Ajuntar escacs i scrabble: un torneig pioner pensat des de Manacor

Aquest dissabte el Molí den Beió manacorí viurà un episodi pioner on jugadors d’ambdues especialitats es creueran per comprovar qui té l’estratègia més afinada

Barrejar escacs amb scrabble en català ens fa pensar en aquella dita de mesclar ous amb caragols. Encara que una segona pensada pot ser ens faci veure que algun punt sí que en tenen en comú aquestes dues especialitats, l’ancestral i la contemporània. “Ambdues tenen una part mental molt important. L’scrabble encara no és un esport però temps al temps. L’estratègia juga un paper clau a cada partida, en cada moment”, explica el president de la Federació Balear d’Escacs, Joan Pere Cerrato.

Representants de la Federació Balear d’Escacs, del Club Scrabble Manacor i del Servei Lingüístic de l’Ajuntament manacorí han presentat la primera Copa Mallorca Chess & Scrabble, que es disputarà el proper dissabte dia 2 de desembre a la capital del Llevant. Es tracta d’una nova experiència en què una trentena de jugadors d’escacs i de scrabble competiran en les dues disciplines fruit d’aquesta col·laboració entre les entitats. D’aquesta manera, tothom haurà de disputar partides d’escacs i d’scrabble contra escaquistes i contra scrabblaires de manera indistinta.

“És el primer cop que es munta un torneig així i l’intenció, si funciona, és poder-ne organitzar varis a l’any”, diu Cerrato. “De fet ja ens han telefonat federacions de la península interessades en replicar la iniciativa”. Tot va començar a una trobada entre Cerrato i Joan Llodrà i Antoni Riera, representants del club manacorí d’scrabble. La idea fou natural i automàtica: “Per què no muntam una competició on es mesclin?”. Dit i fet.

Els precedents són d’allò més curiosos. I és que els organitzadors admeten que hi ha inspiració en els tornejos de Chess-boxing que des de fa anys es duen a terme a Berlín o a diferents ciutats de països de l’Europa de l’est i que, com el nom fa pensar, mesclen els escacs amb la boxa, en partides on sempre cal tenir el cap a lloc i les idees clares.

El delegat de Política Lingüística, Sebastià Llodrà i la directora del Servei, Isabel Andreu, han fet públic l’esdeveniment a la mateixa seu del torneig: el Molí d’en Beió. Han detallat que comptaran amb la presència de bona part dels millors jugadors de Mallorca en cadascuna de les dues disciplines. El campionat es disputarà durant tot el dia, amb tres partides el matí a partir de les deu i tres partides més el capvespre. La gran final es preveu cap allà les sis del capvespre.

Les partides

Cada jugador podrà arribar a jugar fins a sis partides, repartides de tal manera que les primeres seran entre jugadors de la mateixa especialitat. A la segona, tot i que no es mesclaran, els d’scrabble jugaran entre ells però a escacs i al revés. La tercera i la quarta seran per sorteig pur, és a dir que vindrà l’emoció quan un scrabblelaire jugui contra un d’escacs a una de les dues modalitats. La cinquena tornarà a ser com la primera i la sisena i final, tornem-hi a sorteig pur. “Crec que allò més interessant i on es veuran les diferències serà quan els jugadors d’escacs juguin entre ells però a scrabble i viceversa”, diu Cerrato.

Des de l’organització, que compta amb el suport de l’Ajuntament de Manacor, fan saber que la inscripció està oberta i que queden algunes places encara tant per la part dels escacs com per la de l’scrabble. D’aquesta manera, la Federació Balear d’Escacs continua la seva aposta d’obertura cap a nous formats que acostin el seu esport a més gent i el Club Scrabble Manacor enceta la prèvia del seu desè aniversari en plena forma.

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad