L’OCB demana canviar el nom de la plaça Joan March per dedicar-la als Agermanats

L’Obra Cultural Balear demana rebatiar un espai públic de la ciutat com a homenatge a aquells homes i dones de la lluita forana

Fa uns anys que la delegació manacorina de l’Obra Cultural Balear (OCB) investiga i estudia el paper dels homes i dones del municipi que van participar a les Germanies entre el 1521 i el 1523. Així, i a partir d’un conjunt d’articles sobre els Agermanats i Agermanades locals en una investigació coordinada per Antoni Sureda, s’han pogut obrir nous camins, especialment referits al paper femení fins ara silenciat.

Per això i perquè el poble recordi els fets, el 20 de desembre de 2022 l’OCB va fer entrega al batle de Manacor, Miquel Oliver, d’una carta on es demanava a l’Ajuntament que anomenés un dels seus carrers o places principals amb algun nom referent als Agermanats locals, a més d’una escultura o monument homenatge. El mateix dia els seus representants van registrar la carta de sol·licitud al registre municipal, com a pas administratiu necessari.

Tot i això, i passats set mesos, la presidenta de l’OCB Manacor, Margalida Fuster, explica que encara no han rebut cap tipus de resposta. “Ens van dir de paraula que el tema s’estudiaria però que era complicat”. Primer per no moure un assumpte ‘delicat’ abans de les eleccions municipals, i pel treball administratiu que cal dur a terme cada vegada que es pretén canviar el nom d’una via o un espai públic, amb la creació d’una comissió especial.

L’ajuntament de Manacor també va recordar de paraula als membres de l’Obra que la manera més senzilla de nomenar un lloc amb un topònim o fet determinat, és a partir d’una zona de nova creació; el que sol significar que es tracta d’un carrer poc important urbanísticament parlant o situat a la perifèria de la ciutat.

Sigui per una o altra qüestió el tema encara és a l’aire i l’Ajuntament no ha ni tan sols contestat a la reclamació per escrit, ja sigui de forma favorable o en contra. Una circumstància que la mateixa presidenta Margalida Fuster va fer pública fa unes setmanes a la festa de comiat del curs de l’OCB Manacor, al pati de Can Frau.

Eliminar el nom de Joan March

L’altra via que l’OCB ha proposat a alguns membres del consistori manacorí és canviar el nom de la plaça dedicada a l’empresari margalidà Joan March, al final del carrer d’Artà, i reanomenar-la fent referència als manacorins de les Germanies. “En aquest cas bé es podria aplicar la Llei de Memòria Històrica, abans que sigui massa tard”.

D’altra banda, l’OCB encara està a l’espera que l’ajuntament de Manacor els faciliti un espai públic on poder realitzar les activitats que programen setmanalment dins dels coneguts com a Dilluns de l’Obra, que des de fa un parell d’anys s’han de dur a terme a la Sala La Fornal. Fuster demana que es puguin desenvolupar a la Institució Alcover. De fet ja ha tingut una primera reunió amb el delegat de Cultura, Ferran Montero, per conèixer les possibilitats mancant encara de conèixer qui serà la nova o el nou gerent de la Institució.

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad