La plaça Cós serà finalment peatonal a canvi d’augmentar els aparcaments d’alta rotació

La plaça des Cós de Manacor, situada al centre de Manacor i tancada al trànsit des de fa un any per ser redissenyada, serà finalment peatonal. “La reforma integral recupera l’espai públic per als vianants i es consolida com a zona pacificada. “Ha eliminat la barreres arquitectòniques, ha millorat l’aspecte general de l’espai públic i ha afavorit la recuperació de l’espai públic per als vianants, per tant és una decisió lògica”, ha explicat el batle de Manacor, Miquel Oliver.

 

La plaça des Cós ha recuperat, gràcies a aquesta intervenció urbanística integral encetada durant el mandat anterior i conclosa recentment, el sentit de la pròpia paraula. “El diccionari diu que una plaça és un lloc ample i espaiós, a l’interior d’una població, on hi solen confluir diversos carrers. Fins ara, aquest espai de plaça només en tenia el nom, però era un carrer. Gràcies a aquesta intervenció urbanística, hem recuperat l’amplitud que la fa ser plaça i que creim fermament que han de viure i gaudir les persones”, ha assegurat el batle de Manacor, Miquel Oliver, aquest divendres de matí en roda de premsa per explicar les noves mesures de mobilitat que reforcen aquesta reforma urbanística. Oliver ha comparegut acompanyat de Mateu Marcé, delegat de Mobilitat; i Paula Asegurado, delegada de Comerç.

La reforma de la plaça des Cós se suma a les encetades el mandat 2019-2023 per l’equip de govern de Miquel Oliver arreu del municipi i que han tengut com a prioritat posar les persones al centre, com és el cas de la plaça de s’Antigor, la plaça de Berard, la plaça de Santa Catalina, el carrer de Lleó XIII i la primera línia de Porto Cristo, entre d’altres. “Tenim una prioritat clara per al municipi: les zones pacificades comporten un enorme benefici per a les persones, fomenten les relacions socials, el sentiment de pertinença, el benestar global, el teixit comercial i la salut”, ha dit Oliver.

La consolidació de la plaça des Cós com a espai per a les persones ve acompanyada d’una sèrie de canvis en la mobilitat. La plaça des Cós es mantindrà tancada al trànsit rodat com a solució definitiva, tot i que hi podran circular els vehicles que surtin de la zona d’aparcaments comercials de la zona magenta de la plaça de l’Arquitecte Bennàssar. Aquesta mesura vendrà acompanyada d’una sèrie de canvis, amb el propòsit d’afavorir l’accés als aparcaments comercials d’alta rotació de la zona magenta situats al carrer del carrer Rector Caldentey i de la plaça de l’Arquitecte Bennàssar. Així, el carrer del Rector Caldentey canviarà de sentit de la circulació i s’hi podrà accedir per la rotonda de la part superior de l’avinguda de Baix des Cós; també canviarà de sentit de la circulació el carrer de l’Arquitecte Bennàssar, que evacuarà cap a la plaça des Cós els vehicles que hagin aparcat a la zona magenta d’alta rotació comercial. Així mateix, i amb l’objectiu d’alleugerir la càrrega de trànsit dels carrers de l’Amargura i d’Artà, es canviaran també els sentits de la circulació dels carrers del Sant Crist, del carrer de la Marededéu de les Neus i del carrer de Sant Joan.

Aquests canvis han estat analitzats i avaluats durant setmanes per part de la Policia Local, ha explicat el delegat de Mobilitat, Mateu Marcé. “Són canvis que pretenen avançar cap a una millora global de la mobilitat del centre de Manacor, no només pel que fa al trànsit motoritzat sinó també pel que fa a la mobilitat sostenible”, ha explicat Marcé.

La setmana que ve, la Policia Local començarà a instal·lar la senyalització vertical i a pintar tota la senyalització viària, de manera que els canvis circulatoris podrien fer-se efectius en les properes setmanes.

Alta rotació

La reforma circulatòria que es desprèn de la reforma urbanística de la plaça des Cós té també una implicació comercial, en tant que prioritza l’accés als aparcaments d’alta rotació comercial i també afavoreix l’espai públic com una zona pacificada, el que permet avançar cap a la concepció de la ciutat com a centre comercial a cel obert en la línia de moltes ciutats europees. En aquest sentit, l’Ajuntament està en contacte i en diàleg permanent amb el sector amb el propòsit d’incorporar propostes que permetin assolir aquests objectius.

Actualment, la zona d’alta rotació comercial inclosa dins la ZPR consta de 73 places d’aparcament als carrers de l’Amargura, plaça del Rector Rubí, carrer del Rector Caldentey, la plaça de l’Arquitecte Bennàssar, el carrer Olesa, el carrer del Príncep i la plaça Constitució (plaça de les Verdures). La zona d’alta rotació comercial funciona amb una tarifa de 0.10 cèntims d’euro l’hora per als vehicles que hi estacionen, amb un màxim d’estacionament de 60 minuts durant l’horari comercial. Es tracta d’una quantitat molt baixa i d’un temps limitat que tenen per objectiu evitar que un mateix vehicle vagi ampliant el temps d’estada a un mateix aparcament i que sigui fàcil trobar lloc on estacionar a aquesta zona. La mesura va ser consensuada amb els comerciants del centre de Manacor.

Els aparcaments de la zona magenta s’ubiquen a les vies d’accés lliure i tothom hi pot aparcar en horari comercial durant un període màxim d’una hora. Fora de l’horari comercial només es permet l’estacionament a aquestes places marcades amb el color magenta identificatiu de la ZPR als residents al centre de la ciutat.

La ZPR i els canvis circulatoris encetats el mandat anterior i el present no ha eliminat ni una sola plaça d’aparcament i els aparcaments de la zona magenta es fan amb l’objectiu d’afavorir el comerç local del centre de Manacor.

Cal recordar que prop d’aquesta zona, a l’avinguda de Baix des Cós, passà a ser d’un sol sentit el 2022 amb el doble objectiu d’incrementar la seguretat d’aquesta via i també d’augmentar el nombre d’aparcaments i de zones de càrrega i descàrrega. “Una actuació integral dissenyada amb l’objectiu de millorar la mobilitat de Manacor i fer-la més sostenible”, ha assegurat Miquel Oliver.

Per acabar d’arrodonir aquests canvis, el batle de Manacor, Miquel Oliver, ha anunciat que l’aparcament subterrani de Na Camel·la, oferirà el 2024 dues hores d’aparcament gratuït, així com ja ofereix l’aparcament de la plaça de Sant Jaume. “Es tracta d’una reivindicació dels comerciants de la zona, que assumim i materialitzam”, ha afirmat Oliver.

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad