, en fa més però que es dedica al tercer sector. Primer com a director d’hotels a mig món i ara com a empresari dins el món dels els establiments urbans. Ara, a més activa un concepte poc conegut dins les illes com és el ‘coliving’, una fórmula ideal a fi de poder tornar a donar vida a cases senyorials, transformant-les en habitacions per llogar amb un seguit de zones comuns, perquè tots aquells qui hi visquin puguin sentir-se acompanyats com a casa.

Com definiria que és un ‘coliving’?

És una vivenda unifamiliar entre mitjaneres i amb lloguer d’habitacions. És a dir vostè lloga una habitació com si fos a ca seva, completada amb zones comuns com ara piscina, menjador, una sala d’estar o cuina, que comparteix amb altra gent que també en té de llogades.

Quin benefici té aquesta fórmula a un lloc tan saturat com ara Mallorca o Balears?

És un model perfecte pel moment actual. Tal volta un ‘coliving’ no és un lloc per viure-hi tota la vida, però sí per exemple quan canvies de fase vital com una separació, que això passa molt. Si ets un jove de 30 anys que vol deixar ca seva com una primera passa per independitzar-se, és perfecte, i no és tan feixuc perquè en realitat no t’envàs tot sol. És un tema intermig, si tu vols estar a la teva habitació hi vas, tens el teu món, que després també por ser compartit. Així mateix per una persona major que té una casa enorme, és una possibilitat per poder llogar-la a bon preu, tenir un ingrés per poder viure molt bé i anar a viure en ‘coliving’ on hi trobarà la companyia de més gent. Amb la possibilitat entre tots de, si volen, poder contractar una infermera que vengui a prendre’ls la pressió… o una metgessa que els atengui.

Quina diferència, en aquest cas d’estada, hi ha d’un ‘coliving’ respecte un hotel?

Total; pensi que a un hotel només hi pot estar 28 dies. És ocasional i momentani, generalment vacacional. El ‘coliving’ en canvi és per gent que resideix i està establerta aquí, amb una feina… no té res a veure. Nosaltres quan obriguem pròximament a Artà i Manacor farem contractes de entre 3 i 11 mesos, renovables si el client vol. Aquesta és la idea per evitar qualsevol tipus de malentès. En acabar el 11 mesos s’hauria de fer un contracte nou, segons estableix el codi civil.

Acabi de comentar-me aquests dos projectes?

Ara en tenim un de presentat a Artà, que ja fa un any que hi és i esperam que l’Ajuntament ens doni permís per començar prest, i ja estam a la recerca d’una gran casa a Manacor. En tenim quatre de vistes i ens decidirem entre aquest mes i el mes que ve. Sempre a My Rooms Coliving (que així es diu l’empresa) l’únic que tenim clar és que a la reforma mai augmentarem ni un gram de ciment més del que ja hi ha a l’immoble.

M’està parlant de casals?

De cases antigues mallorquines, efectivament. El que feim és recuperar-les i rehabilitar-les. Mai cases noves, perquè consideram que és aquí on està l’encant. Antigament les cases dels senyors de Mallorca, estaven vetades per a una persona normal. No hi haguéssim pogut entrar. Avui en dia hi podem viure gràcies a aquest sistema.

Imatges virtuals de com quedarà el futur ‘coliving’ d’Artà

Quins serveis estan inclosos en un ‘coliving’ com el que proposen?

Vostè lloga l’habitació amb la roba de llit, tovalloles etc. No tenim servei de neteja de les zones privades però sí que feim neta la cuina i les zones comuns. Vull dir amb això que un ‘coliving’ no és un hotel. Com tampoc hi pot haver una cuina dins l’habitació, tret d’un microones o una gelera, perquè no hi pot haver un sistema d’extracció de fums. El que feim és adaptar-nos a la llei per no tenir problemes. Contestant, és vera que el lloguer serà una miqueta més elevat que un de normal, però és perquè aquí hi està inclòs el wifi, la piscina, el gimnàs, màquines per poder entrenar o una bona cuina. No serà elitista, sinó per a gent normal… però tampoc renunciam a que estigui molt bé, dins una casa elegant, guapa, mallorquina i totalment reformada

S’hi podrà menjar, tendrà servei de restaurant?

No, però si entre tots es posen d’acord, sí que podrien contractar un cuiner o una cuinera perquè els faci el menjar. És una qüestió i decisió dels llogueters, l’han de triar ells. Ja sé que la línia és fina a l’hora d’explicar-ho i diferenciar-ho d’un hotel, però no té res a veure.

Les lleis confonen?

No, però m’agradaria és que no les canviessin tant. Perquè des de que l’ideam fins que l’acabam un projecte podem estar entre 4 i 5 anys i si cada poc et canvien les normes del joc és fa més complicat. No és perquè no m’agradin sinó pel fet que les regles no estiguin clares i no hi hagi un consens polític que les mantengui en el temps.

Ara que l’accés a la vivenda és més complicat que mai i el lloguer és poc assumible en determinats llocs, el ‘coliving’ ve a donar una solució?

Hi ha gent que ho veu i d’altres que pensen que serà una sobrepoblació. Intent explicar que generalment els llogaters són gent que cobreix llocs de feina: professors, funcionaris dels jutjats, infermeres, una enginyera o un mestre d’escola que no tenen on anar durant el curs o la temporada que hagin de residir a un lloc. A Eivissa per exemple no troben casa. Pens que les administracions no ho han de veure com una cosa perjudicial sinó al contrari. És cert que una persona no viurà a un ‘coliving’ per a tota la vida… o sí. Miri jo, no vaig tenir parella estable fins els 35 anys, vull dir que si hagués tengut aquesta alternativa m’hauria anat fantàstic en les meves circumstàncies, perquè tens aquell plus de conèixer gent.

No és una opció per a rics?

També se n’arribaran a haver de ‘colivings’ per a rics. Se n’aniran creant de senzills i de més luxosos. El que passa és que ara l’opció per a la gent humil és patètica… ho veig per les web de les immobiliàries; molts són cuartutxos insalobres, sense il·luminació… no és acceptable. Nosaltres cumplim amb la normativa d’habitabilitat al cent per cent. Aire acondicionat, calefacció…

Quants metres quadrats han de tenir?

Segons la llei que va entrar en vigor l’octubre de 2023 els metres útils que tengui l’habitatge s’han de dividir entre 28 i d’aquí en surt la capacitat, el nombre d’habitacions que hi pot fer.

Com serà el projecte de ‘coliving’ manacorí?

Serà una passada. Depèn de la casa que finalment triem seran més o menys habitacions, però en tot cas entre 15 i 20. Una cuina, piscina, gimnàs, dues zones comuns. Sempre dins la zona del centre de la ciutat, sobretot per la facilitat de desplaçament.

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad