“Després d’anys de protecció urbanística seria irònic fer-hi ara una macromesquita”

Veïns de la barriada manacorina de Fartàritx pengen pancartes i comencen les passes per constituir-se en plataforma, a l’espera d’una reunió amb el batle

Els veïnats de la barriada manacorina de Fartàritx s’estan mobil·litzant per intentar frustrar la compra d’un solar on la comunitat islàmica del poble hi voldria edificar una nova mesquita amb capacitat per a 1.500 persones. Dilluns vespre van penjar una serie de pancartes reivindicatives als terrenys on fins fa només uns anys hi hagué una fàbrica de sobrassades, entre els carrers Fàbrica i Fartàritx.

“En primer lloc volem deixar ben clar que no anam en contra ni de la comunitat musulmana de Manacor ni que es faci una mesquita nova. De fet fa anys que convivim porta per porta amb gent del Marroc i mai hi ha hagut cap problema social”, explica Maria Magdalena Caldentey, que conjuntament amb Bel Duran, ambdues veïnes de la històrica barriada han contestat aquest dimarts les preguntes de la premsa.

“Estam en procés de constituir-nos en una plataforma i així poder accedir a informació i poder ser rebuts pel batle”, diu Duran, preocupada per la manca de comunicació alhora de saber en quin punt estan les coses. “La propietat del solar ens penja el telèfon”, en referència als titulars del solar que era de l’empresa Procam i que ara està valorat en un milió i mig d’euros.

“Fartàritx és un barri enrevoltat de molins que fins fa només dos anys estava protegit urbanísticament, amb els beneficis i perjudicis que això suposava, per això no entenem massa bé que ara l’Ajuntament assessori perquè s’hi pugui construir una macromesquita per a, com a mínim, 1.500 persones. Ens sembla irònic”, diu Caldentey, que argumenta també la manca d’espai a l’hora de deixar els cotxes: “Si s’arribés a fer sseria un col·lapse de trànsit. Ja tenim problemes. Tenim l’acadèmia de Rafel Nadal a prop, uns multicinemes, una escola de música o una escola… creim que hi pot haver llocs més addients per un edifici d’aquestes dimensions”.

Els veïnats sostenen que també estarien en contra de la construcció de qualsevol gran superfície “o d’una discoteca, per exemple”. “En teoria aquest barri estava pensat per crear zones per esponjar el poble i pacificar el trànsit rodat. Tot això significaria un canvi en el nivell de tranquil·litat social”. Tant Caldentey com Duran insisteixen que “en un lloc fora del centre de Manacor l’impacte seria mínim i no hi hauria cap problema”.

Permisos i zona inundable

Fa uns dies que una màquina excavadora fa feina al solar de Procam llevant enderrocs. Un fet que no es produia des de fa mesos i que ha fet sospitar els residents de la zona. “Ens estam informant perquè hem pogut saber que tenen la llicència d’obres caducada i per tant seria il·legal. Ja hem patit molta pols i renous com per ara tornar-hi”. Així mateix també s’estan assessorant amb geògrafs per confirmar que el solar es troba en una zona inundable en cas de torrentada”.

Per altra banda aquesta revista va poder saber dilluns que aquest proper dijous hi ha programada una reunió ‘secreta’ a les 19 hores a la sala de plens de l’ajuntament de Manacor entre el batle, Miquel Oliver, i representants del barri per tractar el tema i intentar reconduir la situació. Des del consistori se’ls ha especificat que no hi volen veure presència de premsa, amb el risc d’anul·lar l’encontre.

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad