Entrega dels Premis Ciutat de Manacor de poesia, novel·la i teatre

L’acte d’entrega dels Premis Ciutat de Manacor 2023, organitzat per la Institució Pública Antoni M. Alcover i l’Ajuntament de Manacor, va tenir lloc aquest dissabte migdia a la seu de la Institució. El batle de Manacor, Miquel Oliver, i el delegat de Cultura, Mateu Marcé va fer entrega dels guardons. L’actor manacorí Joan Antoni Sunyer, va conduir un acte que va destacar la gran participació que ha tengut l’edició literària d’aquest 2023.

Un total de 130 originals, una xifra molt més notable que l’any passat. Quant a la procedència dels participants, cal dir que han presentat els seus originals d’indrets d’arreu de la geografia, com ara França (2), Comunitat de Madrid (2), La Rioja (1), Comunitat valenciana (13), Catalunya (76) i les Illes Balears (36).

Els Premis Ciutat de Manacor, que impulsa l’Ajuntament, condecoren i promocionen projectes acabats d’escriptors emergents o consolidats, d’assaig, teatre, poesia i novel·la. Tots els guardonats, a més de la dotació econòmica, va rebre un plat de ceràmica fet als tallers d’Aproscom. Els Premis Ciutat de Manacor preveuen també l’edició de les obres literàries premiades.

El batle de Manacor, Miquel Oliver, va recordar la figura de Jaume Vidal i Alcover, en motiu del centenari del seu naixement. 

Palmarès dels premis

El Premi Ciutat de Manacor de Poesia Miquel Àngel Riera 2023, dotat amb 3.000 euros, ha estat adjudicat a Francesc Pastor Verdú per l’obra Tan fugaç. El jurat – compost per Sebastià Alzamora Martín, Pere Joan Martorell i Castelló i M. Magdalena Gelabert i Miró – ha acordat elegir aquesta obra per la bona construcció del poemari, la unitat de l’obra, els versos rítmics i arriba al lector a partir d’un discurs sobre l’existència humana.

Francesc Pastor Verdú (Mutxamel, 1962) mestre, llicenciat en Psicopedagogia, doctor en Investigació Educativa per la Universitat d’Alacant, i membre del col·lectiu «Dilluns Poètics». Ha obtingut diversos premis de poesia i narrativa, i té publicats alguns poemaris com ara A mossos, guardonat amb el Premi Bernat Tomàs i Vidal 2021; Ànima, guardonat amb el Premi de poesia Màrius Torres 2021; i A colps, guardonat amb el Premi de poesia Ibn Hafaja – Ciutat d’Alzira.

El Premi Ciutat de Manacor de Teatre Jaume Vidal i Alcover, dotat amb 3.000 euros, ha estat atorgat a Jordi Santasusagna i Davins per l’obra El magatzem. El jurat – compost per Tomeu Amengual Morey, Francesca Vadell Cubells i Antoni Rosselló Ordinas – ha acordat escollir aquesta obra pel tema actual que pot tenir molt de camí, manté l’atenció del públic fins al final, els diàlegs àgils i ben construïts, els punts d’inflexions interessants i la seva solidesa.

Jordi Santasusagna i Davins (Cardona, 1971) és escriptor i dramaturg. Lligat des de ben jove al món del teatre, és autor d’una vintena d’obres de tots els gèneres i de cinc novel·les, entre les quals destaca Porcs, guanyadora del VIII Premi Agustí Vehí de novel·la negra.

El Premi Ciutat de Manacor de Novel·la Maria Antònia Oliver, dotat amb 5.000 euros, ha estat concedit a Màrius Blàvia Ribé per l’obra Infernàlia. El jurat – compost per Tomeu Matamalas Grimalt, Pere Antoni Pons Tortella i Laura Gost Seguí – ha acordat seleccionar aquesta obra per la lliçó estilística que dona, el domini del llenguatge que fa que la lectura sigui entretinguda i, a més, és una obra exuberant, rica, barroca, enginyosa i divertida.

Màrius Blàvia Ribé (Lleida, 1963) és catedràtic de secundària, feina que compagina amb la literatura, i viu entre Lleida i Agramunt. És autor de les novel·les L’illa dels morts (1995) Premi Mollerussa de Novel·la Breu, Estirp d’homes lliures (2004) finalista del Pere Calders, Dreceres al bosc (2010) i La flama d’or (2017). Ha publicat també el dietari, entre líric i assagístic, El viure secret (1999).

En l’edició d’enguany, el Premi Ciutat de Manacor d’Assaig Antoni M. Alcover, s’ha declarat desert. El jurat – compost per Jaume Claret Miranda, Daniel Capó Laisfeldt i Joan Estelrich Llull – ha considerat que, per una banda, cap obra presenta el caràcter divulgatiu que hauria de tenir una obra guanyadora tot i no dubtar de la qualitat de les obres presentades.

Durant l’acte també s’ha donat a conèixer la data del lliurament del Premi de Música d’Autor Guillem d’Efak. El guanyador del Premi es comunicarà els dies 7 i 8 de juliol a Porto Cristo.

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad