Manacor torna a projectar una pel·lícula en cel·luloide 10 anys després de la darrera

El Cinemaclub 39 Escalons organitza aquest dijous als Multicines, el passi del western de John Ford ‘Pasión de los Fuertes’, que inclou un col·loqui amb el crític català, Quim Casas

“L’apagada definitiva va venir el 2014 quan les distribuïdores van deixar de lliurar pel·lícules en rotllos i tot va passar a ser completament digital”, explica Jawhar Khabar (Casablanca, 1972), qui el 2004 va entrar a treballar a les multisales manacorines. Ara, gairebé deu anys després, ha tornat a desgreixar coneixements i tècnica per muntar el recordat western ‘Pasión de los Fuertes’ (My Darling Clementine, John Ford, 1946) amb Henry Fonda, que aquest dijous 21 de desembre es projecta a Manacor en un acte organitzat pel Cinemaclub 39 Escalons i presentat per l’afamat crític català, Quim Casas.

A l’estiu del 2010 molts cinemes de Mallorca van rebre per correu tot el material promocional de la pel·lícula nord-americana d’animació Toy Story 3. Aquella hauria estat un lliurament més en la història de la distribució cinematogràfica, si no fos perquè per a la majoria va suposar l’estrena de les noves màquines digitals que durant setmanes havien instal·lat i posat a punt a les sales. Va ser el principi de la fi de les cintes de cel·luloide en 35 mil·límetres ‘de tota la vida’, de les bobines i els plats, de les làmpades, les corretges i els clàssics sotracs de la projecció analògica.

Un procés laboriós

Khabar entra a la sala de projecció carregat amb un sac que sembla pesar almenys 20 quilos. El deixa damunt la taula, l’obri i comença a treure rotllos comprimits en caixes verdes. Fins a cinc. “Una pel·lícula de dues hores de durada equival a tres quilòmetres de fotogrames…”. L’emoció és palesa als seus ulls quan comença a enrotllar la número cinc a la bobina per comprovar-ne l’estat. “Serà impressionant, perquè la imatge en 35mm, es vulgui o no, té una qualitat fotogràfica que no té res a veure amb el digital, fins i tot amb les seves imperfeccions”. Deu ser això de ‘és com anar amb bici’, perquè Jawhar de seguida es posa en marxa i sap exactament què ha de fer.

“S’ha de muntar des del final fins al principi, perquè així queda a punt de projectar”. Per això disposa de dues bobines ancorades a una taula especial, que a més disposa d’un tallador de fotogrames ben útil a l’hora d’unir les bobines amb cinta transparent i afegir les anomenades ‘cues’ del final “per fondre a negre després del The End. El muntatge i la càrrega prèvia a la màquina de projecció segueix amb la col·locació de petits adhesius taronges per saber on són les unions i poder fer el procés invers, així com altres adhesius metàl·lics que serveixen per apagar el projector i encendre els llums de la sala de manera automàtica.

Khabar posa en marxa el projector, una màquina Kelonik model Galaxy 140 HS, i tot torna al segle XX: l’arrencada, el renou, el feix de llum travessant el pati de butaques. “Lamentablement a Mallorca ja quedam poques persones capaces de preparar-les per projectar en 35mm… Miquel Baos d’Ocimax, Joan Ramis de l’Augusta, jo i potser algun més”. I és que la digitalització, a més d’abaratir els costos de transport i emmagatzematge, va suposar l’acomiadament i la prejubilació de molts professionals del sector. “Abans havies d’estar pendent de les bobines i els plats a cada sessió, tot el temps, a fi d’assegurar-te que tot anés bé… avui dia ja no cal”.

Encara que perquè tot pugui sortir perfecte aquest dijous horabaixa, abans hi ha hagut d’haver un procés laboriós previ de posada a punt. I és que malgrat que els Multicines Manacor van deixar sense desmuntar dues màquines dels anys noranta en previsió, “tot ha hagut de passar per un manteniment després d’una dècada d’aturada”, explica Maria Antònia Llull, responsable de les sales manacorines, propietat del grup Aficine. “S’han canviat corretges i posat oli als engranatges. Des de fa tres mesos, quan Toni Mas (president de 39 Escalons) ens va suggerir la idea d’una projecció clàssica que hi treballam amb molt d’afecte”.

La còpia original de ‘Pasión de los fuertes’ prové de Classic Films Distribucions SL, l’empresa que gestiona Jordi Batet i que des de fa anys assorteig de films analògics a tots aquells nostàlgics i amants de cinema que lloguen còpies originals. Aquesta projecció, que possiblement no serà la darrera organitzada pel Cinemaclub 39 Escalons (i que en aquesta ocasió compta amb el suport de Caixa Colonya), s’emmarca dins d’un calendari en què el col·lectiu anirà afegint pel·lícules clàssiques per al consum i gaudi de tot aquell que vulgui acostar-se a Manacor.

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad