Retiren 800 quilos de fems de l’ermita de Manacor en tan sols dues hores

L’ONG Eixam, membres de l’Esplai Crist Rei, alumnes de l’IES Manacor i ciutadans voluntaris netegen de brossa i enderrocs els voltants de l’emblemàtic puig de Santa Llúcia

L’ermita del puig de Sant Llúcia és un dels enclaus més emblamàtics de Manacor. A mig camí entre la religiositat (hi ha una antiga imatge de la Mare de Déu del Roser) i la tradició social i esportiva, la seva proximitat al poble l’ha feta un element comú de fàcil accessibilitat. Tot i això o precisament per això mateix, també sempre ha estat un paratge amb poca neteja, brossa acumulada de la gent que hi va a menjar després d’alguna excursió, o fins i tot un espai on ‘amagar-hi’ electrodomèstics abandonats i enderrocs d’obra.

El fet de ser un oratori tancat durant la majoria de mesos de l’any (obri només per certes pujades de la Verge o per Nadal quan s’hi instal·la un gran betlem per part de l’associació Cultural de Sant Domingo) no ajuda gaire. Precisament la manca d’interès per part de la comunitat dels pares Dominics, que n’és la propietària a través d’un conveni familiar, però que fa més de 10 anys que partí de Manacor on també administrava el convent i l’església de Sant Vicenç, ha causat un buit administratiu que afecta a la cura i neteja, només atesa durant jornades altruistes.

Aquest cap de setmana, l’ONG Eixam, alumnes de l’IES Manacor (que de manera periòdica sí que aquest curs han fet neteges superficials), membres de l’esplai de Crist Rei i voluntaris ciutadans han pujat ara fins a s’Ermita per intentar dur-hi a terme una neteja a fons. Així, gairebé cent persones es reuniren dissabte dematí a la falda del puig per repartir-se les feines. Abans hi hagué una petita xerrada sobre l’estat de l’ermita, els principals problemes ecològics que presenta i les solucions que s’hi han anat fent.

Segons explica Eixam, ja jornada no podia ser més profitosa. Tant, que en qüestió de només dues hores s’arribaren a receptar fins a 509 quilos de rebuig, 201 de vidre i 70 d’envasos de diversa classe, entre la zona del temple i l’anomenat camp de tir. Una realitat alhora que trista, encoratgedora del que es pot fer amb la unió social.

En vista del gran poder de convocatòria d’Eixam, l’ajuntament de Manacor també s’hi va voler implicar de forma activa mitjançant l’oferta de material com ara guants, pinces o bosses que posteriorment foren recollides per vehicles de la brigada municipal. Finalment l’empresa Terracor va aportar la fruita perquè els voluntaris poguessin berenar.

Mig any de vida

Sorgida a l’octubre de l’any passat, la nova ONG ja ha fet diverses accions mediambientals, una de les seves branques a part de les més solidàries. La primera experiència prèvia fou el 2022 quan entre Cala Morlanda i es Caló den Rafelino (devora el nucli manacorí de s’Illot), 20 voluntaris aconseguiren recollir fins a 400 kilos de brutor en també només dues hores. “No necessitam pancartes, sino que és molt més potent contagiar a les institucions públiques amb la evidència de l’exemple”, diuen.

També pel mes d’octubre de l’any passat van fer net de brossa tot el perímetre de la Torre dels Falcons de Porto Cristo, una feina en la que hi intervingueren fins a 38 voluntaris i que va acumular fins a quasi 500 kg de fems entre vidre, plàstic i rebuig.

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad