Com viure Sant Antoni a Manacor sense perdre’s (quasi) res

Santantonier fins al punt de menysprear durant anys el seu propi patró (Sant Jaume), Manacor és un poble de gloses i foguerons. I sembla que mai n’hi ha prou i que dos dies sols no basten per fer-hi caber la necessitat de festa que, sobretot els més joves, duen quan arriba el dia revetler. Per això demà i passat demà, tot es col·locarà i cremarà en qüestió d’hores. Com ha de ser.

Lluny de les dates turístiques, Sant Antoni pel Llevant, i especialment per Manacor, suposa el retrobament amb amb allò espiritual (i no precisament per ser una celebració massa religiosa), amb el recolliment identitari per fugir de la homogeneització que comporta la globalització, ja avançada en bona mesura aquí amb el turisme de masses. Així les coses, demà serà un dia estirat (sembla que no farà falta jaqueta fins l’horabaixa) on el dematí estarà dedicat a les tasques tradicionals d’endiumenjar els foguerons, col·locar els tions de llenya en ordre (deixant espai per deixar passar la flamerada a partir de les 20 hores) i treure de les cotxeries les figures que compondran aquestes ‘minifalles’ que des de fa més de setanta anys defineixen l’esperit crític del Sant Antoni manacorí.

A les escenes, el sant ermità i el dimoni cucarell comparteixen espai, sempre irònic, per expressar en imatges i gloses com ha anat l’any polític i socials a la capital de Llevant. Des del Bar Mallorquí al carrer València, des dels col·legis al grup d’esplai de Crist Rei. Desenes de punts a un mapa que, alhora, serveixen als veïnats del poble per dissenyar, a peu o en bicicleta, una ruta que els dugui a disfrutar del major nombre possible abans de dinar.

I és que prèviament a posar taula, hi haurà la primera de les fites del dimarts: la sortida dels dimonis de Cas Baciner, al carrer de Sant Roc, a la barriada històrica des Barracar. Portal enramellat i gent esperant fins que, passades les 14 h, la colla de músics i dimonis, acompanyin el Bacines i el sant dels animals, el processó festiva fins l’Ajuntament de Manacor. Allà, a la plaça des Convent, més de 5.000 persones (moltes hauran estat guardant lloc des de les 10 h), la festa serà grossa, es crearà un rotlo i tot emergirà en la tonada del ‘parapapatxin’. Uns quants balls i cap a la Sala on el Dimoni Gros d’enguany (en aquest cas Antoni Bassa) ocuparà la cadira del batle. Més balls, mistela, herbes i galletes arrissades. I a dinar. Cadascú amb els seus: amics, companys de colla fogueronera o familiars.

Mentre el sant, els dimonis i els sonadors continuin el seu recorregut, que ja no s’interromprà en excés fins entrada la matinada, quan tot acabi al Molí dels Tastavins de Fartàritx, probablement passades les quatre de la matinada. Primer visitant, a partir de les 17,30 h la Residència de Majors i després, a partir de les 19 h unint-se a la sortida del carro de la Colcada des del consistori i ja amb les forces vives del poble.

Arribats a aquest punt la cosa es bifurcarà en una cruïlla d’èxit assegurat. Aquells que puguin entrar a l’església de Nostra Senyora dels Dolors amb el lloc reservat (enguany exactament 1.492) podran disfrutar de les Completes i dels Goigs de Sant Antoni (19,30 h). Els qui no, o bé guardaran lloc darrere el temple, a la plaça de sa Rectoria, per poder veure d’aprop con el Dimoni Gros encén el primer fogueró; o bé seran a la plaça dels pares Creus i Font i Roig al Cant Dels Goigs alternatiu, organitzat per l’Assemblea Antipatriarcal, on després també hi haurà encesa del fogueró dissenyat per Marina Cànoves i Lluïsa Febrer i posterior torrada. A partir d’aquí, de les 20 h, tothom podrà prendre foc als seus, deixant lloc als botifarrons, la panxeta, les llangonisses o la carn de tota casta.

Per dimecres, el dia del sant, es guardaran les Beneïdes d’animals de pèl i ploma (a partir de les 11 h als voltants de la plaça Ramon Llull), la visita dels dimonis a l’hipòdrom a les 16 h i novament la volta de balls i festa pel poble fins a les vuit de l’horabaixa quan, mitja hora abans de la missa solemne en honor de Sant Antoni, hi haurà el darrer ball a la plaça de Sa Bassa.

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad