Mateu Marcé: “Algunes festes necessiten un canvi consensuat amb el poble”

Mateu Marcé és el nou regidor de Festes, Mobilitat i Policia de l’Ajuntament de Manacor. Unes tasques que com les que va emprendre a la delegació d’Educació i Cultura, tenen reptes i projectes il·lusionants. En parlam una estona amb ell.

-Com s’ha trobat la delegació de Festes després dels darrers problemes de caixa?

-Ho estam arreglant. Estàvem baix mínims, amb un poc més de 300 euros al calaix. Al darrer ple vam aprovar incorporar 217.000 euros a la partida per poder pagar les factures que hi havia pendents i altres que puguin anar entrant com les de Fires i Festes, per exemple. És evident que tot això condiciona un pressupost ja establert. Per això a partir d’ara i fins que acabi l’any haurem d’ajustar molt els actes. Haurem de fiscalitzar més.

-Per què s’ha arribat a aquest punt?

-La partida per enguany era de 353.000 euros. És cert com deia l’anterior regidor Artur Aguiló, que al departament de Festes manca personal i que hi havia factures de l’any passat, però això no eximeix de responsabilitat. Tampoc es tracta de personalitzar en algú en concret, però consider que no hi hagut mala fe. Ara és mal de reajustar, però ho aconseguirem.

-Quina és idò la fórmula perquè no torni a passar?

-Màxima normalitat possible dins de les normes. Tota factura que superi els 3.000 euros haurà d’anar a concurs perquè no hagin de passar després a extrajudicials, amb tot el que comporta. Ara tenim partida pressupostària per seguir endavant, però no per iniciar cap contracte nou. Hi haurà actes que no es podran dur a terme.

-Però encara falten moltes celebracions, no?

-Hi ha emparaulats uns pressupostos amb pobles i barriades, però estam reajustant. Hi ha una bona predisposició per part de les associacions.

-Quin record s’enduu del seu pas per les regidories que deixa?

-He passat molt de gust al capdavant de les regidories de Cultura i Educació, amb un personal molt implicat i vocacional, que miren pel bé del poble. Som un departament amb bona valoració per part del ciutadà. La regidoria m’ha donat molta experiència i he crescut com a persona. He après i gaudit de primera mà del teixit cultural i del seu funcionament.

-Què li ha quedat pendent?

-M’hagués agradat anar-me’n amb les escoles de 0 a 3 anys de Sillot i Porto Cristo fetes.

-Es faran de totes formes, no és així? Com es pagaran?

-Aniran per incorporació de remanent amb places subvencionades per part de la conselleria d’Educació, amb doblers per creació i per sosteniment de cada una. Es construiran a Sillot al centre cívic i a Porto Cristo devora el supermercat Eroski.

-Tornant a Festes, a partir d’ara, l’Ajuntament escoltarà més el poble?

-Les festes han de ser participatives, fetes amb col·lectius i amb un teixit associatiu actiu. No ha de ser l’Ajuntament sino la societat la que ha de plantejar les festes i ser-ne protagonista.

-Però per això hauran de tenir i poder administrar doblers públics

-Pel 2023 ja no hi som a temps, però per a l’any 2024 el repte és obrir línies de subvenció directes. Línies pròpies per a entitats i associacions.

-Les Fires i Festes han de canviar de rumb, el model està esgotat?

-Les Fires i Festes han arribat a un punt massa continuista, que necessita un parell de voltes per saber on anam i el que volem exactament a partir d’ara. Crec que seria bo obrir un diàleg amb el poble per saber què vol fer-ne amb elles.

-Els reptes culturals són assentar els projectes existents o crear-ne de nous?

-Manacor s’ha anat reinventant amb coses noves, la Nit de l’art, la Vila del llibre, nous formats… uns dels objectius ara és poder crear un festival de música a l’aire lliure dins aquesta legislatura. O mitjançant una promotora o creant una marca pròpia. Mitjançant actes, concerts de gran format o seguint la fórmula d’un festival. Seria una cosa transversal amb pressupost de diverses regidories, de govern obert.

-Donant importància al català?

-No necessàriament tots els artistes hauran de cantar en català. Encara que està clar que volem fomentar la llengua pròpia en tots els àmbits de la cultura i a les festes hi ha de ser sempre present.

-Aquesta passada legislatura no ha estat així?

-Diguem que durant aquesta legislatura això no ha estat prioritari.

-Vol dir que un festival no costaria massa o que Manacor a la fi tengui concerts de gran format està per damunt?

-Miri, els doblers es gasten bé si tenen un retorn, social o econòmic, i si estan ben invertits i ben administrats.

-Com afectarà el nou model a les festes de Sant Antoni?

-La festa de Sant Antoni està on està pel col·lectiu tan implicat que n’està al capdavant des de fa anys. Però és vera que cal ordenar, com deia, tot el tema pressupostari, i això passa per treure línies noves de subvenció ben regulades per a associacions. Presentar un projecte adaptat a forma.

-A partir d’ara vostè també s’encarregarà de la Policia Local. Considera que Manacor té agents abastament?

-La plantilla de la Policia Local de Manacor compta ara amb 103 agents, 25 d’ells pertanyents a la Unitat Territorial de Costa (UTC). Potser encara sigui una xifra insuficient pel volum poblacional del municipi, més que res perquè hi ha baixes, torns, jubilacions o segones activitats que ho condicionen. Anam més justos del que jo voldria. Encara que la feina feta per l’anterior regidor, Joan Gaià, pel que fa a la relació dels llocs de treball ho ordena bastant bé. És complicat crear noves places en aquest sentit sense l’autorització estatal. Això sí, quan passem dels 50.000 habitants, també canviaran les condicions per crear places.

-La Policia necessita un nou quarter-comisaria?

-L’actual quarter és limitat físicament parlant. Està clar que a mitjan plaç la policia hauria de tenir unes noves instal·lacions, pot ser allà mateix, pot ser a una nova localització. Estar al parc municipal fa que l’espai estigui sempre vigilat i el fet de no estar al centre és una avantatge pel que fa als problemes d’aparcament i renous que això podria suposar pels veïnats.

-Com s’acabarà de desplegar la ZPR? Augmentarà?

-Els canvis en la mobilitat s’han notat moltíssim, però encara queda feina per fer-hi. Ara hi ha més gent i menys cotxes, i això mai pot ser dolent. Basta caminar pel centre per veure al·lots jugant i persones caminant tranquil·lament. Els següents reptes de pacificació són zones amb una alta circulació de cotxes a Porto Cristo o a la primera línia de Sillot. Les proves que hem fet allà han demostrat que funcionen i els veïnats estan contents.

-Les càmeres de control arribaran a instal·lar-se o ja no?

-Les càmeres de control d’accés s’instal·laran dins enguany. No estan pensades per recaptar doblers sino per reduir encara més l’entrada de vehicles. Estan al reglament.

-I les sancions s’acabaran posant i cobrant o passarà com amb altres ordenances com les d’animals o fems que són tan complicades de demostrar?

-No serà el mateix que el que passa amb les ordenances d’incivisme, on algú ha de veure la infracció per poder-se sancionar. Aquí en tendrem la prova directa i automàticament es tramitarà.

-La plaça des Cós quedarà definitivament tancada a la circulació de cotxes com ho està ara?

-Estam pendents de com funciona, no hi ha res descartat. Gràcies a les obres de reforma i a haver-ho de tancar, ens ha donat molta informació.

 

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad