Manacor es compromet a valorar els pagesos mallorquins en els seus contractes

Unió de Pagesos demana a l’Ajuntament que puntuin més a les empreses que facin una agricultura de proximitat i amb menys emisions de CO2

Els aliments produïts a l’illa redueixen en un 55% les emissions de CO2. Precisament les bones pràctiques ambientals són factors que el mercat no valora i l’agricultura mallorquina acaba competint amb molts productes de fora amb uns costos un 30% superiors. És en aquest punt on les administracions poden donar exemple fent que la seva compra d’aliments premiï les baixes emissions de gasos d’efecte hivernacle. De fet, la Llei de Contractació del Sector Públic contempla articles que permeten que aquests factors es tinguin en compte, igual que la Llei Orgànica de Canvi Climàtic o la Llei de Canvi Climàtic de les Illes Balears.

Amb aquesta argumentació, Unió de Pagesos va registrar el dilluns mocions en els 54 municipis de Mallorca, també a Manacor, per demanar que les administracions compren aliments produïts a Mallorca amb criteris objectius de sostenibilitat ambiental. L’entitat ha presentat avui dimarts aquesta moció a l’Ajuntament. El seu batle Miquel Oliver, va avançar que està convençut que en el ple del 8 d’abril tirarà endavant per unanimitat perquè és “una moció en positiu amb una clara consciència de consum de producte local”.

“El que hem fet és presentar una moció en tots els Ajuntaments per incentivar el consum de producte local en l’administració en els contractes públics. L’administració ha de donar exemple. No podem demanar a la ciutadania que consumeixi producte local si l’administració no ho fa”, ha explicat el secretari general de Unió de Pagesos, Sebastià Ordines.

“Vam començar a l’escola pública de Santa Maria criticant que en l’alimentació de l’alumnat no hi havia presència de producte local, vam continuar a l’Hospital d’Inca demanant que als hospitals hi hagués producte local i ara demanem la presència de producte local en la compra que fan els Ajuntaments. Pensam en fer accions realistes, petites però que beneficien el sector agrícola de Mallorca”, ha defensat Ordines que ha admès que fer prevaldre el producte local en els concursos públics és difícil, per això, el que han fet des d’Unió de Pagesos ha estat cercar la fórmula jurídica que ampari aquesta compra de producte local de Mallorca.

“El que sí pot tenir més punts a l’hora d’un concurs públic és puntuar més els productes que menys emissions de CO2 tenguin, evidentment si estam a Mallorca els productes que menys emissions generen són els fets aquí. Esperem que tots els Ajuntaments facin seva aquesta moció i que s’aprovi en la majoria de consistoris”, ha explicat.

De fet, ha admès que han fet una ronda de cridades als partits polítics perquè es facin seva la moció i l’elevin a ple. “La resposta ha estat positiva. Qualsevol partit de qualsevol color que tengui interès a defensar l’agricultura de Mallorca, ha de votar a favor de la moció”, ha raonat.

“El sector agrícola necessita consum, perquè sense consum no hi ha agricultura i sense agricultura no hi haurà paisatge. Per tant, la millor manera de contentar un pagès és comprant-li producte. Des d’Unió de Pagesos pensem que l’administració ha de portar llum i afavorir que la compra sigui local per recolzar els pagesos de Mallorca”, ha argumentat Ordines.

El secretari general de Unió de Pagesos ha recordat que aquesta onada de reivindicacions va començar a causa d’una adjudicació d’un concurs públic a una empresa de fora per abastir de fruita a les escoles que es van sumar. “És un projecte per abastir de fruita a uns 78.000 alumnes i va guanyar una empresa valenciana. No va guanyar per preu, va guanyar per un punt a una altra empresa de Mallorca que es va presentar. No era qüestió de preu. Si en aquest concurs haguessin aplicat el criteri de donar punts als productes amb baixes emissions de CO2, l’empresa mallorquina hauria guanyat. I gràcies a que l’empresa mallorquina hauria guanyat, molta fruita de Mallorca hauria trobat un camí de venda i no hauria quedat a l’arbre com ara”.

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad