Els treballadors municipals i les altes temperatures

Davant els episodis d’altes temperatures registrats durant els darrers dies i la tendència generalitzada d’aquests fenòmens els darrers estius, l’Ajuntament de Manacor ha emès un comunicat demanant que els treballadors municipals i dels serveis públics que el consistori té contractats facin feina amb seguretat.

L’Ajuntament de Manacor ha emès un ofici per a l’adopció de mesures preventives en els serveis públics per altes temperatures. L’augment generalitzat de les temperatures i la persistència de les onades de calor obliga les administracions públiques a prendre mesures d’adaptació a aquests fenòmens, conseqüència del canvi climàtic. Així, l’Ajuntament de Manacor també es preocupa perquè els serveis públics es prestin amb seguretat per als seus treballadors i treballadores.

Per aquest motiu, atenent al Reial Decret Llei 4/2023, d’11 de maig, pel qual s’adopten mesures urgents en matèria de prevenció de riscs laborals davant episodis d’altes temperatures, recorda les empreses adjudicatàries dels serveis d’obres públiques, de neteja viària i recollida de residus, de jardineria i de tractament i extinció de plagues, que cal que prenguin les mesures preventives pertinents per protegir les persones treballadores davant situacions de risc per altes temperatures.

L’Ajuntament es posa a disposició d’aquestes empreses per valorar les mesures que es proposin adoptar i que podrien ser l’avançament de l’inici de la jornada laboral, l’increment dels descansos, preveure possibles interrupcions, aplicar canvis de torn, entre d’altres.

Pel que fa a les empreses, l’Ajuntament de Manacor recomana en la mesura que sigui possible, que facilitin descansos freqüents a indrets frescos, augmentar la freqüència de les pauses de recuperació, fent breus aturades cada hora, així com preveure zones de descans climatitzades o en ambients frescos i a l’ombra; adaptar els horaris: organitzar torns per reduir el temps o la intensitat de l’exposició sempre que sigui possible, planificar les tasques més feixugues per a les hores de menys calor –abans de les 11 h i després de les 16 hores, i adaptar els horaris per aprofitar les hores menys caloroses del dia; evitar el treball aïllat i posar aigua a disposició de les persones treballadores, evitar que les persones treballadores es trobin aïllades fent la seva feina per poder prestar-se ajuda en cas de problemes, posar aigua potable a l’abast de les persones treballadores, facilitar o recomanar a les persones treballadores l’ús de gorres, capells o roba clara, posar a la seva disposició crema de protecció solar, per protegir la pell de la radiació ultraviolada.

Per evitar accidents de treball, és important que les persones que fan feina a l’aire lliure o en ambients calorosos adoptin senzilles mesures de prevenció com ara beure sovint (cada 15- 20 minuts), no esperar a tenir set per beure, menjar aliments lleugers, evitar les begudes alcohòliques, amb cafeïna o molt ensucrades (afavoreixen la deshidratació) i evitar els menjars feixucs i molt calòrics, mirar d’anar ben descansat a la feina (la calor incrementa l’exigència física del treball), no treure’s la roba per molta calor que faci (la roba ampla crea una càmera d’aire que ajuda a transpirar), fer servir roba ampla, clara i fresca, mirar de cobrir la major part possible del cos, fer servir crema de protecció solar a les zones sense cobrir, utilitzar capells o gorres de teixit transpirable quan sigui possible. Així mateix, es recomana als treballadors i treballadores que estiguin atentes a símptomes com la fatiga, el mal de cap o el vertigen, que poden ser precursors de problemes més greus com la deshidratació o el cop de calor – que en algunes ocasions arriba a ser mortal -.

El Servei de Canvi Climàtic i Atmosfera del Govern de les Illes Balears ha advertit aquesta setmana de la superació del valor límit diari de partícules PM10 per a la protecció de la salut, deguda a un potent episodi natural d’intrusió de pols sahariana que afecta totes les Illes Balears. Davant això, recomana a la població en general reduir les activitats prolongades i enèrgiques a l’aire lliure, especialment si les persones experimenten tos, falta d’aire o irritació de la gola; i als grups de risc i persones sensibles, reduir les activitats a l’aire lliure i realitzar-les en interiors.

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad