La Justícia confirma una multa de 100.000 euros per la contaminació del solar de Majorica

El TSJB desestima el recurs de l’empresa Anida Operaciones Singulares SAU i sentència que ha de pagar en no haver eliminat a temps dos dipòsits soterrats amb material químic.

La Sala de lo Contenciós Administratiu del Tribunal Superior de Justícia de Balears (TSJB) ha desestimat el recurs interposat per l’empresa propietària de l’antic solar de Perlas Majorica a Manacor, Anida Operaciones Singulares SAU, i confirma la multa de 100.000 euros per no haver descontaminat a temps la part dels terrenys que li corresponien.

El 25 de febrer de 2019 la direcció general d’Educació Ambiental, Qualitat Ambiental i Residus, li va interposar una sanció per la comissió d’una infracció administrativa en matèria de residus, i tipificada de molt greu seguint la Llei CAIB de residus i sòls contaminats. Anida va presentar, el 25 de març del 2019, un recurs d’alçada contra la primera resolució, que va ser desestimada dos anys més tard.

Si ens remuntam en el temps, Perlas Majorica va abandonar els solars urbans que ocupava la seva antiga fàbrica poc abans de traslladar-ne la producció fins al polígon industrial de Manacor. El 2006 aquests terrenys van ser definitivament desmantellats deixant només algunes construccions pendents de catalogació.

El 19 d’octubre de 2010, a l’empar del Reial Decret 9/2005, el conseller de Medi Ambient va declarar el solar de la perlera, ubicat entre la Via Majorica i el carrer Pedro Ritche, com a contaminat, amb la qual cosa obligava Majorica, en qualitat de causant d’aquesta contaminació química, al sanejament i la neteja de la parcel·la, “amb restitució de la situació alterada”. Encara que en aquells moments la propietària dels terrenys ja fos l’empresa Hospitalet de Desarrollos SA.

Aprovat el pla de sanejament i adquirit el solar per part d’Anida, el 18 de gener de 2013, es va descobrir l’existència de dos dipòsits soterrats i les corresponents conduccions d’entrada i sortida, situats al subsòl de les edificacions demolides per l’Hospitalet de Desarrollos SA.

Davant d’aquesta situació i el conflicte d’interessos per saber quina de totes les empreses havia de fer front a la situació de responsabilitat, la conselleria de Medi Ambient, el 18 d’abril de 2016, va donar quinze dies a Anida perquè retirés tant els dipòsits, com els residus de construcció i demolició que quedaven al solar.

Després de gairebé dos anys sense novetats, a principis del 2018 agents mediambientals del Govern van fer acte de presència i van comprovar que no s’havia iniciat cap tasca per eliminar tots dos dipòsits de la parcel·la, i per això el 27 de febrer l’administració pública va obrir un procés sancionador a Anida, que va respondre amb diversos recursos, ara finalment desestimats pel Tribunal Superior de Justícia de Balears. Tot i això a Anida encara li queda un recurs de cassació davant el mateix TSJB i la sala tercera del Tribunal Suprem.

La nova propietat i la tanca

La història de l’antic solar de Majorica continua acumulant desacords entre les diferents empreses que han anat gestionant els terrenys i l’administració pública. A dia d’avui els terrenys són propietat de Divarian Propietat S.A. Fa només uns mesos i després de tres multes municipals, l’empresa va decidir tancar finalment els 18.000 metres quadrats i construir les voreres perimetrals que faltaven a dos dels seus carrers. Tot després de tres expedients sancionadors oberts per l’ajuntament de Manacor per valor de 16.256,44 euros cada un.

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad