S’activen les donacions solidàries per accelerar la reconstrucció de Son Negre

El rector de Manacor anuncia l’obertura d’un compte per finançar les obres, que encara no tenen pressupost a falta de més estudis tècnics i patrimonials

Els primers estudis realitzats pels tècnics d’Urbanisme de l’ajuntament de Manacor i de Patrimoni del Bisbat de Mallorca, indiquen que el despreniment de la coberta de l’església rural de Son Negre (en el terme municipal de Manacor) va ser derivat de problemes estructurals derivats directament del mode de construcció, a finals del segle XIX. El col·lapse de tres dels cinc trams que componen la nau central del temple, ensorrats el passat dimecres al voltant de les 13 hores, segons apunta el rector de les parròquies, Antoni Amorós, no era previsible a tenor de les intervencions realitzades fa quatre anys, i que ara s’han demostrat inútils.

Amorós ha tornat a expressar la seva preocupació després de l’esfondrament de la coberta de l’església de Son Negre, citant un refrany molt mallorquí: “Déu me’n guad d’un ja està fet”. Ha recordat que la situació era evident des de fa temps, “amb problemes identificats fa quatre anys per constructors i tècnics. No obstant això, ningú va advertir sobre la gravetat del problema fins ara. Tot i que es van realitzar reparacions per filtracions d’aigua en aquell moment, no es van detectar indicis de deteriorament en les bigues”, segons ha dit el rector a les seves xarxes socials.

Amorós ha enfatitzat que el problema rau en una “inconsistència estructural des de la construcció inicial, que s’ha agreujat amb el temps. Ha assenyalat que les parts antigues de l’església mai van presentar problemes similars, mentre que la zona reconstruïda sí ho va fer, el que indica una possible falla en el disseny o l’execució”.

Reconstrucció

Pel que fa a les accions immediates, Amorós ha assenyalat que s’ha proposat apuntalar els arcs restants i protegir determinats espais de l’església “amb suro per evitar danys addicionals als elements interns. Posteriorment, es planeja enderrocar les parts afectades i perilloses per garantir la seguretat dels treballadors abans de procedir amb la reconstrucció”.

No obstant això, aquesta rehabilitació planteja desafiaments legals a causa de les regulacions de protecció del patrimoni. “Si bé es requereix reconstruir l’edifici segons el seu disseny original, l’autoritat competent podria no permetre la reconstrucció d’una estructura similar a la que va col·lapsar”, recorda el rector, pel que es podria optar per una altra classe de coberta plana o amb els arcs originals però fets amb materials més lleugers.

D’altra banda, diversos veïns de Son Negre han expressat la seva voluntat de contribuir econòmicament a la reconstrucció. En resposta, la parròquia ha establert un fons per rebre donacions, que es poden fer al següent número de compte bancari: Caixabank ES41 2100 0051 7502 0062 9287, així com també amb contribucions a les sagristies de les parròquies o a través de la senyora Bàrbara Llinàs, representant dels veïns de Son Negre.

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad