Una dona serà dimoni de Manacor per primer cop els dos dies de festa grossa

Magdalena Pérez, que no podrà ser al Primer Ball per agenda laboral, sí que participarà els dies 16 i 17 de gener, substituint el dimonió Antoni ‘Pastureta’

Magdalena Pérez, la primera dona en vestir-se de dimoni en la història de les festes pageses de Manacor, tonarà a sortir a ballar per Sant Antoni. I aquesta vegada ho farà durant els dos dies més importants de la celebració, el 16 i 17 de gener, i no tan sols pel primer ball d’aquest dimarts a vespre a la plaça Ramon Llull. De fet, ironies de la vida, avui no podrà formar part dels dimonions que secunden el sant i el Dimoni Gros per problemes d’agenda laboral. “Per mala sort no he pogut arreglar-ho a la feina i enguany no hi podré participar”, confirma.

Però ja res és el mateix. Un cop iniciat el camí cap a la normalització de génere en una institució tan tradicional com és el Patronat de Sant Antoni a Manacor, ja tot sembla distint. Sense una tornada enrera, ara cal reforçar les bases i l’exemple per a presents i futures generacions. Encara que per aconseguir-ho s’hagi hagut de menester la feina i esforç tant de l’ajuntament de Manacor com de l’Assemblea Antipatriarcal i el Col·lectiu de Dones de Llevant, empenyent un Patronat poc avesat a la innovació voluntària.

“Les sensacions quan acaba Nadal sempre són positives i d’il·lusió, perquè sents que ve la festa grossa”, diu Pérez, que durant anys ha format part també del sonadors i era una persona ja integrada dins el grup. “Enguany substitueixo la figura interpretada per Antoni Bauzà ‘Pastureta’. Per sort, com que ja vaig poder ballar l’any passat, ho faré d’una manera molt normal”, afegeix restant pressió a la situació mediàtica. “Com he dit altres vegades, sempre m’he sentit molt ben acollida, com una més de la colla. La filosofia és ajudar-nos sempre en tot el que pugui passar”. Tot i això, Magdalena reconeix que hi ha nervis, “perquè és una responsabilitat i perquè sempre que et fa ganes una cosa, se’n generen”.

Cal aclarir que Pérez es va convertir en la primera dona en ballar per Sant Antoni a Manacor, dins la colla de música i ball del Patronat de Sant Antoni. I és que encara que per grau d’importància la fita aconseguida l’any passat és de veres notori, altres han estat també pioneres abans formant part de colles com les dels Amics de Sant Antoni o les Dimònies de l’Assemblea Antipatriarcal.

El camí

El 2 de gener de l’any passat, el Patronat de Sant Antoni, l’Assemblea Antipatriarcal i l’ajuntament de Manacor, en un comunicat conjunt, van anunciar que per primera vegada una dona ballaria com a dimoni durant el conegut com a Primer Ball, el sus de les celebracions i torrades a la plaça Ramon Llull, una setmana abans de la gran fita del dia 16 de gener. “La festa no podia continuar donant l’esquena més anys a la igualtat”, van sentenciar.

L’any 2019 el Patronat (ja durant el pacte d’esquerres local) va organitzar una espècie de curs d’ensenyament de coreografies i significat de la festa perquè les dones que volguessin formar part de la borsa de substitucions, poguessin concórrer i ser elegides arribat el cas. “Fa uns anys es va fer un curs per ampliar la plantilla per si hi havia alguna baixa a la colla. Em vaig apuntar sense pensar-m’ho. Mai no m’hauria imaginat qualque dia poder ballar” recorda Pérez, “sempre seguia els dimonis com a músic”.

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad