Problemes tècnics paralitzen l’arribada d’aigua potable a Manacor fins al 2025

L’Ajuntament suspèn almenys quatre mesos els terminis de construcció de la potabilitzadora que ha de subministrar aigua de qualitat a 30.000 persones

Manacor no tendrà aigua potable aquest 2024 tal com estava previst als plans municipals. Es frustra així un dels projectes estrella de l’actual equip de govern d’esquerres (Més-Esquerra, AIPC), que tenia programat que tota la ciutat pogués disposar d’aigua corrent de qualitat enguany i per primera vegada a la història del municipi. Ara, la suspensió dels tràmits per construir la planta potabilitzadora a causa d’una modificació tècnica que durarà almenys quatre mesos, fa que tot s’endarrereixi com a mínim fins al 2025.

 

Segons explica el responsable polític de Medi Ambient, Sebastià Llodrà, “hem hagut d’aturar per solucionar una sèrie de deficiències, per redactar-ne un modificat, ja que la direcció d’obra considera que cal cercar millors alternatives a l’hora de redistribuir diferents elements, com ara transformadors i altres, perquè tot quedi més net i fàcil de mantenir després”.

Llodrà parla d’un decret municipal de l’1 de febrer passat mitjançant el qual se suspèn el contracte dels lots 1 i 2 de construcció, per un termini de quatre mesos. De manera que en el millor dels casos els treballs per a la gran potabilitzadora que ha de subministrar aigua a totes les llars del nucli urbà manacorí, començarien al juny. Tenint en compte que els terminis per completar-la són de vuit mesos, l’activació de la planta ja no seria fins al 2025.

Núria Hinojosa (PSOE) recorda que ja es va haver de licitar l’obra en dues parts per separat, una per la construcció i una altra per la direcció, coordinació i seguretat “degut a problemes amb el pressupost del 2023. Però de tot això ja n’ha passat més un any i les obres del projecte estrella no han començat”. Unes obres que finalment es van licitar en la seva primera part a l’empresa Facsa per 2,7 milions d’euros.

Així doncs, encara falta que la modificació passi per l’aprovació del consell d’administració de la SAM (l’empresa municipal que s’encarrega, entre altres coses, de la gestió de la xarxa d’aigua a Manacor) que en el seu proper ordre del dia ni tan sols contempla la correcció. “No volem córrer. La potabilitzadora és una necessitat per a la ciutat i ha de quedar tan bé com sigui possible. El projecte ha de ser revisat i la dotació de treballadors que comportarà un cop oberta, també. Si per això hem de convocar un ple extraordinari ho farem, però ha de sortir bé”, diu Llodrà.

Les xifres

La planta potabilitzadora definitiva de Manacor es construirà a les instal·lacions del dipòsit d’aigua de l’Empresa de Serveis de Manacor (SAM), al polígon agroalimentari. El projecte va sortir a licitació el novembre del 2022 per 3,8 milions d’euros i finalment s’ha adjudicat per un total per 3,1 milions.

La planta potabilitzadora serà capaç de produir un màxim de 10.000 m3/dia d’aigua apta per al consum humà i es dividirà en tres línies per adaptar-se a les corbes de demanda de la població i poder alternar-les per al manteniment i la conservació, així com fer front a possibles avaries i demandes punta. El cabal mínim se situarà al voltant dels 150 metres cúbics/hora i el màxim dels 350 m3/h, amb una mitjana de 236 m3/h. Cada línia produirà 138,9 m3/h i entraran en funcionament de manera consecutiva segons la demanda. El rendiment elèctric serà de 0,5 kWh/m³ daigua potable produïda. El rendiment de la planta respecte del percentatge de rebuig serà com a màxim del 20% respecte a l’aigua produïda.

El 29 de desembre del 2021, ja va començar a funcionar una planta potabilitzadora pilot que primer va proporcionar aigua potable a una font d’aigua que va quedar oberta al públic 12 hores diàries, de 8 h a 20 h, amb un cabal de fins a 24 metres cúbics per hora. La forta demanda va fer que pel mes de maig de 2022 s’obrís una segona font.

Després del període de proves, la minipotabilitzadora subministra aigua potable des del gener del 2023 a uns 330 habitatges i locals del sector de Sa Volta, a més de 140 habitatges i locals més del barri del Serralt, inclosa l’escola de Jaume Vidal, que compta amb 450 alumnes i servei de menjador. L’aigua potable, entre habitatges i locals, ja arriba a una població resident aproximada de 1.500 persones, més els 450 alumnes del CEIP.

L’aigua disponible per al subministrament a Manacor no és adequada per al consum humà a causa de l’alta concentració de nitrats, amb valors molt per sobre dels límits exigits per la normativa sanitària. Amb aquesta nova infraestructura, es posaria remei a una situació que es dóna des dels anys 80, quan es va posar en marxa el servei de subministrament.

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad