Una escola i un poble per aconseguir el primer museu ferroviari de Mallorca

Alumnes del CEIP Sant Miquel de Son Carrió, que des de la pandèmia ocupen part de la nau SFM que gestiona la Fundació Ferrocaib, creen uns codis QR amb locucions en tres idiomes que expliquen part dels 149 anys d’història del tren a l’illa

Quan la pandèmia de la Covid-19 va arrasar les nostres vides moltes foren les coses que van haver de canviar, voluntària o involutàriament. La necessitat de més espai es va anar fent més patent i, entre d’altres, el món sanitari i de l’educació en patiren bona part de les conseqüències. Fou també el cas del CEIP Sant Miquel de Son Carrió (al municipi de Sant Llorenç), una escola petita i antiga que després d’anys de lluita i protestes encara segueix reclamant a la conselleria d’Educació una reforma que així com passen els cursos es fa més urgent.

Per altra banda a Son Carrió, un poble tradicional i acollidor d’un poc més de 1.100 habitants, s’hi troba una nau de Serveis Ferroviaris de Mallorca (SFM) on s’hi guarden i restauren nombroses màquines i vagons històrics, a l’espera que en un futur no massa llunyà s’hi pugui constituir el Museu del Ferrocarril de Mallorca.

Mentre això passa i en vista de la manca d’espai físic del col·legi públic, una part de les classes del CEIP Sant Miquel es van traslladar, després de la pandèmia a les instal·lacions que gestionen entre SFM i la Fundació Ferrocaib, l’entitat encarregada de preservar i mostrar el patrimoni. És per això que des d’aleshores cada any els seus alumnes treballen en projectes relacionats amb els ferrocarrils i els museus, des de la història d’un element de la nau fins a petits vídeos representatius; feines que després mostren en un dia de portes obertes.

Per això aquest passat cap de setmana van presentar el seu darrer exercici: la creació d’una desena de codis QR repartits pel futur museu, els quals un cop escanejats amb els telèfons mòbils, transporten l’usuari a conèixer més de cada element, en unes locucions fetes pels propis alumnes en català, castellà i anglès, en previó de la creixent demanda estrangera quan arriba l’estiu.

Segons eplica el president de Ferrocaib, Guillem Febrer, “aquesta és una col·laboració importantíssima per donar a conèixer les peces que tenim. Un entusiasme dels nins i nines de l’escola de Son Carrió que fa que tant ells com tot el poble se senti aquest patrimoni com a propi”.

La jornada de portes obertes de dissabte, on hi intervengueren representants del Govern, de SFM o de l’ajuntament de Sant Llorenç, va servir també per aclarir una serie de punts importants de cara a la futura consecució del museu ferroviari. “És cert que es nota un gran interès per part de les administracions perquè això sigui una realitat, però encara no hi ha un projecte concret”, aclareix Febrer.

De fet, el projecte estrella, a part d’adequar la nau com a espai museístic, seria la construcció dels quatre quilòmetres de via que separen les estacions de Son Carrió i Sant Llorenç, a fi que hi poguessin circular màquines de vapor i vagons històrics, com a part d’un atractiu turístic, històric i social. Un projecte que es va presentar com a part de les subvencions de l’impost turístic de 2016, però que mai ha cristal·litzat.

Entre les peces estrella que guarda la nau Ferrocaib de Son Carrió, hi ha un cotxe napolità en procés de recuperació, una locomotora de vapor de fabricació alemanya però que va circular per les vies portugueses durant bona part de la seva existència útil, o el furgó-correu més antic d’Espanya, ja completament restaurat i visitable i que justament enguany compleix 150 anys.

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad