L’excés de cotxes augmenta els punts de congestió a Manacor

Els embussos a rotonda de Via Majorica amb l’avinguda del Tren centren el debat i les crítiques del darrer ple municipal

L’elevat nombre de vehicles registrats al municipi de Manacor fa anys que dóna problemes de fluidesa circulatòria. Un fet que encara que no sigui nou, cada cop crea més situacions conflictives i ‘punts negres’ de congestió puntual. El darrer, la intersecció entre la Via Majorica (una de les entrades a la ciutat des de Palma) i l’avinguda del Tren, on cada dia entre les 18 i les 20 hores es creen embussos prolongats i que ha centrat el ple manacorí d’aquest dilluns.

Ja fa més d’una dècada que els quatre semàfors col·locats en cada una de les vies que donen a la cruïlla estan obsolets. El que provoca que cada dos per tres s’espenyin i deixin de funcionar, molts cops durant diversos dies, fins que tècnics especialitzats del Consell de Mallorca (a qui pertany la gestió de l’avinguda) hi posen remei. Un fet que fa dos anys va arribar a ser tan constant que es va decidir implantar una rotonda provisional. La mateixa solució que ha triat ara l’ajuntament manacorí per tractar de resoldre el desordre de forma definitiva… però sembla que no serà així.

Aquest dilluns tant el PSIB-PSOE com el Partit Popular de Manacor van presentar sengles mocions i preguntes per interrogar el regidor de Mobilitat, Mateu Marcé (Més-Esquerra) amb dues qüestions concretes: perquè els embussos han augmentat i com és que no s’ha demanat el pertinent permís al Consell de Mallorca.

“Pens que el canvi ha estat positiu i que la nova rotonda està funcionant”, contesta Marcé, que admet “puntes de vehicles” que relaciona amb el pas constant de busos del TIB (amb més freqüències des de la nova concessió) i el ritme elevat de cotxes que volen entrar a Manacor les hores del capvespre. “La resta del dia la rotonda permet més fluidesa al trànsit que no els semàfors, i aquest és un punt a favor a tenir molt en compte, com també reduïr els renous”. “El que no podiem permetre era estar més temps així esperant que es resolgués des de Palma”, afegeix Marcé.

El consistori es remet als seus tècnics de Mobilitat i a un informe elaborat per la Policia Local, que recomana una acció alternativa davant el perill per a la seguretat vial que un semàfors inoperant podia provocar: “No actuar hagués estat allò incorrecte. No hi havia doblers per a semàfors nous”.

I aquí és on els dos principals partits de l’oposició han centrat la segona part de les crítiques: “Hem parlat fa uns dies amb el conseller de la matèria i ens ha dit que no en sabia res de l’acció”, diu Maria Antònia Truyols (PSOE). Mentre que la portaveu del PP, Maria Antònia Sansó, critica la “improvització absoluta” de la mesura i les seves conseqüències sense passar pels tràmits administratius pertinents.

El batle manacorí, Miquel Oliver (Més-Esquerra) ha volgut matisar el seu company de partit dient que sí que s’ha parlat prèviament amb el Consell, “però entre els tècnics de cada part, tal i com vàrem acordar amb el nou conseller de Carreteres”. “El problema no és tan sols a Via Majorica, també a altres entrades com la del Molí den Polit (devora l’hospital comarcal), per exemple”, recorda Oliver que explica que “hi haurem de fer alguna cosa perquè l’excés de vehicles és evident”, en relació a un futur estudi de mobilitat.

Més de 35.000 vehicles

Com dèiem fa anys que Manacor pateix un increment del parc motoritzat fins el punt de ser “el segon municipi europeu amb més vehicles per habitant”, refermen des de l’Ajuntament. Hi ha de fet diferents estadístiques que posen en alerta aquest fet. L’any 2000 un informe policial marcava en 29.316 els vehicles donats d’alta al municipi, en aquells moments de 33.015 habitants. Quatre anys més tard eren 34.748 per una mica més de 37.000 persones. El 2007 per la seva banda a Manacor hi havia 645 vehicles per cada 1.000 habitants, el més motoritzat de Mallorca.

Ara i segons les darreres dades de la Direcció General de Trànsit (DGT), a Manacor hi circulen 35.267 motors entre furgonetes i camions (5.806), autobussos (100), turismes (25.245), motocicletes (3.451), tractors industrials (52), remolcs i semiremolcs (232) i altres vehicles (381).

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad