Antoni Sureda: “El llibre posa en valor persones oblidades de la memòria col·lectiva”

El màxim responsable durant dècades de la Policia Local, publica el seu nou llibre ‘Espipellades de la història de Manacor’

‘Espipellades’ és el títol del nou llibre de l’exinspector en cap de la Policia Local de Manacor, Antoni Sureda (Manacor, 1951), un recull d’històries poc tractades o directament desconegudes per la memòria col·lectiva, com per exemple el paper important que tingueren les dones a les Germanies o l’evolució policial al municipi a partir de documentació encara inèdita.

El nou projecte de Sureda, autor ja d’una notable bibliografia investigadora, consta de dues parts diferenciades a través de vuit capítols, “sobre tots els fets importants que consider que han tengut repercussió local”. Així l’exinspector ha pogut trobar i prestigiar (un treball que també ha publicat recentment l’Obra Cultural Balear a partir de la feina de Sureda i altres col·laboradors) noms de dones que fins ara no sortien a les cròniques oficials. “És important fer-ho a un llibre perquè quedi imprès. Si la documentació no es publica i queda a l’arxiu serveix per a poca cosa” reivindica.

“Durant segles, la vida quotidiana de les dones, pel simple fet de ser-ho, sempre ha estat molt dura. Ja a la Bíblia abunden les referències negatives envers la dona. Tant a la revolta de Simó Ballester de 1450, com a les Germanies, el seu paper ha estat omès. La missogínia era tan grossa que es va tapar. Perquè és considerava un ésser inferior, dèbil”. No se sap per exemple que fins a quatre dones manacorines foren detingudes en aquelles revoltes socials del segle XV. dues van ser condemnades a galeres, una a pressó i una altra, la dona de Francesc Mas, fou torturada.

“He volgut deixar constància escrita de la gran importància del seu paper a la Germania mallorquina després de 500 anys en el més absolut silenci. Elles tingueren cura de la logística necessària, a més del seu paper a l’hora de parlar i transmetre les idees i la lluita del agermanats”, diu Sureda convençut. De fet ha pogut localitzar fins a 32 dones manacorines acusades d’agermanades.

El llibre d’Antoni Sureda també funciona com a eina per entendre quina relació hi havia i com afectaven les contendes militars a nivell nacional a la ciutat mallorquina i de quina forma en va participar Manacor i els manacorins. Sureda tracta en aquest sentit de la guerra de successió entre Àustries i Borbons, la Guerra del Francès i la coneguda com a Llorençada manacorina, la pèrdues de les colònies espanyoles d’ultramar de Cuba, Puerto Rico i Filipines, la Guerra d’Àfrica, el cop militar i les conseqüències de la Guerra Civil a Manacor… o fins i tot de la democràcia parlamentària sota el regnat d’un nou borbó.

Història de la Policia Local

La segona part del llibre, ben diferencia i de la que Sureda n’és el màxim coneixedor, és la que fa referència a la Policia Local. “És una gran desconeguda. Poca gent sap que la de Manacor ja té més 200 anys”. Els origens parteixen de 1820, en bona part deguts al bandolerisme regnant per aquelles dècades; fou el moment quan es van formar milícies urbanes compostes per militars i particulars, que es turnaven per fer ronda.

“Hi ha nova documentació no treta mai a la llum fins ara”. Una font arxivística i fotogràfica que molt intel·ligentment l’exinspector en cap va lligant a través de l’evolució dels uniformes de gran gala de la Policia Local “per fer de fil conductor de cada etapa”. De les primeres normes reguladores fins a l’actualitat, dels uniformes d’estiu a la Unitat de Policia Muntada.

La presentació, que serà aquest proper dijous 9 de novembre a les 20 hores a la Institució Alcover comptarà amb la presentació del periodista Sebastià Sansó i la música d’Antònia Bassa.

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad