Primeres reunions dels veïnats de Fartàritx contra la nova mesquita prevista a Manacor

La comunitat islàmica cerca terrenys al barri per constuir-hi un nou temple que augmenti la capacitat de l’actual, que ha quedat petit.

Veïnats del barri de Fartàritx ja s’han reunit de cara a organitzar-se i tractar d’impedir la construcció d’una nova mesquita a la zona urbana de Manacor. Aquest mateix dissabte ja ha tengut lloc, al bar Trebol, la primera reunió informal per tractar de fer un front comú de cara a aconseguir que el nou temple no s’edifiqui prop de les seves vivendes com, de moment, està plantejant la comunitat islàmica local i així ha comunicat a l’ajuntament de Manacor.

La junta directiva de l’actual mesquita, situada al barri de Sa Torre, es va reunir el passat 11 de febrer per informar als seus fidels sobre els possibles terrenys de la ciutat on es podria dissenyar un nou espai de culte, que en principi conviuria amb el que ja hi ha. Entre aquests solars hi ha el de l’antiga fàbrica càrnica de Procam, que fa cap de cantó entre el carrer Fàbrica i carrer Fartàritx (devora la santantoniera plaça de la Concòrdia), abandonada fa anys i demolida el juny de 2022. En aquests moments la propietat en demana quasi 1,5 milions d’euros, encara que en principi tenien previst tractar de separar el solar a fi de projectar-ne distints blocs de vivendes.

El fet precisament que es tracti d’una antiga fàbrica d’embotits, eminentment de transformació de carn de porc en sobrassades, ha fet crear dubtes entre part de la comunitat musulmana, que no veu amb bons ulls aquesta opció per motius religiosos relacionats amb aquest animal.

El segon espai que ara mateix es troba damunt la taula i que s’està temptejant seria el d’una gran nau, també a la mateixa zona, on fins fa pocs anys hi hagué un taller de fusters, a la zona del carrer Teiet de Manacor. Totes dues opcions, a més d’haver estat discutides amb els seus propietaris, van ser exposades fa poc més d’una setmana a la reunió que la comunitat magrebina, encapçalada per l’imam Mahmoud Es Souydy, va tenir amb el batle de Manacor, Miquel Oliver, per tal d’informar-se de les opcions urbanístiques dels solars.

Aquí cal dir que ni l’imam ni el batle manacorí han volgut fer cap tipus de declaració al respecte a l’espera d’una possible nota de premsa municipal que tendria lloc entre demà i dimecres, segons fonts municipals.

Entre tant i de moment, els veïnats expliquen que no estan en contra d’una mesquita com a tal, però sí que sigui d’una superfie tan grossa com la que està prevista. I és que l’actual mesquita de la comunitat islàmica Attbchir i Attaaoun, situada a la Rambla dels Cossiers, ha quedat petita per donar servei a part de les gairebé 4.500 persones del Marroc que ara mateix estan empadronades al municipi manacorí.

Recollida de signatures i oposició

Mentre tot això passa, uns altres veïns ja han iniciat paral·lelament una recollida de signatures, que en aquests moments està prop d’arribar als 500 suports. “El centre de la ciutat és un espai ja congestionat, i afegir-hi una estructura addicional podria augmentar el trànsit i la congestió”, argumenta Rosa Pastor, creadora de la iniciativa. “Proposam que es reubiqui aquesta nova mesquita als afores del nucli urbà on hi ha menys impacte en el trànsit diari”.

Pel que fa alas grups municipals de l’ajuntament de Manacor, Vox va expressar oficialment aquest divendres la seva oposició a la futura construcció anunciant que posarà “totes les traves possibles” per evitar que es materialitzi. Esteve Sureda, portaveu de Vox en el consistori manacorí, assenyala que “la futura construcció ja estava pactada amb el batle, el qual va comprar el vot de la comunitat musulmana, comprometent-se a facilitar tal aberració”.

Sureda sosté que “la comunitat musulmana va rebre instruccions del partit nacionalista d’esquerres que governa actualment en minoria a l’Ajuntament, per facilitar la compra d’un solar valorat en un milió i mig d’euros”. “No comprenem com se li pot donar prioritat a la construcció d’una mesquita, tenint en compte els problemes que existeixen a l’àrea d’Urbanisme, amb els retards a l’hora de concedir llicències d’obra”.

També el Partit Popular de Manacor va informar ahir diumenge en nota de premsa que “davant la polèmica sorgida per la possible construcció d’una mesquita al centre de la ciutat, des del Partit Popular volem manifestar la nostra ferma oposició davant aquesta possibilitat” diu la presidenta del partit, Maria Antònia Sansó.

“Basant-nos en la realitat actual de Manacor en que el centre i els seus serveis públics estan congestionats i pateixen una forta pressió humana, unit a les corrents urbanístiques que indiquen que qualsevol instal·lació o infraestructura amb elevada capacitat d’aforament s’ubica a les foranes de les ciutats, creim que en el cas que ens ocupa s’ha de replantejar l’autorització d’una nova mesquita seguint aquestes directrius tenint en compte que un temple com el que es preveu projectar podria reunir més de mil persones”, expliquen els populars.

“Ara mateix a ningú se li ocorreria construir l’auditori amb un aforament aproximat per 800 persones a la barriada de Fartàritx. A ningú. Qualsevol persona pot veure que allò que ha de menester el centre de Manacor són aparcaments, no noves infraestructures que augmentin la pressió en aquesta zona. És qüestió de sentit comú”, sosté Sansó.

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad