La història de les perleres manacorines arriba a Barcelona

La història de les perleres manacorines arriba a Barcelona. Des de 24 de gener al 18 de febrer el Teatre El Maldà acollirà ‘Perla’, un projecte creat per la companyia Les Pinyes (Marta Asamar García, Cèlia Castellano Algaba i Noèlia Fajardo Franch) i Francesca Vadell Cubells. “Un homenatge, en general, a les dones obreres que aixecaren les nostres llars, i, en concret, a les treballadores de la fàbrica de Las Perlas (tal i com es coneixia popularment a Perlas Majorica) de Manacor. Dones que van construir una xarxa de suport mutu, d’amistat i que es sentiren orgulloses de pertànyer a la classe treballadora.

La història parteix precisament de la padrina de Francesca Vadell, “Som netes de l’oralitat, de les padrines que no saben de lletra, però que han deixat el seu llegat a través de la paraula, a través de l’expressió i de la musicalitat d’una llengua viva, plena de ritmes, de riures i plors.”, comenta l’autora. L’espectacle té un objecte com a eix articulador: la perla artificial, el producte que les dones del llevant de Mallorca han elaborat durant anys. “Una perla és sinònim de glamur, de bonança i de turisme de masses; però és també un artifici, una imitació, una mentida, que amaga sacrifici; mans de dones al servei de la Fàbrica”.

La posada en escena és singular, amb un fort component audiovisual: la companyia Les Pinyes s’han encarregat de desenvolupar tota una dramatúrgia visual, que batega per ser una experiència viva entre públic i intèrprets. El projecte és una proposta de teatre documental que amb dosis d’humor, de crítica, d’humilitat i de sensibilitat. En realitat, és herència immaterial de tota una generació i d’una societat. Les creadores van dur a terme un intens treball de documentació: “he comprès que volia agrair la capacitat d’explicar històries a les meves mestres: la meva padrina i totes les dones que he entrevistat, la majoria d’elles obreres, artesanes, que m’han obert el seu cor de bat a bat i que m’han regalat aquesta història, que només he hagut de posar per escrit.” comenta Vadell Cubells, responsable de la dramatúrgia textual.

Perla és, idò, una història local i familiar, però que connecta altres realitats, ja que tracta temes tan universals com el món obrer, les dones treballadores o la relació entre netes i àvies. L’espectacle va ser seleccionat a la convocatòria de textos i projectes ‘d’On el teatre batega’ i s’ha pogut veure al Teatre de Manacor, Auditori de Santa Margalida, Teatre d’Artà, de Mancor de la Vall, de Santa Maria o a Ciutadella de Menorca. Ara arriba a Barcelona, a la sala d’El Maldà, del 24 de gener al 18 de febrer.

“El nostre poble anava al ritme d’una Fàbrica, la de Las Perlas, i els descansos de les obreres els marcava la seva sirena. Les nostres àvies, amb catorze anys, ja treballaren per aixecar les seves llars. Ara, nosaltres, les seves netes, que també lluitam dins la precarietat laboral, volem que ressoni fort la seva veu, la de les dones propietàries de sabers industrials i artesanals, que han entregat el seu cos, la seva joventut i la seva productivitat a la Fàbrica”.

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad