Manacor vol que el seu comerç s’independitzi

Comencen sis mesos de diagnosi per tractar de professionalitzar el sector mitjançant la unió interna i el pagament de quotes per accions conjuntes

Manacor vol que el seu teixit comercial s’independitzi. Que aprengui i agafi totes les eines necessàries per unir-se i fer que el tantes vegades definit per l’Ajuntament com a ‘centre comercial a l’aire lliure’ sigui factible i pugui frenar tant la globalització de les franquícies com l’augment cada cop més acusat de les compres per internet, que ara mateix ja s’acosten al 40%, segons ha explicat avui l’economista Oriol Cesena, encarregat a través de la seva empresa de diagnosticar i definir cap a on ha d’anar el comerç manacorí. La passa més important seria unir-se en col·lectiu i tenir un pressupost i una quota “per començar a professionalitzar el sector”.

L’Ajuntament de Manacor ha anunciat avui dilluns un Pla per a l’Enfortiment del Comerç per definir les que seran les línies futures de treball per a la dinamització de l’activitat comercial urbana de Manacor. Per a la realització d’aquest projecte, l’Ajuntament compta amb la col·laboració de l’empresa Focalizza, consultora catalana amb una àmplia experiència en el camp de comerç català, balear, valencià i andorrà i que cobrarà prop de 15.000 euros municipal per dur a terme la tasca.

Inclourà mesures per impulsar el consens amb el sector, la reactivació de locals buits, el treball en forma de sinèrgies amb d’altres sectors, i un llarg etcètera de programes i accions que han de permetre que Manacor recuperi el seu atractiu comercial. El treball es complimentarà amb la proposta de creació d’un grup motor que vetlli per l’execució i seguiment del projecte i de la seva posterior implementació.

Segons ha explicat Cesena el projecte compta amb dues fases: analitzar l’estat actual del comerç de Manacor a través de la realització d’entrevistes individuals a comerços i professionals del sector i determinar els objectius, les línies estratègiques, els programes i les accions especifiques per a dur a terme i implementar el full de ruta comercial. Un procés que l’empresa catalana té previst enllestir en sis mesos.

“La primera passa que feim és un diagnòstic del teixit comercial de Manacor i per això ja hem convocat els comerciants a una primera trobada aquest dilluns capvespre. Volem anar de la mà dels comerços amb l’objectiu final incrementar les vendes al comerç local i posar Manacor al mapa”, ha explicat la delegada de Comerç i Promoció Econòmica, Paula Asegurado.

“Un dels punts forts de Manacor és la seva xarxa comercial, d’espai públic, de consumidors, d’identitat, de proximitat, de relacions personals, de reduir l’impacte ambiental”, ha afirmat el batle de Manacor, Miquel Oliver. Pel que fa a la contractació de Focalizza, Oliver ha remarcat que “parlam d’un projecte molt més profund i que va molt més enllà d’una simple campanya comercial, parlam d’un pla transversal que tendrà implicacions a nivell urbanístic, cultural i social dels consumidors, les persones consumidores i les marques”. Oriol Cesena ha apuntat que encara hi ha un 65% de la compra de les persones que sol ser física. Actualment, l’activitat comercial urbana suposa un 15% del Producte Interior Brut, un 15% de l’ocupació.

El Pla d’Enfortiment Comercial de Manacor vol ser una passa endavant per crear la primera Àrea Municipal d’Impuls Comercial (AMIC) de Balears, una figura pel Parlament de les Illes Balears el març de 2023. “És una gran oportunitat per professionalitzar el sector cap a un espai pressupostàriament molt més ampli on el comerç tingui un punt d’importància i de treball col·laboratiu molt més ampli”, ha dit Cesena. El treball, en la seva part final, plantejarà com podria ser un AMIC de Manacor, amb quines accions, amb quin pressupost, amb quina quota i amb quines fases.

Experiències catalanes

En el marc d’aquest Pla d’Enfortiment Comercial, el batle de Manacor i la delegada de Comerç i Promoció Econòmica han visitat recentment les ciutats catalanes de Mataró i Tarragona, on s’han implementat plans d’innovació urbana al comerç local. En aquest sentit, i arran d’aquesta experiència, el batle Oliver ha destacat la unitat d’acció del sector comercial d’aquests dos municipis i “la capacitat dels comerços d’associar-se i de constituir-se per tal d’envestir aquest repte”.

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad