Manacor ha imposat ja 198 multes a propietaris de biciletes i patinets que no han cumplit amb les normes de convivència des de que va entrar en vigor l’ordenança municipal, aprovada el maig de 2022 i activada un mes després. D’aquesta manera la Policia Local de Manacor, encarregada de fer-la cumplir, ha obert gairebé 200 expedients sancionadors, la majoria per circular per les voravies de la ciutat, destinades (tret d’excepcions) només per a vianants.
El responsable municipal de Mobilitat, Mateu Marcé, explica que l’ordenança es fa cumplir i que es fa tot allò possible “perquè el darrer procediment sigui la sanció”. “L’Ajuntament té actives diverses campanyes informatives i els policies tutors s’encarreguen periòdicament d’impartir sessions”, recorda Marcé, que fa un incís clar que no es tracta d’una guerra contra bicicletes i patins pel poble, “ja que es tracta de vehicles que afavoreixen l’autonomia, la sostenibilitat i són verds i econòmics”.
Si separam per anys el nombre de multes interposades per la Policia Local de Manacor, tenim que des del juny de 2022 fins acabar l’any es van sancionar a 23 conductors, mentre que durant tot el 2023 foren ja 175. Cal recordar que a nivell econòmic, la normativa estableix una serie de barems i gravetat en l’incompliment, des del fet de conduir per damunt les voravies (només permès a bicicletes, patinets i monopatins infantils i vehicles per a persones amb dificultats físiques de mobilitat), fins a no dur els elements de seguretat, reflectors, assegurances (en el cas que toqui) o casc. L’Ordenança defineix el règim sancionador, diferenciant entre infraccions lleus (100 euros), greus (200 euros) i molt greus (500 euros).
El batle de Manacor, Miquel Oliver, és contundent: “L’ordenança s’ha de fer complir, i a qui no faci bonda, branca!. Així com no es pot aparcar o circular amb un cotxe per la voravia, tampoc aquests vehicles”. Encara que en reconeix la dificultat d’aplicar-la amb contundència des del principi: “És el somni eròtic de tot batle que una ordenança es cumpleixi l’endemà, però les coses no funcionen així, perquè aquesta també té a veure amb la DGT i amb Trànsit i tot és més complicat”.
L’ordenança municipal que regula la mobilitat de patinets, ciclistes i persones usuàries d’altres vehicles de mobilitat personal (VMP), té com a objectiu ordenar el trànsit a les vies urbanes del municipi. Estableix les vies per on poden circular, les característiques dels diferents cicles i vehicles de mobilitat personal, la convivència amb els vianants i la resta de vehicles, l’estacionament i el règim sancionador.
Bicicletes i VMP (com dèiem majoritàriament patinets) hauran d’obeir els senyals de circulació, l’edat mínima permesa per circular amb un VMP és de 16 anys o menors de 16 que disposin de permís de conduir ciclomotor AM. No obstant, aquests podran utilitzar-los en espais tancats al trànsit i sota la responsabilitat de les persones que n’exerceixin la tutela. Els cicles i VMP podran circular per carril bici, calçada i camins pedalables. Hauran d’ajustar la seva velocitat a les condicions de la via per on circulin i hauran de respectar, en tot moment, les normes generals de circulació.
Així mateix, es prohibeix la circulació de cicles i VMP per voreres, places, parcs, jardins i altres espais públics destinats en exclusiva als vianants, amb l’excepció dels menors de fins a 12 anys si no sobrepassen la velocitat dels vianants i van acompanyats d’un vianant adult. L’ús del casc és obligatori per a menors de 16 anys que condueixin un cicle. La velocitat màxima de circulació de cicles i VMP en els carrers residencials és de 20km/h, i la prioritat serà sempre dels vianants.