Sara Montes: “El més important per ensenyar anglès és saber captivar l’alumne”

Arnau G. Sansó

 

Move On, l’escola d’anglès situada a l’Avinguda del Torrent, va complir aquest 18 de juliol 10 anys de vida. Parlam amb Sara Montes Tejero (Manacor, 1987), professora i directora del centre, sobre quin balanç en fa d’aquesta primera dècada i d’algunes de les tendències dels manacorins i manacorines pel que fa a l’aprenentatge de la llengua anglesa.

-D’on ve la idea d’emprendre i obrir una escola d’anglès?

-Doncs va ser per casualitat. Fins el 2013 vaig fer classe a una escola de Barcelona, però sabia que en algun moment tornaria a Manacor. Aquest mateix any li van oferir una feina molt bona a en Joan, el meu home, que duu tota la part de gestió i administració de l’escola, i vam decidir tornar. En un primer moment volia compaginar fer classes d’anglès i el meu doctorat, però vaig veure que era massa i vaig prioritzar les classes. A partir d’aquí tot ha anat en creixement fins al que es pot veure avui en dia.

-De què feia feina abans d’obrir Move On?

-De professora d’anglès, auxiliar de conversa d’infantil i primària i també coordinava les activitats extraescolars d’anglès que es feien dins l’escola on era.

-Quin és el nivell d’anglès que té Manacor?

-Cada vegada més alt. Hi ha mot de canvi de quan jo era alumna a ara. La gent és més conscient de la utilitat i importància d’aquesta llengua, ja sigui per oportunitats de feina, per fer turisme… I la manera en que s’aprèn certament ha canviat. Ara, per sort, preval sobretot en els petits, la comunicació per damunt tota la gramàtica i lectoescriptura, que és vera que pot arribar a ser massa quan comencen a aprendre l’idioma.

-Hi ha massa acadèmies d’anglès a Manacor?

-N’hi ha moltes, però igual que hi ha moltes escoles de dansa o centres esportius. Quan em vaig plantejar obrir una escola d’anglès, aquest fet no em va preocupar massa ni em va fer enrera; no és una competència i tots tenim alguna cosa a aportar.

-Creu que hi ha molt d’intrusisme a la professió?

-Molt, i nosaltres també ens hem trobat amb aquests problemes. Això sí, tampoc s’ha de confondre ser nadiu amb saber ensenyar. Des de Move On prioritzam que siguin molt bons professors a que tenguin el nivell màxim d’anglès. Han de saber captivar els alumnes i animar-los; és el més important.

-Quina és la plantilla de personal docent amb la que comptau i quants d’alumnes hi ha?

-D’alumnes en tenim aprop de 500 i som 5 professores, totes filòlogues angleses, i després tenim en Joan que s’encarrega de gestionar i administrar l’escola i de tractar amb les famílies.

-S’ensenya bé l’anglès a les escoles i instituts? Quines són les principals dificultats que presenta l’alumnat?

-El problema fonamental de les classes a escoles i instituts són les ràtios d’alumnes, per això els nostres grups són reduïts. També pot afectar la metodologia aplicada a les aules i que lògicament no tots els alumnes són iguals. Podem distingir els que començen de petits i que per tant no tenim cap referència ni base sobre el seu nivell, i els que venen pel reforç o per treure titulacions oficials. Independentment d’això, sí que puc dir que la lectura és el que més costa, però no només a l’anglès, sinó en general. Molts no llegeixen els enunciats i intenten deduir el que han de fer a les activitats, quan realment la clau està en una lectura de 10-15 segons. Aquest problema és molt il·lustratiu i vertaderament mostra el problema que hi ha avui en dia amb la lectura. Llegir en qualsevol idioma sempre ajuda a la comprensió en altres; per això és molt important fomentar la lectura ja des de ben petits.

-És imprescindible sortir a l’estranger per aprendre anglès?

-Sí i no. Jo vaig aprendre el 90% de l’anglès que sé a Manacor, però és cert que anar a l’estranger és un complement que ajuda a espavilar-te i aprendre a nivell personal. Et dona fluidesa pero no precisió, però és important per visibilitzar-ne la utilitat. És molt positiu tenir una formació prèvia i anar a l’estranger per estar preparat en tots els àmbits de la llengua.

-Com han impactat les noves tecnologies en l’ensenyament de l’anglès?

-Són una eina útil i com que l’anglès és una assignatura molt instrumental, les noves tecnologies ajuden molt, encara que el seu ús en excés no és gens bo. L’anglès s’ha de xerrar i viure i eines com xarxes socials han ajudat molt a visibilitzar un món on l’anglès és important i es xerra. En el nostre centre tenim televisions a totes les aules i tablets però només s’utilitzen com a complement, no les utilitzam ni cada dia i moltes vegades no les utilitzam durant una setmana sencera. Procuram, sobretot amb els més petits, anar defora i fer activitats més dinàmiques. La tecnologia no és el centre de les nostres sessions.

-Quina és la paraula que creu que més costa a la gent d’aquí?

-Sorprenentment paraules senzilles com pencil (llàpis). A nivell general és bastant difícil diferenciar paraules que s’escriven de manera semblant o tenen quasi les mateixes lletres com though, thought, through… També molts de false friends (paraules s’assemblen a paraules de la nostra llengua i que no tenen el mateix significat que aquí) com carpet (estora, i no carpeta), actually (realment, i no actual) o embarrassed (avergonyit, i no embarassada). Sobretot que l’angès no es pronuncia tal com s’escriu.

-Quin balanç en faria d’aquests primers 10 anys?

-Estic molt contenta. 10 anys et fan veure si el teu projecte funciona o no. Molts d’infants que es van apuntar el primer any de vida del centre encara segueixen aquí i per molt que faci estona que venen sempre procuram que es sentin estimats i en un entorn familiar; així que el balanç és molt positiu. Sempre hem intentat fer grups reduïts, sense llibres i preocupant-mos per saber qui és cada alumne, d’on ve i quines són les seves mancances. És molta feina però no hem perdut gens la il·lusió. Procuram estar en contacte amb les famílies i que sabin que ens poden enviar un missatge sempre que vulguin, que cap alumne/a ni família es senti com un número més.

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad