Neules manacorines adornaran a partir de dilluns la catedral de Barcelona

La neula és màgica i màgic és el grup d’aficionats a aquesta tradició mallorquina lligada a les festes nadalenques. Això sí, el Grup de Neulers i Neuleres de Mallorca en parlen i les confeccionen tot l’any. Precisament, en fa un que la curolla de la manacorina Bàrbara Llinàs i el llorencí Tomàs Martínez els va portar a crear un grup de WhatsApp per compartir la seva passió. Van començar amb vuit persones però ara ja arriben al centenar.

“Fa anys que estic ficada en aquest món neuler, però com molts altres apassionats, ho feia en silenci perquè era molt difícil explicar aquesta passió, normalment lligada a les monges, un art que tenien molt gelós. Gairebé tots som autodidactes i hem après observant-nos els uns als altres utilitzant molt la lògica”, explica Llinàs.

En un tres i no res, la família neulera de Mallorca ha crescut de manera que aquesta passió silenciada ha despertat i són molts els municipis que organitzen tallers per ensenyar i divulgar aquesta tradició tan mallorquina. Però el sentiment va molt més enllà dels tallers. De fet, el projecte a llarg termini, explica Llinàs, és aconseguir que la neula sigui Patrimoni Immaterial. La seva gesta no serà fàcil i potser estiguin anys a aconseguir-ho, però és “la nostra idea principal”.

Parlant de gestes. De moment, la més immediata té a veure amb Barcelona. I és que aquest dilluns 11 de desembre una representació dels neulers i neuleres, encapçalats per Tomàs Martínez, viatjarà a la Ciutat Comtal per, ni més ni menys, escriure una pàgina a la història neulera de Mallorca: 200 anys després les neules tornaran a engalanar la Catedral de Barcelona.

Cal recordar que la tradició neulera va arribar a Mallorca de la mà de Jaume I. L’illa va mantenir aquesta cultura neulera, però a les terres catalanes es va perdre. A Tomàs Martínez, autor del llibre Cada cosa a son temps, i per Nadal neules. Notes per a l’estudi d’una tradició secular, li ha portat un any de treball aconseguir que aquest projecte es fes realitat, però la veritat és que la resposta del grup va ser unànime.

“El projecte era que el Grup de Neuleres i Neulers col·laborés a confeccionar les peces que lluirien a la catedral. Al final en férem 559”, celebra Llinàs. Evidentment només en necessitaven 250 i se n’ha hagut de fer una selecció, però hi haurà una representació de tots els col·laboradors. Les neules es penjaran dilluns a les nou del matí. “Segur que tindrà repercussió i desitjam que les petites parròquies catalanes se sumin a la idea i el 2024 ja siguin més les que engalanin els temples amb elles”, confessa Llinàs, que explica que deixaran un arxiu de neules.

Manacor, Bunyola, Petra, Maria, Muro, Campos, Llucmajor, Alcúdia o Palma, entre molts altres, són alguns dels pobles que organitzen tallers. Tothom amb un gran èxit de participació. I és que tant atrau els més petits com els adults perquè realment per crear-ne l’únic requisit és la paciència.

“L’únic secret és la paciència i un cop la comencis no tinguis pressa a acabar-la, has d’estar 100% dedicada a crear la neula», confessa Magdalena Nadal, una autèntica artista perquè les confecciona “de tota la vida”. “La gent es creu que no tindrà paciència, però és la cosa més relaxant que existeix. Cal tenir temps i asseure’s. La temàtica que més m’agrada és la religiosa perquè ho conceb com una cosa relacionada amb l’església però n’hi ha de tota classe, jo les tinc catalogades per diferents temes, explica la felanitxera Catalina Mestre, que fa dues dècades que crea meravelles amb les mans i unes tisores.

“La meva passió va començar fa 21 anys perquè considerava que s’havia perdut la tradició. Vaig començar cercant informació, però em deien que no trobaria res perquè qui en té, les té molt geloses, no les volen mostrar i les monges eren les que més en tenien però les guardaven”. Per això, “estic molt contenta d’aquesta passió que ara ha ressorgit amb el Grup de Neuleres i Neulers perquè s’ha de recuperar”.

“Tenir molta paciència i tenir gust” són els requisits que desgrana Joan Bonnin Alomar, que va començar amb les neules fa set anys quan es va jubilar. Així, a casa seva, el bisturí, la lupa i el llum estan en marxa de gener a desembre, per crear divines peces de temàtica religiosa, nadalenques, de pau o de punt mallorquí. Això sí, també s’ha actualitzat i a la Fira de Sant Tomàs que aquest diumenge es celebra a Sineu tindrà un expositor amb neules dedicades a Harry Potter. “El meu fill em va dir que m’havia de modernitzar”, confessa amb mig somriure. Cal recordar que aquest pont sol ser l’escollit per les esglésies de Mallorca a fi d’engalanar-se amb les neules tradicionals. Un altre dia assenyalat al calendari és la Festa de les Neules que Sencelles celebra el 28 de desembre.

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad