La mega urbanització abandonada de s’Estany den Mas podria estar acabada en 18 mesos

La nova empresa propietària, constituida pel desembre de 2022, ha demanat una pròrroga per tenir-la acabada pel desembre de 2024

 

El megacomplex urbanístic Cala Romántica Villas, situat a s’Estany den Mas de Manacor i abandonat fa 15 anys, podria estar acabat pel desembre de 2024. Almenys això és el que es desprén de la darrera petició que l’empresa que ara ho gestiona, el holding madrileny Cranborne Ivest SL, ha fet al departament d’Urbanisme de l’ajuntament de Manacor sol·licitant una pròrroga de 18 mesos del periode legal per finiquitar l’obra.

L’any 2020, la promotora catalana Bidder Newco ja va sol·licitar formalment al consistori poder acabar 45 dels 189 xalets que quedaven al costat de la torrentera. Llicència que va ser otorgada. Ara, i després del canvi de mans, la nova empresa demana més temps per acabar-ne 26 (22 adosats i 4 d’aillats) després de rebre els informes sectorials de recursos hídrics pendents. Es tracta sobretot de treballs de fonteneria i electricitat, un cop les estructures i acabats de façana van acabar durant els primers dos anys des que s’iniciés, el 2006.

Al seu escrit, Cranborne Invest SL al·lega que ja hi ha més del 60% de la urbanització feta i reitera la intenció de poder acabar amb una urbanització fantasma, la qual fins fa pocs anys va estar en part okupada per manca de vigilància efectiva. Aquesta darrera resolució municipal és del 3 de juliol, mes a partir del qual és comencen a comptar els 18 mesos.

S’Estany d’en Mas, turísticament conegut com a Cala Romàntica, és una zona relativament tranquila de la costa de Manacor on poder trobar un segon habitatge per passar les vacances. Per això no es va entendre massa bé que fa 15 anys, la promotora Terrápolis SA comencés a construir un complex urbanístic de prop de 200 xalets a les parcel·les de la 31 a la 36 del polígon 7 de s’Estany den Mas, lluny de la primera línia.
afectats per la bombolla

Però com amb tantes altres promocions, la crisi i la bombolla immobiliària van acabar aquest ‘somni’ de ciment. Els xalets, idèntics a la vista i començats a ritme constant, van prendre forma ràpidament com si d’un petit poble es tractés, amb carrers i serveis inclosos. Però quan quedava rematar-los per dins (tan sols hi havia l’habitatge pilot acabat), Terrápolis SA va entrar en suspensió de pagaments, deixant la urbanització amb desenes de xalets abandonats enmig del no-res i amb més d’una trentena d’afectats que ja havien abonat part del preu de venda.
Ofegat pels deutes i les pressions, Miguel Cabrera, responsable de la promotora, es va arribar a reunir diverses vegades amb els enclosos per solucionar el problema. Terrápolis comptava amb el suport de la Caixa d’Estalvis de la Mediterrània (CAM) per dur endavant el projecte… però la manca de confiança va fer que el tema acabés en pleits judicials.

Judici

Pel mes de novembre de 2015, la promotora va haver d’afrontar un judici, acusada de tenir la comptabilitat alternada, segons va explicar l’autor de l’informe concursal en aquells moments. “El control intern no existia o era fluix i el grup actuava com a caixa única”, va dir en la seva declaració durant el judici que es celebrà a l’Audiència de Palma contra el constructor, per a qui la Fiscalia demanava una condemna de cinc anys de presó per un delicte d’insolvència punible.
Per la seva banda, l’acusat va dir que l’obra es va anar executant amb normalitat des de setembre de 2006 fins a octubre o novembre de 2007 “fins que va quedar l’obra paralitzada perquè el banc va deixar de possibilitar fons”.

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad