Comença el tancament de l’antic solar de Majorica, pas previ al gran parc manacorí

La propietat ha començat a construir les voravies i a millorar-ne la seguretat després d’una tercera multa coercitiva de 16.200 euros, i tenint en compte que els terrenys haurien d’urbanitzar-se dins els propers tres anys

Després de tres multes municipals, l’empresa propietària de l’antic solar de Perlas Majorica a Manacor (que va ser abandonat el 2006) ha començat finalment a tancar els 18.000 metres quadrats de terreny i a construir les voravies perimetrals que faltaven a dos dels seus carrers.

Divarian Propiedad S.A., que des de fa uns anys és titular del solar on va estar la perlera fins que va marxar al polígon industrial, ha decidit que no vol continuar pagant els 16.256,44 euros de cada expedient obert fins ara per l’ajuntament de Manacor. Per fer-ho fa unes setmanes va sol·licitar a la delegació d’Urbanisme, permís per tancar momentàniament el carrer Mossèn Joan Aguiló i impedir l’aparcament fins a completar un tancament amb elements que donin seguretat i no permetin l’accés al solar.

Tancament contundent

Segons la normativa de l’Ajuntament ha de ser un tancament contundent i no les reixes actuals, febles i deteriorades, que no s’adeqüen a la normativa local. I és que encara que l’empresa ha intentat al·legar contra les sancions, les dues primeres ja han estat cobrades i la tercera es troba en tràmits administratius.

El Consistori té la potestat d’interposar fins a 12 expedients sancionadors mentre que no es tanqui el perímetre de la manera correcta, període després del qual fins i tot podria passar-ho a fer ell mateix de manera subsidiària per passar la factura dels 162.564 euros pressupostats a l’empresa propietària. Cosa que finalment no passarà.

“El tancament ha de ser rígid i d’una alçada determinada. Ens convé a tots si volem el desenvolupament de la unitat d’actuació urbanística, prevista pel primer quadrienni del nou Pla General (aprovat el gener del 2022)”, explica el batle de Manacor, Miquel Oliver.

Gran parc

El solar ha d’urbanitzar-se per la fórmula de junta de compensació amb la propietat. L’ajuntament manacorí ja ha dit en reiterades ocasions, a més, que li interessaria passar la zona urbanitzable del solar a un annex (tot i que de la mateixa unitat d’actuació) perquè així tot el solar antic de Majorica es pugui convertir en un gran parc i pulmó verd per al disfrut dels ciutadans.

“Encara no sabem si la urbanització serà intensiva o extensiva, o la forma que tendrà. De totes maneres l’Ajuntament tendrà alguna cosa a dir quan arribi el moment”, subratlla Oliver, que desitja que les obres puguin començar a desenvolupar-se abans del 2026.

Pel que fa a la zona de propietat municipal radicada al solar, que inclou l’antiga nau de la perlera i el xalet privat del seu darrer director familiar, Pedro Riche, l’Ajuntament estudia diferents opcions i usos.

Per a la fàbrica, que necessita una reforma evident ja que ara mateix està “impracticable” segons els tècnics municipals, s’estipula que pugui ser un futur casal de joves, amb l’habilitació fins i tot d’una carpa a la zona verda per a actes de divers format. Per al xalet de moment hi ha una proposta que està prenent forma i és la d’habilitar-ho, emprenent una reforma important, com el nou arxiu municipal en substitució de l’actual, que s’ha quedat físicament petit. Es preveu que segons la regla estatal de despesa els projectes municipals poguessin iniciar-se el 2025.

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad