El joc manacorí basat en les Rondalles Mallorquines arrasa en només un dia

El joc de taula ‘Iràs i no tornaràs’ inspirat en la recopilació de Mossèn Alcover aconsegueix en 25 hores els doblers necessaris per convertir-se en realitat

Aquest passat cap de setmana ha marcat un esdeveniment per als creadors mallorquins de jocs de taula. I és que ‘Iràs i no Tornaràs’, concebut a Manacor per un equip d’entusiastes locals i llançat mitjançant una campanya de finançament a la plataforma Verkami, ha assolit l’objectiu de 3.000 euros tan sols en les primeres 25 hores, i ha continuat superant fites addicionals durant aquest diumenge 18 i dilluns 19 de febrer, arribant als 5.000 euros. La idea inicial va sorgir d’una alumna de la professora Caterina Valriu, que per circumstàncies no va cristal·litzar. És aquí on entraren en joc la graduada en llengua i literatura catalanes, Llucia Serra i el desenvolupador de videojocs, Marc Cantallops.

‘Iràs i no Tornaràs’ s’inspira en les fascinants Rondalles Mallorquines, narratives tradicionals arrelades a la cultura local, recopilades fa més d’un segle per Antoni Maria Alcover. Aquestes històries han perdurat al llarg del temps gràcies al seu poder pedagògic i la seva capacitat per captivar la imaginació. En l’univers d’aquestes llegendes, els jugadors s’enfrontaran a éssers misteriosos, criatures màgiques i desafiaments èpics mentre s’immergeixen en un món on la realitat i la fantasia s’entrellacen.

La primera idea era que la Institució Alcover de Manacor es fes càrrec de les despeses d’edició del joc, però en ser una entitat pública hi hagués hagut problemes administratius per després posar-lo a la venda, “així que vam assumir el projecte i ho vam pagar amb fons propis. Després demanàrem una subvenció a la Generalitat de Catalunya, que ens concedí el que seria aproximadament un 50% del pressupost”, explica Llucia Serra, responsable lingüística del projecte.

“Per això vàrem llançar la campanya de Verkami per cobrir la resta de les despeses i per començar a comercialitzar el joc”. “Un dels nostres ‘models a seguir’ ha estat zombie paella, una empresa que va tenir molt d’èxit amb La fallera calavera i després també amb altres projectes que traslladen la cultura popular al llenguatge del joc de taula i que hi donen una pàtina de modernitat. Per a nosaltres era important trobar un equilibri entre tradició i modernitat, que el projecte fos respectuós amb les rondalles mallorquines però que connectés amb l’estètica i el gust del segle XXI”, afegeix.

El joc proposa una experiència col·laborativa, convidant els participants a convertir-se en protagonistes d’una d’aquestes narratives. A mesura que avancen en la partida, els jugadors superaran desafiaments i completaran els tres emocionants capítols de la ‘rondalla’ abans d’enfrontar-se al principal enemic: el dimoni.

‘Iràs i no tornaràs’ no només ofereix entreteniment, sinó que també fomenta la cooperació, el diàleg i la col·laboració entre els jugadors. Dissenyat per ser gaudit per grups de 2 a 4 persones, el joc és adequat per a jugadors a partir dels 12 anys i té una durada aproximada de 60 minuts per partida. Els creadors del joc, liderats per Marc Cantallops, dissenyador i director del projecte, han reunit un equip talentós que inclou Aina Llobera com a il·lustradora, Erika Godino com a responsable del disseny gràfic, i Llucia Serra com a experta en llengua i literatura catalanes, encarregada de la correcció lingüística i l’assessorament literari del projecte.

“La comercialització es farà a través de botigues: de moment ja hem aparaulat la venda a tres punts: Melicotó, Món de llibres i la llibreria Espirafocs, però segurament també a botigues especialitzades en el món dels jocs de taula com Goblin Trader o Gotham, les dues a Palma”, diu Serra. Com que el joc és en català, de moment la difusió es farà als territoris de parla catalana: “Hem acordat una presentació del joc a l’espai Mallorca de Barcelona i cercarem maneres d’arribar al públic del País Valencià. A Eivissa, jo som eivissenca, també el volem dur”. “I en el futur, si tenim èxit, ens agradaria provar de traduir-lo a altres llengües i dur-lo al mercat internacional, però de moment el repte és veure com respon el públic mallorquí”.

El joc promet una experiència única i emocionant, on la imaginació es combina amb l’estratègia en un món de llegendes i misteris. Tot i que per ara només està disponible en català, el joc promet encisar jugadors de totes les edats i contextos, des d’horabaixes familiars fins a activitats educatives a aules i biblioteques.

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad