Un altre camí públic de Manacor, llaurat per evitar-hi el pas

GADMA i la Plataforma Camins Públics i Oberts exigeixen a l’Ajuntament la immediata recuperació del camí públic de Sa Font Major, prop de Son Macià

Sortint de devora el llogaret de Son Macià en direcció Felanitx, a la contrada manacorina de Son Gall, ens trobam amb el preciós camí de Sa Font Major; un espai de pinars, garriga i ametlers que serpenteja entre petits turonets i deixa vistes úniques del poble. Aquest és també un dels molts camins públics del municipi “pentanyent als primers pobladors i per tant amb un dret de pas que no prescriu mai”, recorda Bernat Fiol, president de GADMA (Grup d’Amics en Defensa del Medi Ambient), just en arribar a la zona llaurada des de fa un mes per la propietat, a fi que ni caminaires ni ciclistes hi puguin passar, camuflant-ho de terra privada “fins que ningú se’n recordi que hi tocaria ser”.

“Des de GADMA i la Plataforma Camins Públics i Oberts exigim a l’Ajuntament de Manacor la immediata recuperació del camí públic que darrerament ha estat llaurat i destruït per un veïnat en un bon tram, i també la neteja i senyalització de la seva titularitat pública”, diu Fiol, que afegeix que ja hi ha més de 60 instàncies registrades al consistori manacorí reclamant-ho, entre col·lectius i particulars.

Un d’ells és Manuel Lozano, ciclista aficionat que durant una sortida recent amb companys d’esport es va trobar “la sorpresa que, després de la tanca, el propietari havia passat l’arada, el que fa impossible passar-hi de cap manera”, explica mentre sosté un plànol de situació d’aquest i d’altres camins públics Manacor. De fet Lozano fa mesos que fa feina arxivística amb documentació que certifica i dóna fe de moltes rutes tancades de forma il·legal.

Es dóna el fet que Manacor és, lamentablement, el municipi récord en aquest sentit. I és que dels més de 200 camins públics (més uns altres 140 de primers pobladors) amb problemes de pas que hi ha actualment documentats a Mallorca, “entre 35 i 40 són en aquest terme municipal”. “Les administracions locals són una farsa, no hi fan res… vos pensau que encara que ho denunciem per aquí passarà qualque zelador?. Ja no sé si ho fan per vessa o per amiguisme, el que és cert és que perjudiquen a tots els ciutadans”, critica Fiol. “No ens contesten les instàncies. Si no volen fer la seva feina que almanco ens la deixin fer a nosaltres”.

“Estic decebut amb el batle Miquel Oliver, perquè semblava que seria una altre cosa i activaria un altre cop la catalogació de camins públics a Manacor, un Inventari de Caminsi Camades complet i no parcial. Però no ha estat així tot i que ja fa temps que és a l’Ajuntament. A vegades tenc la sensació que fèien més bona feina quan eren a l’oposició”, diu Fiol, tot recordant que Oliver fou un dels qui protestaren contra el tancament del camí públic de Es Fangar, ara fa més de vint anys.

Sa Roca

“A més, molts camins catalogats romanen tancats, com és el cas escandaldós del camí de Sa Roca”, molt utilitzat per tots els maracorins i que des de fa prop de quatre anys es troba barrat i sense ser inclòs a l’lnventari definitiu per la inacció de l’Ajuntament. Així mateix, molts camins costaners que arriben a la mar també estan tancats”, denuncien tant GADMA com la Plataforma Camins Públics i Oberts.

Fiol, insisteix en que “el senyor batle, en poder durant les dues darreres legislatures, té temps suficient per deixar on bon llegat obrint els camins públics a tot Manacor. Si es veu impossibititat pel treball que duu, GADMA i la Plataforma Camins Públics i Oberts, a més de grups de senderisme, excursionisme i cavallistes, ens posem a la seva disposició per ajudar a la neteja, senyalització i documentació dels camins del terme”.

Moltes de les històries dels pobles estan creades als camins. Formen part la nostra cultura i les nostres tradicions. “El teixit de camins de Mallorca connecta totes les poblacions des de temps immemorials, per això no hem de permetre que es perdin.

Demanam als senderistes, excurslonistes, ciclistes de muntanya i cavallistes de tota l’illa, que facin servir els camins públics de Mallorca. I si un d’ells està tancat que ho denunciïn a la policia i als mitjans de comunicació; entre tots hem d’aconseguir que els polítics que administrin el futur d’aquesta terra facin la seva feina en bé de tots i que facin pagar als barruts qui roben un bé públic com és un camí públic”, acaba dient Fiol.

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad