Un gran mosaic humà omplirà l’auditori en el 50 aniversari de l’Escola de Mallorquí

Què en fa d’una escola el referent cultural de tota una comarca? Com resisteix a l’alternància de partits i tendències polítiques diferents un espai on s’hi ensenya la llengua catalana des de fa 50 anys?. Les respostes, tot i ser múltiples, conflueixen en un punt comú d’amor per allò propi, pel coneixement i una mescla gairebé perfecte de tradició i futur. Una estranya i dolça anomalia que el proper dijous 19 d’octubre a les 19 hores compleix mig segle i ho celebra a l’auditori de Manacor.

L’acte, que serà de franc i obert a tothom, estarà dirigit pels actors manacorins Toni Gomila i Joan Miquel Artigues i, segons les seves pròpies paraules, “serà un viatge emocional per textos, imatges i música”, al llarg d’una feina silenciosa i ben feta. “Aprofitar la manacorinitat universal de Simó Tort a Mossèn Alcover, en un embolcall que no pretén ser ni institucional ni acadèmic sino de record i reinvindicació”. La música anirà a càrrec de Mar Grimalt, Carles Medina, Roger Pistola, Sebastià Gris i el raper Rafel Swing.

De fet qui hi acudeixi i aconsegueixi un lloc a les 800 butaques de l’auditori (que s’obrirà a les 18,20 hores sense reserves ni entrades numerades) quedarà immortalitzat en una fotografia que promet ser icònica. I és que a l’entrada es repartiran unes cartolines a fi d’aconseguir crear un mosàic d’unió i respecte que es desplegarà durant l’acte.

Un trobada que així idò, inevitablement ara tindrà un caràcter d’orgull i defensa. “Ara que la llengua torna a ser atacada des de l’administració balear i que veim que prest no serà un requisit per accedir a la funció pública, és el moment de demostrar que estam més en forma que mai” consigna el regidor municipal de política lingüística, Sebastià Llodrà (Més-Esquerra). De fet ja s’han hagut de duplicar les matricules (que es van obrir ahir mateix) tant per ball de bot com per aprendre a tocar o perfecccionar els instruments tradicionals.

“Plantejam l’acte com un espectacle literari i poètic. Hem intentat resumir moltes coses en un vespre. L’eix conductor serà l’ús de la paraula, la difusió del bagatge cultural a partir de la paraula, i on hi haurà molta poesia, molta música, molta literatura, molta identitat i molta joia”, ha explicat Toni Gomila davant els mitjans de comunicació. Serà, en definitiva, un espectacle per a “viure la felicitat que ha transmès aquesta institució que ha irradiat energia durant aquests 50 anys”. L’acte comptarà amb la participació de testimonis de les diferents etapes de l’Escola, que aportaran un valor més emocional. Així mateix, l’acte tendrà també la mirada posada en el futur, “volem posar èmfasi en l’encoratjament dels reptes que vénen, mirant-los a la cara i fent una crida al jovent, a les persones nouvingudes i a la societat en general que aquest patrimoni lingüístic i cultural és tan fràgil que festes com aquestes ens han de servir per recordar que la feina no està feta”, ha afegit l’actor.

“La societat manacorina és forta enfront els atacs com a poble. La de l’Escola de Mallorquí és una història de lluita i cultura”, afageix el batle de Manacor, Miquel Oliver. “Des de que va començar a llocs quasi amagats encara en temps del franquisme (d’aquí el nom de mallorquí enlloc de català) i que avui ja té un espai fixe i digne”.

L’Escola fa feina de forma silenciosa perquè d’aquí 50 anys la nostra llengua i cultura estiguin normalitzades i respectades. “Ara Manacor trascendeix, en part per desgràcia, com a punta de llança del fet identitari. Igualment si tots aquests atacas a la llengua no hi fossin, l’acte seria igualmente importantíssim” sosté el batle. “La gent de Manacor hi està més que convidada, perquè l’Escola és seva, però també tota aquella gent de Mallorca que vol viure en català, que vol anar a escola en català, al metge o senzillament tenir una vida normalitzada en català, ha de venir”, ha conclòs.

“Tothom que passa per aquí en queda marcat”, defensa orgullosa l’actual directora de l’Escola Municipal de Mallorquí, Margalida Rosselló. “Qui vol tenir una vida normalitzada en català hi està convidat”. Durant aquests primers 50 anys de vida per l’EMM hi han passat 137 professors, 74.200 alumnes i s’hi han oficiar 12 matrimonis.

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad