Deu anys de la ràdio més integradora

El programa ‘Tertúlies Paranormals’, de l’associació pro salut mental Estel de Llevant, fa una dècada que dóna veu a un col·lectiu “que ha estat molts d’anys silenciat, marginat i ple de prejudicis”.

Un programa revolucionari i visibilitzador per ajudar a canviar la perspectiva respecte la salut mental. Fa deu anys que l’associació pro salut mental Estel de Llevant de Manacor, va decidir posar en marxa una idea terapèutica sorgida des de l’inquietud dels propis usuaris: un taller de ràdio a partir del qual preparar i enregistrar un capítol mensual sobre els temes que més els hi preocupaven. Així va nèixer Tertúlies Paranormals, l’espai més integrador de les ones mallorquines.

“El nom va sorgir d’una pluja d’idees”, explica Alícia Olivares, la responsable del originàriament fou un taller “però que ja podem definir com un grup de ràdio amb totes les lletres”. “Paco Padilla ho va proposar i a tots ens va sonar molt bé. Sóna específic, alhora que també dóna a entendre que és una raresa. És delicat trobar un nom i poder associar-lo a la salut mental, però va ser molt original i no és ofensiu per a ningú”, recorda Adrià Oliver (Vilafranca, 1991) un més de la dotzena de tertulians que cada dimecres, entre les 12 i les 13,30 hores, preparen i proposen temes per anar fent el guió del programa següent. Encara que el dia clau es un cop cada trenta dies: “Tertúlies paranormals s’enregistra els dilluns o els dimecres entre les 17,30 i les 19 hores, amb Christian Arcas com a tècnic”, afegeix Miquel Gomila (sa Pobla, 1988).

Rafa Caballero, un altre usuari i tertulià, fa unes setmanes que va acabar de dissenyar el logo. Un alien amb cascos i ones de ràdio al voltant del cap amb un estel a sobre, “Em vaig inspirar molt en la paraula. A tots els ha agradat molt”. “La ràdio és una bona oportunitat per comunicar-me amb les persones i per crèixer”.

“La història ca començar com un taller de ràdio ara deu fer 10 anys, quan encara érem al local de la Via Portugal. Joan Sancho tenia un programa setmanal de música i poesia a Capdepera Ràdio. Aquí és on vam pensar… I si fessim el nostre propi grup?”, fa memòria Olivares. “Com que a Manacor no hi ha ràdio municipal i tampoc teníem equip, l’ajuntament gabellí ens va acollir i ens posaren a disposició la que va ser la primera tècnica de so del programa, Elena Martín. Era molt curiós perquè usuaris i convidats partíem junts en furgoneta des de Manacor i ja al camí en sortien uns diàlegs increïbles”.

“El programa dedicat a les eleccions municipals amb els candidats va ser el més complicat en tots els sentits”, diu Tomy Sansó (Manacor, 1980). “Hi ha programes fabulosos, intentam no sortir-nos del guió encara que no sempre és possible”. I és que el moment de les preguntes sol ser el més temut, com bé reconeix Magdalena Pérez (Artà, 1967): “Saber com les has de plantejar o com has d’estrènyer l’entrevistat, la cara que fa quan li demanam segons què…”.

Dins l’equip es reparteixen les feines; entre les quals també hi ha la de cercar informació per hemeroteques i diaris. Tasca de la que s’encarreguen les germanes María Pilar (Saragossa, 1971) i Catalina Rodríguez (Colònia de Sant Jordi, 1978) que reconeixen la gran tasca feta des de fa tants anys per Olivares: “Alícia és simplement meravellosa i ens ajuda en tot, també en trobar molts de contactes”.

La tria del tema és relativament senzilla: tots els tertulians en proposen un segons els seus interessos i es vota entre les diferents opcions proposades. Guanya la majoria, “encara que intentam que tots els usuaris estiguin satisfets i que ningú pugui sentir-se ofès per no haver triat la seva propostes durant mesos. Es tracta de ser també justos i compensar”.

En els més de cent programes que el grup duu enregistrats s’han tractat tota casta de temes, des d’actuals com el feminisme o el de tradicions locals com la festa de Sant Antoni, fins a d’altres de més seriosos o complicats com ara la transexualitat o la prevenció al suicidi. “A nivell social tocam els que més ens preocupen i dels que nosaltres mateixos en volem xerrar” comenta Tomeu Fiol (Felanitx, 1975).

Entre les persones que han passat pel programa: Tomeu Penya, el centenari Tòfol Pastor, la recentment desapareguda Antònia Matamalas, el psiquiatre Lluís Torrent o l’investigador de la memòria històrica, Antoni Tugores. “Ens agradaria molt entrevistar Rafel Nadal, però de moment no ha estat possible”, expresen com a desig.

A manca que els programes es puguin pujar de manera periòdica a la pàgina municipal d’esdeveniments de l’ajuntament de Manacor ‘Enviu’ “i fer una breu història de qui som i què feim”, Tertúlies Paranormals es pot escoltar cada divendres a les 18 hores i els diumenges a partir de les 13 h per l’algaidina Titoieta Ràdio, al 107,7 de la FM, just després que el programa hagi passat per la postproducció de Mateu Riera.

Una de les lluites recurrents del grup i que de moment el consistori manacorí encara no ha atès, és poder tenir una Ràdio Manacor, comptar amb un local municipal amb una freqüència en directe. De fet està en contacte amb el nou regidor de l’àrea, Ferran Montero, per saber en quin estat està la rehabilitació de l’espai superior de les antigues cotxeres on hi havia l’Escola de Música. “De moment ens han comunicat que està pendent perquè hi ha humitats i una part mig esbucada”. Fins que això arribi enregistren des de la seu d’Estel de Llevant al carrer Fàbrica amb sis micros, auriculars i una taula de so especialment pensada per fer ràdio, propietat de l’Ajuntament.

“La família sent molta emoció quan m’escolta: “Ets una crack” me diuen. Me fa sentir un orgull molt especial”, diu Brígida Ramírez (Vilafranca de los Barros, 1961). “Tenim molta il·lusió posada en el taller, des de sempre. És terapèutic, per a nosaltres és una teràpia que ens ajuda molt. És un augment de l’autoestima”. “El col·lectiu de salut mental ha estat durant molts d’anys silenciat, marginat i ple de prejudicis, enrevoltat de falses creences. Per això Tertúlies Paranormals és revolucionari, perquè tenim coses importants a dir perquè també som ciutadans de primera!”.

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad