Catalina Julve mostra ‘Xalet’ a l’Auditorium Sa Màniga

L’Auditòrium Sa Màniga de Cala Millor acollirà, fins el proper dia 4 de gener de 2024, l’exposició Xalet, de l’artista manacorina Catalina Julve. En paraules del crític d’art Antoni Sansó, amb aquesta mostra Julve enceta una “nova aventura plàstica atrevida, d’un gran magnetisme visual i d’una gran llibertat expressiva”.
Segons l’escriptor Bernat Nadal:
“En la meva modesta opinió, segurament serà l’artista que donarà continuïtat a en Brunet i n’Antoni Riera Nadal. No hi puc posat l’enyorat Miquel Llabrés, per qüestió de concepció i època, i, tampoc en Riera Ferrari, perquè na Cati suposa un plantejament oposat: en Joan RF va trobar unes fórmules i es va repetir, com un linòleum atractiu, mentre que na Cati Julve ha anat elaborant nous formats i/o nous conceptes constantment fins a arribar a l’obra que ara ens arriba. Sí, les seves obres duen el seu segell. Això és normal i fins i tot bo, que una pintora sigui coneguda pel seu estils o per un temes determinats.
Aquesta vegada, però, el salt a l’obra que ens mostra a Sa màniga és molt gran. Elimina en gran part (o de tot) les formes anteriors que tant la representaven per fer entrar l’espectador en un terreny ignot, en el qual sembla que l’autora vol desdibuixar la seva pròpia geografia pictòrica i confeccionar teles (més bé papers) que, més que imatges recognoscibles, aportin misteri, curiositat i exploració.

Això sí. Partint de la pròpia experiència, de la lluita amb la matèria, des d’una (possible) recerca d’identitats, de punts de referència que, jo, com espectador no sempre sé desxifrar. Però m’interessa. La mostra m’ha agradat. He sentit curiositat. L’obra sembla més simple, com si ens volgués endinsar a un univers en qual la pintura són plans, són ratlles, son xaps i línies. Per arribar a aquesta escala, la seva pintura (normalment és tinta), l’artista primer ha bastit les imatges i tot seguit les ha de fer evolucionar a formes simples.

Hi ha pintors que s’inicien en un estrany i no justificat simbolisme que no podrien justificar. És una constant en les persones més primerenques, més interessades a sorprendre que no a pintar bé. Simple o complexa la pintura és el mirall de l’ànima. El simbolisme injustificat, no és, però, el cas de la mostra que comentam. Julve parteix d’anys de lluita amb formes i textures i ara (pens) ha decidit sortir a l’espai exterior, on la llum i les ombres no tenen el domini de la imatge, on la imatge esdevé un o més plans i on, en cada trast, hi agombola (crec) un concepte.

Arriscar, com a resultat d’una evolució personal, està bé; potser és necessari. No hi ha art sense lluita. Tampoc no n’hi ha sense treball, ni sense sensibilitat, ni sense ofici. Per la qual cosa és que em va agradar veure aquesta exposició, perquè és una porta oberta al precipici. Els seus quadres no són decoratius, són composicions.

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad