Quan s’Illot va cuinar la truita més gran del món

És Cau edicions treu a la llum ‘Jaime de Juan. Breus pinzellades d’una vida apassionant”, un llibre escrit pel periodista Antoni Ferrer Vallespir que relata aquesta i altres històries de l’hoteler més famós del Llevant

“Què passa, hi ha qualque problema?” demana preocupat l’hoteler Jaime de Juan (Sóller, 1939) mentre es recol·loca l’americana color blau marí de manera nerviosa. La calor apreta a s’Illot i el matí s’ha aixecat especialment humit. A la platja ja hi ha més gent mirant que a l’aigua o damunt les seves tovalloles. “Falten ous… hem calculat malament i ara resulta que no són suficients” respon un dels xefs contractats per l’empresari per intentar batre el rècord mundial.

És diumenge 20 d’agost del 1972 i són les festes patronals. “Ho hem assajat mil vegades, res no pot sortir malament. Hem d’aconseguir la truita de patates més gran del món!, Tothom ha cercar ous d’on sigui i ràpid!”. Però és un diumenge de ple estiu als anys setanta, així que no tot és tan senzill. L’exèrcit de voluntaris ha d’agafar el cotxe si vol acumular tot el material necessari. O això, o les prop de 10.000 persones previstes es quedaran sense dinar.

Jaime de Juan amb la seva dona Henriette i la seva filla Susana

 

Mentrestant, el notari encarregat de certificar-ho tot aparca el cotxe a la segona línia. Calçons blaus i carpeta a joc, avança cap a l’hotel Playa Moreya per donar fe de tot. La gent encara no té consciència del problema. El caramull de llenya està preparat i la paella, de tres metres de diàmetre, també. El fotògraf pren la instantània de rigor i tot queda llest per començar.

Al cap de pocs minuts arriben els reforços i ho fan a l’engròs: 1.500 ous per 70 quilos de patates acabades de pelar. “Seran massa? Potser ens hem passat”. Això ja és igual si s’assegura la tranquil·litat entrar al llibre rècord dels Guinness.

L’arribada

Jaime de Juan va arribar a s’Illot el 1963 amb ganes de menjar-se el món. Quan va desembarcar a la zona li va semblar idíl·lica per poder mesclar els negocis i el plaer de la vida familiar. Estava decidit a quedar-se i construir un gran hotel. Ara, nou anys més tard i amb el turisme en apogeu, ja es pot encendre un havà mentre el foc acaba d’escalfar la gran paella construïda expressament pel repte (i que encara es conserva).

I amb això que arriba una petita grua groga d’obra i un microcotxe de golf. “Què volen fer ara aquests?” comenta la gent apinyada a l’arena. Un dels cuiners agafa un rem de barca perquè li serveixi de pala per mesclar-ho tot. El xef, tocat amb la gorra tradicional com mana l’ofici, està nerviós i puja al carro suat. Com un mariner vestit de blanc, només espera que el vaivé de les ones no l’enfonsi. La pala enganxa el minicotxe i el puja fins a deixar-lo suspès sobre la paella calenta.

Pa i ensaïmada

La barreja d’ous, patates, oli i sal fa un olor que alimenta i les càmeres de les diferents televisions avisades ja estan filmant. La fita sortirà als informatius i al NODO. La truita arriba a pesar 214 quilos… el rècord està sobradament aconseguit! Per celebrar-ho també s’ha enfornat un pa de 278 quilos i una ensaïmada de la pastisseria Garau de 70.

I arriba el moment clau. Cal girar-la perquè també cogui de l’altra banda… cap problema, no caldrà. També s’ha pensat: una planxa calenta del mateix diàmetre de la paella surt a escena. Es col·loca part de la llenya a damunt i a esperar que a tothom li arribi la gana.

Aquesta és només una de les vivències que es relaten a Jaime de Juan, pinzellades breus d’una vida apassionant, el nou llibre escrit pel periodista Antoni Ferrer Vallespir, director de la revista Perlas y Cuevas. Unes memòries plenes de fotografies, escrites amb el confinament pel mig i editades per Es Cau.

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad