La neteja dels carrers de Manacor no s’aturarà ni diumenges ni festius

La nova concessió del servei de recollida i neteja, prevista pel setembre, preveu l’augment del ‘porta a porta’ i una pujada salarial pels treballadors. Se signarà per dos anys prorrogables a un altre més i costarà 6,6 milions anuals, amb un bloc reservat per a entitats socials

Tot el municipi de Manacor comptarà amb un servei de neteja viària els 365 dies de l’any, inclosos tots els diumenges i festius, cosa que no succeeix amb la concessió actual i que fa que, si coincideix un pont llarg amb un diumenge, els carrers no quedin bruts durant dies, cosa que dóna una sensació d’abandonament que el consistori vol evitar.

Per això l’ajuntament de Manacor ja prepara el nou contracte per a la neteja dels carrers, recollida selectiva, ecoparcs i reutilització de roba i voluminosos. Una concessió prevista pel setembre i que tendrà una durada de dos anys, prorrogable a un altre més.

Segons ha pogut confirmar aquesta revista, el consistori manacorí vol que la nova concessió comenci a treballar abans que acabi el 2023 i després de dos anys poder analitzar així la situació global i decidir cap a on créixer, o si el servei acaba sent municipalitzat i passa a ser gestionat per la SAM, l’empresa de serveis dependent de l’Ajuntament i que ja s’encarrega de l’aigua, la gestió de les platges o els aparcaments.

Si parlam de detalls, el contracte es dividirà en dos lots independents. El primer que afectarà la recollida de fems, la neteja viària i la gestió de les deixalleries; i un segon que tractarà voluminosos, recollida de roba i preparació per a la reutilització d’ambdues coses, i al qual només podran aspirar empreses que es dediquin a la inserció social. Es distribuiran fins a 20 contenidors de roba per tot el municipi i els mobles, electrodomèstics de grans dimensions o altres voluminosos susceptibles de ser reparats i tornats a posar a la venda, seran administrats, preparats i cobrats per aquestes entitats.

Pujada de sous

Pel que fa al cost de la nova concessió, fonts municipals la xifren en 6,6 milions d’euros anuals, un milió i mig més dels 5,1 milions actuals. Per a un total de 13,4 milions d’euros, separats entre els 12,6 del bloc 1 i els 800.000 euros que costarà el bloc 2. Per trobar el perquè d’aquesta pujada cal parar esment a la pujada de salaris estipulada entre sindicats i la FELIB per actualitzar les taules salarials. Un conveni urgent que s’aplicarà després d’estiu i que farà que els sous més precaris puguin augmentar fins a un 25%.

Un altre dels punts a destacar està en el creixement previst en la recollida selectiva ‘porta a porta’ que actualment arriba a 5.000 vivendes i que arribarà ben aviat fins a les 6.500, emmarcant una zona que a més del centre s’ampliarà a Manacor fins al passeig Ferrocarril, Na Camel·la i el Torrent i que a Porto Cristo arribarà també fins a la primera línia de mar. L’objectiu plantejat per l’equip de govern és que en tres anys es pugui arribar al 90% de les llars.

El ‘porta a porta’ (mitjançant el qual es recicla un 80% del que es col·loca a les bosses) substituirà així el sistema de contenidors (que només arriba al 30% aproximadament) que quedarà només per a entre 5 i 6 àrees d’aportació a l’extraradi i foravila.

El porta a porta també creixerà entre els comerços, de 600 a 800, amb no només recollida de paper i cartró com fins avui, sinó també d’envasos. Pels 200 restaurants, bars i cafeteries hi haurà una recollida de fraccions allà mateix. Com a curiositat apuntar que per als 60 grans generadors de residus de Manacor: hotels, supermercats i grans restaurants, s’hi instal·larà un xip de recompte de quantitats.

Pel que fa a l’Ecoparc, aquest continuarà obert els diumenges, és a dir, els set dies de la setmana, i s’incrementaran els controls perquè persones d’altres municipis no hi puguin accedir impunement, amb accés a través de targetes identificatives i supervisió exhaustiva de materials per part dels operaris.

Hidroneteja

La neteja ininterrompuda els 365 dies de l’any anirà acompanyada també de l’augment de la hidroneteja amb aigua a pressió (que aviat provindrà de la depuradora) als llocs més sensibles del municipi com ara col·legis, centres sanitaris o primeres línies de zones costaneres. Per acabar la concessió determinarà la reserva del 2% del contracte a campanyes informatives i de sensibilització.

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad