Estel de Llevant compra l’antiga fàbrica de ràfia de Sa Torre per ampliar serveis

Estel de Llevant obrirà un nou centre ocupacional i d’habitatge tutelat a Manacor. I ho farà a un antic espai industrial al barri de Sa Torre, que després d’anys abandonat tornarà a la vida a través de la coneguda associació pro salut mental, que durant el darrer any ha atès 280 persones.

Fa uns mesos la conselleria d’Afers Socials del Govern va treure una línia de subvencions de més de 20 milions d’euros, per crear i dotar infraestructures dins del seu àmbit. “Si bé en un primer moment no vam poder entrar, el projecte va ser acceptat en segona fase, així que tot ja està llest per començar”, explica el gerent d’Estel de Llevant, Guillem Febrer.

L’antiga fàbrica de ràfia, activa fins als anys 70, serà reconvertida de manera integral. Així, la planta baixa, de 245 metres quadrats, s’habilitarà com a espai ocupacional per a 30 usuaris a més d’un pis d’emergència per a estades temporals, mentre que els altres 245 de la primera planta (l’antiga casa familiar) es transformaran en sis habitacions individuals amb espais de bany i cuina comuns. Al mig i donant llum interior a tots els espais hi ha un gran pati de forma pentagonal de 100 metres quadrats.

El gerent d’Estel de Llevant, Guillem Febrer

 

Precisament des de l’espai central, on es mantindrà l’actual font vuitcentista, s’habilitarà un ascensor exterior que unirà la planta baixa, la primera i la coberta, part de la qual es taparà amb una gran pèrgola de plaques solars.

Febrer apunta que el projecte arquitectònic “serà molt conservador, en el sentit que rehabilitarem deixant la façana més o menys com està i actuant a les zones interiors”. L’actuació, que ja té tots els permisos municipals, començarà aquest 10 de setembre que ve i tendrà una durada d’un any i mig, després de la qual vendrà un altre període per moblar i posar-ho tot a punt per obrir.

La compra de l’immoble ha costat 515.000 euros, mentre que el total, incloent-hi la reforma, puja fins als gairebé 2,2 milions d’euros, xifres assumides íntegrament per la conselleria tot i que a pagar durant els propers deu anys. És a dir que Estel de Llevant primer haurà de sol·licitar un crèdit a Caixa de Colonya per poder fer front a les factures immediates fins haver-ho cobrat tot per part del Govern, el 2033.

La fàbrica

La gran fàbrica del barri obrer de Sa Torre va obrir primer com a espai per a la producció de moles de molí, un procés industrial laboriós que va haver d’aturar-se pels problemes que la pols derivada de la transformació provocava en els treballadors. Després del matrimoni de la propietària amb un industrial manacorí dedicat a la ràfia, l’espai va passar a la producció d’aquesta fibra natural que s’entrecreuava i es creaven les teles, per exemple, per acabar cadires.

Això va fer que la producció fos menys problemàtica i més manual. A sa ràfia hi van arribar a treballar fins a 30 dones, en una de les mostres més evidents de treball femení després del de les perles. L’empresa com a tal va deixar de produir als anys 70 atesa la competència de temps i preus d’altres països i de les matèries primeres sintètiques.

“Resulta curiós com, per coses de la vida, Estel de Llevant ha pogut salvar dues velles fàbriques de Manacor”, comenta Febrer. La primera va ser fa uns anys quan l’associació va adquirir una antiga nau de producció de gasoses, situada precisament al carrer de sa Fàbrica.

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad