Margalida Rosselló: “El ball de bot està de moda. La gent ho cerca”

“Tenir la força per saber què necessita el poble” és el desig de la directora de l’entitat, Margalida Rosselló, que des de fa tres anys és la directora de l’Escola Municipal de Mallorquí de Manacor.

Si li demanam un desig per aquest 50è aniversari, no ho dubta: “Créixer i tenir la força per saber què necessita el poble. Poder continuar sent aquest batec”. Això sí, en aquest desig té clar que “un dels grans reptes és la immigració i formar nous manacorins i manacorins a la nostra cultura i tradicions”. Deixa clar que el “mèrit” que l’Escola arribi amb força a les noces d’or ve de molt enrere. De fet, manté que “l’Escola no és un edifici, l’Escola és cadascun dels professors que ha tengut i que tendrà i cadascun dels alumnes que ha passat i hi passaran”.

De fet, recorda les paraules del regidor Sebastià Llodrà. “Sempre diu que l’Escola Municipal de Mallorquí és una deliciosa anomalia, perquè és una institució municipal creada durant el franquisme per vetllar per la difusió, protecció i ensenyament de la llengua”, detalla. “La reflexió que feim és que la característica que marca l’Escola és que s’ha adaptat i ha evolucionat. Això és important perquè les institucions culturals creades en un context concret de vegades es queden estancades. L’Escola ha sabut estar viva, ha sabut adaptar-se a les necessitats de cada moment”.

Així, recorda com el 1973 van començar 38 alumnes però a les actes del 1977 la xifra ja era de 2.000. “És que quan no s’ensenyava català als col·legis de primària, L’Escola feia classe als alumnes dels centres escolars. En aquell moment, s’havia d’assumir aquella funció perquè ningú ensenyava català”, argumenta.

“Ara feim tallers de rap i vídeos de difusió a xarxes socials de nins cantant rap en català amb paraules que s’estan perdent a Mallorca, perquè és el que es necessita. Hem de conscienciar les noves generacions que qualsevol manifestació artística ha de ser en la nostra llengua”, defensa.

Així, Rosselló explica que també fan cursos d’acolliment lingüístic per als que arriben a Manacor. “El 1982 l’Escola va començar a fer ball de bot perquè dues alumnes de català ho van demanar. Ara tenim llista d’espera. Organitzam ballades i les places són plenes de gent jove. L’escola mira endavant amb aquesta mentalitat d’adaptar-se a les necessitats del poble”.

“El ball de bot està de moda”, afirma rotunda. Tot seguit, ho raona. “És un lleure que la gent cerca. A les ballades la gent gaudeix d’exterioritzar allò que és seu. La globalització ha fet que hi hagi un excés d’oferta, que és meravellós, però també duu la gent a voler-se definir i quedar-se amb la seva. Estam orgullosos d’exterioritzar la nostra cultura i ja no hi ha aquella visió folklòrica de la cultura popular”, opina Rosselló que té com a missió “continuar treballant i pensant cap on ha d’anar la llengua i la cultura popular”.

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad