Quasi 200 conductors de patinets i bicicletes han estat sancionats a Manacor en un any i mig

Manacor ha imposat ja 198 multes a propietaris de biciletes i patinets que no han cumplit amb les normes de convivència des de que va entrar en vigor l’ordenança municipal, aprovada el maig de 2022 i activada un mes després. D’aquesta manera la Policia Local de Manacor, encarregada de fer-la cumplir, ha obert gairebé 200 expedients sancionadors, la majoria per circular per les voravies de la ciutat, destinades (tret d’excepcions) només per a vianants.

El responsable municipal de Mobilitat, Mateu Marcé, explica que l’ordenança es fa cumplir i que es fa tot allò possible “perquè el darrer procediment sigui la sanció”. “L’Ajuntament té actives diverses campanyes informatives i els policies tutors s’encarreguen periòdicament d’impartir sessions”, recorda Marcé, que fa un incís clar que no es tracta d’una guerra contra bicicletes i patins pel poble, “ja que es tracta de vehicles que afavoreixen l’autonomia, la sostenibilitat i són verds i econòmics”.

Si separam per anys el nombre de multes interposades per la Policia Local de Manacor, tenim que des del juny de 2022 fins acabar l’any es van sancionar a 23 conductors, mentre que durant tot el 2023 foren ja 175. Cal recordar que a nivell econòmic, la normativa estableix una serie de barems i gravetat en l’incompliment, des del fet de conduir per damunt les voravies (només permès a bicicletes, patinets i monopatins infantils i vehicles per a persones amb dificultats físiques de mobilitat), fins a no dur els elements de seguretat, reflectors, assegurances (en el cas que toqui) o casc. L’Ordenança defineix el règim sancionador, diferenciant entre infraccions lleus (100 euros), greus (200 euros) i molt greus (500 euros).

El batle de Manacor, Miquel Oliver, és contundent: “L’ordenança s’ha de fer complir, i a qui no faci bonda, branca!. Així com no es pot aparcar o circular amb un cotxe per la voravia, tampoc aquests vehicles”. Encara que en reconeix la dificultat d’aplicar-la amb contundència des del principi: “És el somni eròtic de tot batle que una ordenança es cumpleixi l’endemà, però les coses no funcionen així, perquè aquesta també té a veure amb la DGT i amb Trànsit i tot és més complicat”.

L’ordenança municipal que regula la mobilitat de patinets, ciclistes i persones usuàries d’altres vehicles de mobilitat personal (VMP), té com a objectiu ordenar el trànsit a les vies urbanes del municipi. Estableix les vies per on poden circular, les característiques dels diferents cicles i vehicles de mobilitat personal, la convivència amb els vianants i la resta de vehicles, l’estacionament i el règim sancionador.

Bicicletes i VMP (com dèiem majoritàriament patinets) hauran d’obeir els senyals de circulació, l’edat mínima permesa per circular amb un VMP és de 16 anys o menors de 16 que disposin de permís de conduir ciclomotor AM. No obstant, aquests podran utilitzar-los en espais tancats al trànsit i sota la responsabilitat de les persones que n’exerceixin la tutela. Els cicles i VMP podran circular per carril bici, calçada i camins pedalables. Hauran d’ajustar la seva velocitat a les condicions de la via per on circulin i hauran de respectar, en tot moment, les normes generals de circulació.

Així mateix, es prohibeix la circulació de cicles i VMP per voreres, places, parcs, jardins i altres espais públics destinats en exclusiva als vianants, amb l’excepció dels menors de fins a 12 anys si no sobrepassen la velocitat dels vianants i van acompanyats d’un vianant adult. L’ús del casc és obligatori per a menors de 16 anys que condueixin un cicle. La velocitat màxima de circulació de cicles i VMP en els carrers residencials és de 20km/h, i la prioritat serà sempre dels vianants. 

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad