Els serveis de Ginecologia i de Rehabilitació de l’Hospital de Manacor han editat un fulletó especialment indicat a les ‘Cures del Sòl Pelvià‘. Els seus responsables expliquen que gairebé un terç de la població femenina adulta pateix alguna combinació de les afeccions més freqüents del sòl pelvià que són, en ordre de freqüència, incontinència urinària, prolapses genitals i incontinència fecal. Malgrat això són poques les dones que consulten amb especialistes o realitzen tractaments adequats i supervisats.
“La cura i manteniment del sòl pelvià hauria d’estar entre les prioritats de qualsevol dona, independentment de la seva edat o pràctica esportiva”, expliquen els especialistes del centre, amb els qui hem parlat.
Des dels serveis de Ginecologia i Rehabilitació volen oferir a un nou fulletó informatiu, una serie de consells i mesures amb la finalitat de retardar l’afebliment del sòl pelvià de les pacients, i d’aquesta manera, reduir els problemes que això comporta com ara sensacions d’embalums vaginals, fuites d’orina gasos o femta, dolors d’esquena i malestar o insatisfacció en les relacions sexuals.
-Quin és el principal problema que ha duit a iniciar el projecte?
-La majoria de les dones tenen un total desconeixement de com són i com funcionen els seus genitals. Aquest desconeixement és una de les causes per les quals el sòl pelvià deixa de funcionar correctament. Mirar, tocar i moure són recomanacions bàsiques que s’haurien de donar a tota la població femenina.
-Encara és complicat parlar-ne?
El sòl pelvià i els genitals han estat sempre un tema tabú, però no són més que una altra part del cos i si no li tenim l’esment que es mereix és molt probable que acabem presentant alguna disfunció que limitarà la nostra qualitat de vida.
-Quan va sorgir?
El projecte PSSP (Promoció Salut Sòl Pelvià) començà a principis de l’any 2022. A causa de l’increment en la demanda de tractaments per les disfuncions del sòl pelvià, ens vàrem veure en la necessitat de planificar programes de prevenció efectius per informar a la població femenina, a través d’un fulletó, de les disfuncions que pot patir el sòl pelvià i com fer-ho per prevenir-les i fins i tot tractar-les. Fomentar el tenir cura i l’enfortiment del sòl pelvià en totes les etapes de la vida de les dones suposa una disminució del risc de disfuncions i guanyar qualitat de vida.
-Quin personal està implicat en el projecte?
-El fulletó ha estat realitzat conjuntament pels serveis de Ginecologia i Rehabilitació i és una acció de prevenció que forma part del projecte Hospital Promotor de la Salut, al que l’Hospital de Manacor hi està adherit. Té com a objectiu promoure la salut dels usuaris i no només oferir atenció assistencial curativa. En un futur proper es presentaran més projectes, algun d’aquests dirigits al postpart.
-A quantes persones heu tractat i en què consisteix el tractament?
-El fulletó ha estat distribuït a més de 500 pacients. Si amb les recomanacions del fulletó no és suficient i la pacient necessita tractament individual a l’hospital de Manacor feim rehabilitació del sòl pelvià tant de dones com d’homes des de fa més de 15 anys. La derivació a RHB es fa a través dels serveis de ginecologia, urologia, cirurgia general o comare. El metge rehabilitador fa una primera visita i després els pacients són tractats per fisioterapeutes especialistes en sòl pelvià. Tractam més de 100 pacients cada any. 141 pacients l’any 2022 i 91 el que duim de 2023.
-En què consisteix?
-Consisteix a tractar les disfuncions que poden presentar-se en el conjunt de músculs i altres estructures que conformen el sòl pelvià. Es realitza amb tècniques manuals, tècniques instrumentals (biofeedback, electroteràpia,…), exercici terapèutic, canvis comportamentals, mesures higiènico-dietètiques i fomentant l’autoconeixement.
-Quin temps dura el tractament? Es pot repetir?
-El temps que dura el tractament és pautat pel metge rehabilitador en funció del diagnòstic del pacient. L’objectiu és que aprengui tot el necessari per millorar la salut del seu sòl pelvià de manera que una vegada acabada la RHB a casa pugui continuar amb els exercicis i les recomanacions per continuar millorant.
-En quin moment s’hauria de consultar a un especialista?
-La naturalesa dels trastorns del sòl pelvià ocasiona que moltes dones i homes afectats no cerquin ajuda professional per vergonya o per por a la incomprensió, per tant, s’enfronten al seu problema modificant el seu estil de vida i les seves activitats socials. S’ha de consultar a un especialista sempre que hi hagi pèrdues d’orina, gasos o femta involuntaris; dificultat per iniciar la micció o defecació o dolor durant aquestes; també si hi ha sensació de pes o bombament vaginal (prolapse); i si hi ha dolor a la zona pelviana, tant si és constant com si és només durant les relacions sexuals. És fonamental que la població entengui que les fuites d’orina es poden millorar o solucionar i que no s’hauria de sentir dolor durant les relacions sexuals.
-Fer la vida més senzilla, en definitiva
-Desmitificar creences i hàbits nocius i oferir una primera ajuda preventiva és l’objectiu d’aquest projecte, ajudant a les persones a dur una vida saludable a través d’una promoció de la salut que combina coneixements i divertiment.