El futur de les dimònies de Manacor

Opinió / Assemblea Antipatriarcal

Des de l’Assemblea Antipatriarcal celebram que enguany sí, per fi: una dona ballarà dia 16 i dia 17 amb la colla de dimonis. Després d’una dècada de lluita feminista, sembla que el canvi enguany es materialitza amb na Magdalena Pérez com a dimoni petit. Valoram molt positivament que estigui dins la colla per tal de poder donar la seva opinió i esperam que sigui escoltada.

Celebram també la renovació de la colla i que altres persones santantonieres puguin gaudir d’encarnar les figures de dimoni i Sant, una petició que sempre ha estat entre les nostres reivindicacions. En aquest sentit, com Assemblea sempre hem reclamat el paper protagonista de la dona en les festes populars però també la democratització d’una festa basada en un funcionament patriarcal i injust. Enguany s’ha assolit una gran passa, però sabem que qualsevol fita s’ha de consolidar: és una passa històrica que pot servir per crear referents i motivació per a futures dones i nines que vulguin ballar.

Així i tot, tenim clar que, com sempre que parlam dels drets de les dones, no podem abaixar la guàrdia. Feim una mirada enrere i no oblidam els 9 anys de reivindicació simbòlica amb el ball de les dimònies: enmig de crítiques, reunions tenses amb Ajuntament i Patronat, por i rebuig, vàrem començar l’any 2015 amb el qüestionament de l’statu quo, amb reflexió i consciència sobre el paper de la dona, però sobretot sobre els recursos econòmics públics que es destinaven a una festa que no tenia en compte la perspectiva de gènere, incomplint la Llei 11/2016, de 28 de juliol, d’igualtat de dones i homes.

També hem impulsat campanyes com la de #jotambévullballar, a través de la qual, la reivindicació va anar més enllà es va fer extensiva a altres danses i també altres municipis de les Balears. Ara, a totes les danses de Manacor ja hi han ballat dones i nines, però sense anar més lluny als Cossiers de l’any passat no vàrem veure cap dona en la figura de cossier.

Ha transcorregut una dècada d’ençà que començarem les nostres reivindicacions. Des de llavors, hem consolidat una festa alternativa, que va començar el 2014 amb el cant dels goigs alternatius a la plaça Sant Jaume i que ara s’ha fet gran amb l’ajuda d’altres entitats, amigues, persones voluntàries i el contacte amb les veïnades de Font i Roig Tenim clar, que els grans canvis socials també es poden aconseguir gràcies a l’esforç, la lluita i consciència del poble.

Durant aquest temps, hem aconseguit crear xarxa, crear discurs polític i exigir que els drets de les dones es valorin com el que són: drets humans.

Ens han demanat sovint: «què fareu ara, amb les dimònies?» Idò no ho sabem. Encetarem enguany un procés de reflexió, tenint en compte que a Manacor les dimònies s’han convertit en un referent per a moltes nines, un símbol de denúncia i lluita feminista i popular.

Visca les dimònies unides, fortes i combatives!

Basta ja de cerimònies,

venen dones que fan por,

llarga vida a les dimònies

del poble de Manacor!

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad