Barreres naturals fan créixer les platges de Manacor

Fer créixer una platja és una feina complicada. No només pel fet en si o per les tempestes recurrents que afecten més o menys els arenals, sinó pels anys de retirada de la posidònia en benefici de l’estètica i la funcionalitat per al seu ús turístic. Això ha provocat una reculada que ara des de la SAM (la societat municipal encarregada de la gestió de les platges del municipi) s’està intentant corregir amb accions sostenibles… i amb dades.

Platja de Cala Domingos gran a gener del 2023 després de la deposició de posidònia.

 

Això ha fet que des de l’entrada de l’Ajuntament en la gestió el 2020, les platges del municipi de Manacor, a nivell general, hagin tengut un balanç positiu els darrers anys. Algunes fins i tot arriben a recuperar fins a 6 metres respecte la mar. Primer creant barreres naturals amb les restes de posidònia, que anualment entre finals d’un any i principis d’un altre, s’han col·locat a prop de la línia de mar com a element protector de marees. Després les restes de posidònia s’han tornat a les platges de la manera més sostenible i eficient possible. De fet, aquest darrer any, s’ha optat per deixar les restes a les platges i només fer una retirada de forma manual en tota la temporada turística, explica la SAM en la seva darrera memòria sobre la gestió de les platges locals.

“D’aquesta manera s’aconsegueix protegir de manera molt més eficient les platges dels temporals i també s’afavoreix la retenció de sediments d’una manera molt més eficaç i positiva” explica el regidor de Medi Ambient manacorí, Sebastià Llodrà. “Es pot observar aquest fet a les platges manacorines, que en els darrers anys han recuperat molt volum i metres d’arena, aconseguint que moltes passin d’un estat regressiu a certa estabilitat i fins i tot en alguns casos, a tenir un creixement notable”.

Platja de Cala Domingos petit a gener de 2023 després de fer una aportació de restes de posidònia.

 

“El fet que les platges recuperin arena de forma natural, tant en volum com en superfície, és gràcies a la gestió integral de la mateixa. Són molts factors que afavoreixen aquesta regeneració, també la reducció de la neteja amb maquinària pesada. Cal tenir en compte que s’estima que per cada neteja que realitza un tractor es retiren unes 2 o 3 tones d’arena, depenent de la platja” afegeix Llodrà, que recorda que fa tres anys es va fer una prova mecànica a la platja de Porto Cristo per comprovar-ne les conseqüències: “quan s’intenta retirar la posidònia les restes de plàstic, llosques, papers etc caben en un poal de 25 litres, la resta eren dues o tres tones d’arena i posidònia”.

S’estima que les platges de Manacor han recuperat des del 2020 entre 50 (les petites) i 150 m3 d’arena (les més grans), segons la superfície. “El creixement de les platges s’avalua dins d’una sèrie temporal, i depèn molt de les tormentes i l’onatge. L’objectiu és que les platges tenguin una bona salut ambiental i siguin resilients de cara a l’augment del nivell del mar, temporals i canvi climàtic”.

Només es fan retirades amb maquinària de forma puntual en algunes. Això fa que la morfologia de les platges no s’hagi vist afectada pel tractor i, per tant, l’afecció de les onades ha estat menor. Això sí, l’informe especifica que durant l’estiu, en moments puntuals s’han llevat restes de posidònia que es trobaven a la zona de swash dins dels primers metres de platja, “per facilitar l’accés a la zona de bany als usuaris”.

S’Illot i Porto Cristo

Durant aquests anys, la SAM ha identificat diferents esculls a l’hora d’actuar. Un dels principals són les pluges. A les platges de S’Illot i Porto Cristo, en ser urbanes, hi ha una problemàtica important amb les pluvials, ja que el corrent superficial produït per les pluges acaba arrossegant la sorra de la platja formant esquerdes i provocant una pèrdua important d’arena. Les altres cales del municipi estan encaixades en torrenteres. Aquest fet és un contratemps a l’hora d’establir plans i estratègies per a la recuperació de les platges davant de l’escenari o els escenaris del canvi climàtic.
Des que la gestió de les platges es va municipalitzar fa uns anys, la neteja mecànica de les platges del municipi de Manacor s’ha reduït més d’un 90%, reservant-la només per a casos puntuals, com ara el principi de temporada per treure les pedres i altres residus acumulats a l’hivern.

Així mateix, “durant els darrers anys els temporals marítims i fenòmens atmosfèrics s’han accentuat més i succeeixen amb més freqüència, cosa que ens obliga a prendre mesures de gestió de platges més eficients si volem que no desapareguin”, explica l’informe.

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad