Presenten un contenciós contra l’ajuntament de Manacor pels nous horaris de bars i sales

Dues empreses interposen un recurs a l’ordenança d’obertura i tancament aprovada oficialment a principis de novembre

Dues empreses ha interposat un recurs contenciós administratiu contra la nova ordenança manacorina que regula els horaris d’obertura i tancament d’establiments del municipi. Inversiones Valencianas Velázquez 18 SL i la sucursal espanyola de Mega Fun Casino GMGH and Co, figuren com a parts afectades davant el Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears (TSJIB).

La nova ordenança, aprovada en sessió plenària extraordinària el passat mes de setembre i publicada oficialment en el BOIB el 7 de novembre de 2023, ha suscitat no poques protestes i polèmica. Sobretot perquè molts de bars i cafeteries, a més de sales d’apostes, consideren que es vulneren les seves llibertats d’obertura amb horaris més restrictius.

La motivació d’aquesta nova Ordenança, tal i com explicava el batle de Manacor, Miquel Oliver, davant el ple de la Corporació municipal, és “la regulació dels horaris dels establiments i espectacles públics i de les activitats recreatives, com un element fonamental per assegurar la tranquil·litat i la convivència entre els veïns i visitants del municipi. Necessitam uns horaris, perquè quan es produeixin queixes hi hagi una norma que pugui clarificar si hi pot haver una actuació de l’administració o no. Però també perquè els propis negocis puguin funcionar amb seguretat jurídica”.

En aquest sentit, l’ordenació i control incideix directament en les molèsties que es poden produir per renous i té relació directa amb aspectes relacionats amb la seguretat ciutadana, l’ordre públic o la neteja viària. “Aquesta normativa està redactada amb la finalitat de salvaguardar drets constitucionals com la qualitat de vida i el dret a la salut, alhora que facilita l’adequada pràctica de l’oci” diu el nou text municipal. Cal recordar que fins fa només uns mesos a Manacor no existia cap regulació en aquest sentit; un dels pocs municipis illencs que encara no tenia unes normes clares.

Per la seva banda la portaveu del Partit Popular de Manacor, Maria Antònia Sansó diu que el partit “Creu en la regulació, però no en posar traves als qui volen fer feina. Aquesta ordenança perjudica aquells establiments que opten per obrir prest els dematins per servir berenars, per exemple. A Manacor sempre hem tengut aquesta tradició, i tots coneixem algun lloc on anar-hi de ben prest. Ara, amb aquesta ordenança tots aquests bars hauran de pagar més per seguir fent el mateix. No deixa de ser un servei a aquells que comencen prest la seva jornada”.

“Reiteram que des del Partit Popular creim en la regulació i, sobretot, en la conciliació entre els veïnats i les activitats d’oci i restauració. Sabem que la llibertat d’uns acaba on comença la dels altres; però no creim en posar traves a aquells que només volen fer feina” manifesta Sansó.

Horaris de la discòrdia

La nova Ordenança estableix que els establiments classificats com a restaurants podran obrir de 8 a 01 hores, de gener a maig i de setembre a desembre, i de 8 a 02 h els mesos de juny, juliol i agost; els establiments amb llicència de bars i cafeteries ho podran fer de 6 a 01 h els mesos de gener a maig i de setembre a desembre, i de 6 a 02 h els mesos de juny, juliol i agost.

Pel que fa als establiments amb categoria de cafès concert, bars musicals, sales de festa, sales de ball i discoteques, podran obrir de 10 a 02 hores, de dilluns a dijous i diumenges i de 10 a 05,30 h els divendres, dissabtes i vigílies de festiu; els considerats legalment cafès teatre i teatres ho podran fer de 10 a 02 h. I finalment, les sales de joc, bingos, cinemes i similars tendran un horari acotat de 10 a 01 h.

Casos especials

Així mateix, la norma fixa algunes excepcions, com ara la possibilitat de poder sol·licitar un horari especial d’obertura. En aquest sentit, els bars, restaurants i cafeteries, passats una sèrie de tràmits legals podrien arribar a obrir a les 4 h i com a tard tancar a les 2 h; tot això mentre l’Ajuntament no constati que provoquin molèsties i perjudiquin la convivència veïnal. Pel que fa a la celebració de festes patronals, populars i/o esdeveniments autoritzats, de Nadal i de Setmana Santa, també es podran autoritzar horaris especials, prèvia sol·licitud.

Els establiments dedicats a saló de jocs i/o recreatius, apostes i bingos que disposin de títol habilitant per dur a terme l’activitat de bar o cafeteria podran dur a terme aquesta activitat en l’horari previst, sempre que l’activitat dedicada a bar-cafeteria es trobi separada físicament del saló de jocs, recreatius, apostes i bingos, que haurà de romandre tancats i sense cap activitat durant l’horari de 6 a 10 h.

Pel que fa al nombre màxim anual de les festes de capvespre, popularment anomenades horabauxes, la normativa estipula que es podran determinar per acord de ple. L’Ordenança preveu la possibilitat de declarar, d’ofici o a petició dels veïns, zones especials de protecció acústica. Les infraccions a aquesta normativa podran ser sancionades amb quanties que oscil·len entre els 250 i els 3.000 euros.

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad