Pedals per un somriure: Dues voltes a Mallorca en bici

A Toni Chapira (Vilafranca, 1973) li agrada conduir “qualsevol cosa, des de màquines d’obra fins a autobusos o tràilers”. Per això el repte no va agafar especialment per sorpresa els seus amics i companys de club… encara que per a qualsevol mortal sí que pugui semblar una bogeria. Chapira sortirà aquest dissabte des del Port de Pollença en direcció Artà per fer la volta sencera a Mallorca en bicicleta de carretera.

Res fora del que és ‘normal’ en aquests temps de triatlons i ironmans on un oficinista de quaranta es fica 200 quilòmetres un diumenge qualsevol. Però si els deim que després de completar els 312.000 metres del primer circuit, tornarà enrere en el sentit contrari de les agulles del rellotge per completar-ne una altra d’igual. En total 624 quilòmetres seguits sobre una bici durant més d’un dia seguit.

I per què? “Fa un any arran d’altres reptes solidaris com el del doctor Sergi López (que va pujar fins a 27 vegades seguides Sant Salvador per aconseguir una cadira adaptada per a una família de Manacor) se’m va acudir que jo també podia col·laborar per millorar les condicions d’algú . Vaig pensar en els nins que pateixen per la guerra d’Ucraïna i el vaig relacionar amb la bici, amb recaptar fons per comprar el nombre més gran de bicicletes possible i transportar-les fins allà”. Però en aquests moments el conflicte amb Rússia estava al seu moment més cru i les necessitats de la població se centraven en coses bàsiques com ara mantes o medicaments, així que Toni va decidir esperar per no parèixer trivial.

“Fa uns mesos vaig decidir que era el moment; que les bicis, a més d’un mitjà de transport efectiu en moments d’urgència, també poden ser una jugueta i un motiu de distracció”. I va començar l’altre repte, el de canalitzar aquesta idea a través d’una ONG: “me vaig posar en contacte amb diverses, però vaig veure que totes volien centrar-ho en els doblers i aquesta no era la meva intenció. Així que la següent passa va ser cercar alguna associació o col·lectiu ucraïnès a Mallorca”.

I així es va posar a rastrejar fins que va trobar una església ucraïnesa a s’Arenal. Va agafar el cotxe i va conduir des de Vilafranca un dissabte a la nit per assistir a una missa de dues hores i en un altre idioma. Tot per poder parlar amb algú que el pogués orientar a la seva aventura de més de 30 hores sobre dues rodes. “Al final vaig parlar amb el president de l’Associació d’Ajuda a Ucraïna, que tenen base al polígon de Son Castelló”, i a partir d’aquí organitzar la segona part i de fet la més important.

Chapira, que compta amb diversos sponsors que col·laboren de diferents maneres, ja ha començat la recaptació de fons, tant per compte corrent (ES142100 8030 2713 0011 7630) com per bizum (al 610768227 amb el concepte pedals), i així comprar el major número possible de bicis d’esbarjo “per a nines i nins des dels 5 fins als 15 o 16 anys, que la tenda Bike Experience Mallorca (d’on surt la ronda) ens posa a preu de cost”. “Cada quinze dies aproximadament l’associació viatja a la zona de conflicte per transportar material, i així serà com arribaran fins a la ciutat de Sokal (a la província de Lviv) totes les bicicletes que puguem acumular”.

La Serra de nit

La prova, a més dels 8.000 metres de desnivell acumulat, presenta diferents desafiaments per ella mateixa. Chapira, que comptarà amb amics ciclistes que l’acompanyaran, més o menys, durant bona part del recorregut, sortirà del Port de Pollença a les 6 del matí per poder completar la primera volta en unes quinze hores.

Això significa que la segona, quan encari la ‘tornada’ al punt d’inici, s’haurà de ‘menjar’ els exigents desnivells de la Serra de Tramuntana de nit i gairebé sense llum de lluna. “guiant-me amb el focus davanter. Serà la part més mental del repte, però si no tenc problemes estomacals pel fet d’haver de fer tantes digestions en marxa o de lesions, sé que podré superar-ho”.

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad